Избјеглице без адресе

Када ће трајно бити ријешена стамбена питања за око 140 корисника алтернативног смјештаја у Сребреници и Братунцу, изгледа, нико не зна.

Република Српска 07.02.2015 | 13:44
Избјеглице без адресе

Предратна имовина у ФБиХ им је порушена, а прогнаници из Федерације, који живе као подстанари одговор на ово питање са нестрпљењем чекају већ двадесет година.

 Сретену Четковићу расељенику из Вогошће, имовина у федерацији је потпуно порушена, па у Братунцу користи алтернативни смјештај чекајући трајно рјешење.

- Живим сам, као подстанар под старе дане, а пензија ми је 300 марака. Тежак је овај живот - уздише Сретен. - Имовина у Вогошћи ми је тотално порушена, хиљаду пута сам тражио да ми се обнови, али узалуд.

У удружењу расељених Срба зеничке регије истичу да на подручју општине Сребреница алтернативни смјештај тренутно користи око 40 породица, а у Братунцу их је 100. Ови људи немају гдје да се врате у федерацију. Очекују трајно станарско рјешење у Републици Српској.

- Алтернативни смештаји у којима тренутно живе су само привремено рјешење, често неусловно - каже Урош Недић, предсједник удружења расељених Срба зеничке регије у општину Братунац.

Из Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске подсјећају да је у протекле две и по године на подручју Сребренице и Братунца уложено око два милиона марака за рјешавање стамбених питања.

Током 2015. године у Републици Српској биће реализовани пројекти у оквиру којих ће око 500 избјеглих бити станарски трајно ријешено.

Према подацима удружења расељених Срба сарајевске и зеничке регије послије рата у општине Братунац и Сребреница доселило се око 12.000 избеглих. Процена је да их данас живи око 4.000 до 5.000, од чега добар дио није ријешио стамбено питање.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вирус

07.02.2015 13:12

Па наси такозвани политицари имају паметнија посла него да се секирају за тамо неке избјеглице, поплављене, незапослене и остале бродоломце......да бар Бог има оци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

недељка орељ

29.04.2016 18:36

Питам се питам имали гдје да се обратим имам пет цланова самохрана мајка и постанар 20 година од тог само ја имам пензију 170 км јел ме пито ико икад имам ли хљеба а камоли да платим стан стан

ОДГОВОРИТЕ