Нема смањења цијена у БиХ

У Босни и Херцеговини нема нити ће бити значајнијег смањења цијена хране иако подаци Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду показују да је пад цијена нафте утицао и на пад цијена хране у свијету.

Босна и Херцеговина 07.02.2015 | 19:58
Нема смањења цијена у БиХ

"Дешавања у свијету требала би да се одразе и на наше тржиште и цијене хране. Али ми до сада нисмо имали већих смањења цијена хране. У наредном периоду у БиХ се могу очекивати само мали помаци наниже када су цијене хране у питању. Ипак, не може се очекивати неки значајни пад цијена. Штавише, цијена није пала ни код услуга превозника", казала је Гордана Булић из Савеза удружења потрошача БиХ.

Она напомиње да највећу корист и зараду од пада цијена нафте у свијету у Босни и Херцеговини имају дистрибутери и трговци. Са друге стране, грађани односно купци у БиХ та глобална кретања на тржишту углавном не осјећају.

"Углавном код нас дистрибутери и трговци задрже ту корист за себе, јер након пада цијена нафте они само повећају своје зараде. С друге стране, када расте цијена нафте, они одмах журе да подигну цијене хране. Тако да од нижих цијена нафте у свијету велике користи у БиХ немају потрошачи, односно грађани, него послодавци. Ако се има у виду чињеница да је нафта урачуната у цијену хране, сви производи би требали бити јефтинији. Али тешко да ће се код нас то осјетити", рекла је Булић.

Грађани суочени са низом поскупљења и све мањом зарадом незадовољни су посебно кад је ријеч о цијенама основних животних намирница.

Драгољуб Поповић, пензионер и бивши механичар, каже како пази шта купује због високих цијена у БиХ.

"Ја могу некако да изиђем на крај штедњом, рационализацијом. Пазим шта купујем, гдје купујем, колико купујем. Што се цијена тиче, то треба неко на неком ниво да одређује према неким реалним показатељима. За већину грађана цијене су високе, обзиром на ову ситуацију. Надајмо се да људи могу да изађу на крај са оваквом ситуацијом и овим цијенама. А да буде јефтиније, то свако прижељкује. Нарочито они који теже живе и који имају мање новца. Њима је врло битно да буде јефтиније", рекао је Поповић.

Јасминка Хамзић, домаћица из Сарајева, такође је мишљења да је храна у БиХ врло скупа, ако се има у виду животни стандард у земљи.

"Храна у БиХ је скупа. За наш стандард и прескупа. Можда за оне који раде и који имају добре плате и није прескупа. Требало би доћи до појефтињења хране, поготово основних животних намирница. Ја имам фамилију у Њемачкој, па када дођу овдје чуде се колико је код нас литар уља, а колико је у Њемачкој, а разлика у стандарду је велика", казала је ова Сарајка.

Иначе, индекс цијена хране, који прати ФАО, пао је у јануару 1,9 одсто на 182,7 поена, због великих залиха хране, јачања долара и ниских цијена нафте. Тако су цијене хране у свијету сада на нивоу од прије пет година, али су још увијек око 20 одсто више него у првој деценији овог вијека. Цијене нафте у свијету су од јуна прошле године пале за више од 50 одсто. Иначе, ниске цијене нафте смањују трошкове производње у пољопривреди, као и трошкове превоза хране.

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) индекс цијена израчунава на основу мјесечних промјена у цијенама корпе производа, односно житарица, уљарица, млијечних производа, меса и шећера.

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран рекао је да чињеница да није дошло до смањења цијена хране у БиХ упркос нижим цијенама нафте, јасно показује да у БиХ нема довољно конкуренције која би утицала на формирање цијена, укључујући и цијене прехрамбених производа.

"То је знак да у БиХ нема довољно конкуренције. Конкуренција би узроковала смањење цијена. Било би логично да дође до пада цијена и у БиХ након смањења цијена хране у свијету. У протеклој години је било смањења цијене шећера, али за већину намирница није било смањења", подсјетио је Гавран.

Ипак, напомиње да би у наредном периоду могло доћи до појефтињења хране и у БиХ под одређеним условом.

"Ако будемо имали бољи род, могли бисмо очекивати ниже цијене хране и код нас. Али то је опет до самих трговаца и потрошача. Како се они буду понашали тако ће се формирати и цијене хране", истакао је Гавран.

 

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈА

07.02.2015 19:01

Има ли барем повишења Плата???Мало моген!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба за презивљавање

07.02.2015 19:03

Свугдје је тако.

ОДГОВОРИТЕ