Режим је усвојио антиуставни закон

Потпредсједник Народног демократског покрета Ђорђе Милићевић рекао је данас у Бањој Луци да је у Народној скупштини усвојен антидемократски и антинародни Закон о јавном реду и миру који ће угушити слободу говора и мишљења у Републици Српској.

Република Српска 07.02.2015 | 13:36
Режим је усвојио антиуставни закон

"Упркос бројним критикама, режим је одлучио да усвоји овакав закон који не постоји ни у Европи, ни у окружењу и лажне су изјаве властодржаца да оваква одредба, која друштвене мреже третира као јавно мјесто, постоји у у Хрватској. Шта усвајање овог закона значи практично?

МУП Републике Српске као формални предлагач овог закона тумачит ће интернет као јавни простор. То значи да ће МУП Републике Српске имати право да затвара, испитује и саслушава све оне за које сматра да су евентуално прекршили овај закон", рекао је Милићевић.

Након саслушања, додао је он, сачињени записник ће се прослиједити правосудним институцијама, али ће МУП Републике Српске и даље моћи да испитује потенцијалне изгреднике све док судија не донесе пресуду.

"Суштина овог закона је у покушају да се МУП РС инструментализује у сврху заштите појединаца у Републици Српској, али и да дисциплинује све оне који размишљају другачије од власти и њихових апологета. Овај закон је најочигледнији примјер да се власт у Републици Српској  боји сопственог народа. Власт је очигледно одлучна да полицији да одријешене руке и да им дозволи да застрашују све оне који критикују власт. Када министар унутрашњих послова Републике Српске каже како ће усвојени амандман овога закона омогућити свима да критикују рад државних органа, поставља се питање на које је државне органе Лукаш мислио - оне на нивоу БиХ или оне у Српској", рекао је Милићевић.

Он је додао да је недопустиво да НС РС у фебруару 2015. године разматра годишњи ревизорски извјештај Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства за 2013. годину. "Не чуди нас да је ревизорски извјештај негативан, јер није први пут да се то дешава.

Међутим, једно чуди - Министарство је 12. јуна 2013. године дигло кредит код једне од комерцијалних банака у износу од 20 милиона марака. Исти сценарио се догодио и прошле године, када се Министарство задужило 15 милиона марака.

Оба ова задужења десила су се без сагласности и знања народне скупштине РС и то је, осим што се догађа први пут, потпуно нечувено. Ово је типично кривично дјело", истакао је Милићевић.

Уколико се оваква пракса настави, рекао је он, нико неће моћи да прати укупна задужења Српске. Кредити су, тврди Милићевић, подигнути да би се платила раније направљена дуговања. Дуг из 2013. године је враћен током 2014. године емисијом трезорских обвезница, али још увијек није враћен дуг од прошле године.

"Што се тиче тврдњи Војина Митровића да су политичке странке у постизборном периоду радиле против њега, укључујући и НДП, могу рећи само да је изиграо наше повјерење и да нам је то наук за будућност.

Цијена његовог мијењања страначког дреса видљива је ових дана. Мијењањем Изборног закона спријечит ће се појава нових Војина Митровића", сматра Милићевић.

(БН ТВ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

07.02.2015 13:16

А тко је усвојио накарадну приватизацију????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.02.2015 15:30

Па написо сам да су сви у 5 грама!

Name

ВРС РВИ

07.02.2015 13:17

Е баш си измислио топлу воду. Сви сте ви у 5 грама. Док је требало доћи на власт били сте најбољи у обећањима, а црвени 10 више. Наравно да сам гласао за Савез за проњене. Гдје сте сад?! У Италији мијењају Владу свако 6 мјесеци ако не ваља а ви сте овдје залијепили супер лијепком задњице за фотеље да не може човјек да вас одлијепи! Опет сте се сви лијепо удомили, смјешкате се у фотељема а народ једе макароне. 20 година се исти људи врте у круг и причају лажи. Све ово треба растјерати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ-ооцханка

07.02.2015 13:56

А чему си се ти то надао? Да ће се нешто покренути? Па тај савез и да је добио изборе ништа се опет неби мијењало... Сви су они исти

Name

МИЛОШ

07.02.2015 16:29

Режим треба да усвоји лимит примања политичара који су изабрани на неке функције на 3 просећна ЛД, те да им се смањи финансирање из буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.02.2015 16:43

То спада у домен научне фантастике...

Name

туга

07.02.2015 17:14

а када це плата....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душо моја,

07.02.2015 18:50

Страх који се осјећа у вашем писању нема основе. Нема закона нити силе која може сузбити бијес народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС ; МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ СР.Дубн.

08.02.2015 08:10

ТАКОЈЕ Г.МИЛИЦЕВИЦУ ОСТАВКЕ СВИМА КОЈИ СУ УМЕСАНИ У КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ И ОНДА ХАПСЕЊА ПУНА ПОДРСКА Г.МИЛИЦЕВИЦУ ДА СЕ ЈЕДНОМ ПОЦНЕ СА ЦИСЦЕЊЕМ И ПРОМЈЕНАМА.ЈЕР ЈЕ МИРЈАНИЦ ПО НАЛОГУ СЕФА МИЛОРАДА САМ ПОТПИСИВАО ПРЕНОСЕ НАДЛЕЗНОСТИ НА БОСНУ РЕЦИМО ВОЈСКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОТПИСАО МИРЈАНИЦ И ДОДИК ПА ПОСЛЕ БАЈА КАЗЕ ДА ЈЕ ТО УРАДИО СТО ЈЕ БИЛО НАИВА .ПА СЕ ПИТАМ КОМЕ ТРЕБАЈУ ТАКВИ КОЈИ НАИВНО РАДЕ ПРОТИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЊЕЊИХ ГРАДЈАНА. ЈА МИСЛИМ ДА БИ И ДОДИК ТРЕБАО ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ДА СЕ ПОСЛЕ ВРАТЕ ОВАСЦЕЊА НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЗА КОЈА ЈЕ ДОБИЛА НАДЛЕЗНОСТИ ПО ДАЈТОНСКОМ СПОРАЗУМУ ДА ИМА ВОЈСКУ И ПОЛИЦИЈУ.И ДА СЕ ПРИПОЈИ СА КИМ ЗЕЛИ А ТО СЕ ЗНА БРАТСКА СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ