Izbjeglice bez adrese

Kada će trajno biti riješena stambena pitanja za oko 140 korisnika alternativnog smještaja u Srebrenici i Bratuncu, izgleda, niko ne zna.

Republika Srpska 07.02.2015 | 13:44
Izbjeglice bez adrese

Predratna imovina u FBiH im je porušena, a prognanici iz Federacije, koji žive kao podstanari odgovor na ovo pitanje sa nestrpljenjem čekaju već dvadeset godina.

 Sretenu Četkoviću raseljeniku iz Vogošće, imovina u federaciji je potpuno porušena, pa u Bratuncu koristi alternativni smještaj čekajući trajno rješenje.

- Živim sam, kao podstanar pod stare dane, a penzija mi je 300 maraka. Težak je ovaj život - uzdiše Sreten. - Imovina u Vogošći mi je totalno porušena, hiljadu puta sam tražio da mi se obnovi, ali uzalud.

U udruženju raseljenih Srba zeničke regije ističu da na području opštine Srebrenica alternativni smještaj trenutno koristi oko 40 porodica, a u Bratuncu ih je 100. Ovi ljudi nemaju gdje da se vrate u federaciju. Očekuju trajno stanarsko rješenje u Republici Srpskoj.

- Alternativni smeštaji u kojima trenutno žive su samo privremeno rješenje, često neuslovno - kaže Uroš Nedić, predsjednik udruženja raseljenih Srba zeničke regije u opštinu Bratunac.

Iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske podsjećaju da je u protekle dve i po godine na području Srebrenice i Bratunca uloženo oko dva miliona maraka za rješavanje stambenih pitanja.

Tokom 2015. godine u Republici Srpskoj biće realizovani projekti u okviru kojih će oko 500 izbjeglih biti stanarski trajno riješeno.

Prema podacima udruženja raseljenih Srba sarajevske i zeničke regije poslije rata u opštine Bratunac i Srebrenica doselilo se oko 12.000 izbeglih. Procena je da ih danas živi oko 4.000 do 5.000, od čega dobar dio nije riješio stambeno pitanje.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

virus

07.02.2015 13:12

Pa nasi takozvani politicari imaju pametnija posla nego da se sekiraju za tamo neke izbjeglice, poplavljene, nezaposlene i ostale brodolomce......da bar Bog ima oci..

ODGOVORITE
Name

nedeljka orelj

29.04.2016 18:36

Pitam se pitam imali gdje da se obratim imam pet clanova samohrana majka i postanar 20 godina od tog samo ja imam penziju 170 km jel me pito iko ikad imam li hljeba a kamoli da platim stan stan

ODGOVORITE