Poslije MOK-a i FIBA prima Kosovo!

Izvršni komitet FIBA više nema argumente za odbijanje kandidature južne srpske pokrajine. KSS se uzda u svoj uticaj.

Košarka 08.02.2015 | 17:20
Poslije MOK-a i FIBA prima Kosovo!

Izvršni komitet FIBA polovinom marta će pozitivno odgovoriti na zahtev takozvane države Kosovo za prijem u svetsku košarkašku porodicu!

Kako je za "Večernje novosti" rekao Erol Belegu, prvi čovek tamošnje košarke, iz Prištine su poslata sva neophodna dokumenta po Statutu FIBA.

"Mislim da smo i ranije ispunjavali sve uslove, ali smo bili odbijeni, a jedan od razloga bio je taj što Kosovo nije bilo član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sada smo punopravni član MOK i mislim da ovog puta nema razloga da ne budemo primljeni", samouveren je Belegu.

Južna srpska pokrajina primljena je u članstvo MOK decembra 2014.

Poslednje pripreme za prijem u FIBA, Belegu je obavio prošle nedelje u Ženevi, gde se sastao sa čelnicima te organizacije Turgajom Demirelom i Patrikom Baumanom (na slici).

On je dodao da već od jeseni očekuje uključivanje njihovih klubova u FIBA Evročelendž kup, a reprezentacija bi mogla da zaigra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017.

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević nada se da FIBA neće primiti kosovski savez u punopravno članstvo, iako svestan da je prethodni ulazak u MOK tas na vagi koji bi mogao da prevagne.

"Ljudi sa Kosova guraju svoju priču, ali još ćemo sačekati odluku. Dobra stvar je što srpska košarka ima jak uticaj u FIBA", rekao je Tomašević agenciji Tanjug.

"Srpski narod nije zaslužio nepravdu, ali to su pitanja za moćnije ljude u državi. Verujem da će svet jednog dana shvatiti šta se sve događalo na Kosovu", dodao je nekadašnji reprezentativac.

"Novosti" podsećaju da se KSS godinama trudio da osujeti namere Saveza takozvane države Kosovo.

"Iz sportskog ugla, ne vidim zašto bi to nastavili da rade, a politički ne vidim ni kako bi", zaključio je Erol Belegu.

Komentari / 0

Ostavite komentar