Uhapšeni Bošnjaci u SAD-u koristili kodirane izraze na Facebooku

Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je juče u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje u Islamsku državu. Američki mediji pišu o načinima na koje su članovi grupe komunicirali međusobno.

Srbija 08.02.2015 | 18:45
Uhapšeni Bošnjaci u SAD-u koristili kodirane izraze na Facebooku

U optužnici je navedeno da su osumnjičeni koristili kodirani jezik u svojoj komunikaciji putem elektronske pošte i društvenih mreža. Mjesta u Iraku i Siriji nazivali su "plaža", piše AP.

Osim ovog, oni su koristili i riječi kao što su "braća" i "lavovi", što su termini kojima su označavali militante. Oni su imali i posebne riječi za brojne druge pojedinosti o kojima su razgovarali.

Ipak, oni su u svojoj komunikaciji koristili i direktne izraze kao što su "mučenici" ili "mudžahedini" kojima su zapravo privukli pažnju američkih sigurnosnih agencija.

Šest Bošnjaka je optuženo za zavjeru i finansiranje terorista. Oni su navodno slali oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdulahu Rami Pazaru, Bošnjaku koji je 2013. iz SAD-a otputovao u Siriju kako bi se priključio IDIL-u.

Osumnjičeni su navodno novac prebacivali u Tursku i Saudijsku Arabiju trećim osobama koji su ga kasnije slali pripadnicima IDIL-a.

Naknadno je otkriveno da su članovi grupe jedni drugima putem društvenih mreža slali video snimke i fotografije koje su bile povezane sa njihovim planovima finansiranja terorista.

Mediha Medi Salkičević, jedna od šest uhapšenih, pojavila se danas na sudu u Čikagu.

Advokat Salkičevićeve naglasio je da je njegova klijentica nevina dok se ne dokaže suprotno.

Osim Salkičevićeve, optužnica je podignuta i protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26) i Jasminke Ramić (42).

Izvor: Klix.ba

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

bosna

08.02.2015 17:53

Kada ce zlocinac Bush biti izveden pred sud.....

ODGOVORITE
Name

xx

08.02.2015 18:09

Odma smrtna kazna i za ove sto ih podrzavaju.

ODGOVORITE
Name

ZV

08.02.2015 18:28

Orao javi se,orao pao orao pao

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

08.02.2015 18:48

Nadam se da ce ih sad proterati i zabraniti ulazak u SAD... Zamisli ti te drskosti,uhlebili se u Americi a skupljaju pare protiv nje?!! Sto nisu otisli u Siriju da jedu pesak ako im je vec toliko stalo do tih njihovih? Hoce li opet ameri primeniti duple standarde...

ODGOVORITE
Name

xxx

08.02.2015 19:06

Odmah po kratkom postupku riješiti kao sto je Jordan uradio sa onom teroristkinjom...dobiju hljeb u ruke a zatim drzava koja ih je primila za njih postaje šejtanska(kako oni kažu)

Name

Isto

08.02.2015 19:38

Tako si se i ti odomaćio u Bosni a pritiv nje si..