Послије МОК-а и ФИБА прима Косово!

Извршни комитет ФИБА више нема аргументе за одбијање кандидатуре јужне српске покрајине. КСС се узда у свој утицај.

Кошарка 08.02.2015 | 17:20
Послије МОК-а и ФИБА прима Косово!

Извршни комитет ФИБА половином марта ће позитивно одговорити на захтев такозване државе Косово за пријем у светску кошаркашку породицу!

Како је за "Вечерње новости" рекао Ерол Белегу, први човек тамошње кошарке, из Приштине су послата сва неопходна документа по Статуту ФИБА.

"Мислим да смо и раније испуњавали све услове, али смо били одбијени, а један од разлога био је тај што Косово није било члан Међународног олимпијског комитета. Сада смо пуноправни члан МОК и мислим да овог пута нема разлога да не будемо примљени", самоуверен је Белегу.

Јужна српска покрајина примљена је у чланство МОК децембра 2014.

Последње припреме за пријем у ФИБА, Белегу је обавио прошле недеље у Женеви, где се састао са челницима те организације Тургајом Демирелом и Патриком Бауманом (на слици).

Он је додао да већ од јесени очекује укључивање њихових клубова у ФИБА Еврочеленџ куп, а репрезентација би могла да заигра у квалификацијама за Европско првенство 2017.

Потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић нада се да ФИБА неће примити косовски савез у пуноправно чланство, иако свестан да је претходни улазак у МОК тас на ваги који би могао да превагне.

"Људи са Косова гурају своју причу, али још ћемо сачекати одлуку. Добра ствар је што српска кошарка има јак утицај у ФИБА", рекао је Томашевић агенцији Тањуг.

"Српски народ није заслужио неправду, али то су питања за моћније људе у држави. Верујем да ће свет једног дана схватити шта се све догађало на Косову", додао је некадашњи репрезентативац.

"Новости" подсећају да се КСС годинама трудио да осујети намере Савеза такозване државе Косово.

"Из спортског угла, не видим зашто би то наставили да раде, а политички не видим ни како би", закључио је Ерол Белегу.

Коментари / 0

Оставите коментар