Režim je usvojio antiustavni zakon

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta Đorđe Milićević rekao je danas u Banjoj Luci da je u Narodnoj skupštini usvojen antidemokratski i antinarodni Zakon o javnom redu i miru koji će ugušiti slobodu govora i mišljenja u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 07.02.2015 | 13:36
Režim je usvojio antiustavni zakon

"Uprkos brojnim kritikama, režim je odlučio da usvoji ovakav zakon koji ne postoji ni u Evropi, ni u okruženju i lažne su izjave vlastodržaca da ovakva odredba, koja društvene mreže tretira kao javno mjesto, postoji u u Hrvatskoj. Šta usvajanje ovog zakona znači praktično?

MUP Republike Srpske kao formalni predlagač ovog zakona tumačit će internet kao javni prostor. To znači da će MUP Republike Srpske imati pravo da zatvara, ispituje i saslušava sve one za koje smatra da su eventualno prekršili ovaj zakon", rekao je Milićević.

Nakon saslušanja, dodao je on, sačinjeni zapisnik će se proslijediti pravosudnim institucijama, ali će MUP Republike Srpske i dalje moći da ispituje potencijalne izgrednike sve dok sudija ne donese presudu.

"Suština ovog zakona je u pokušaju da se MUP RS instrumentalizuje u svrhu zaštite pojedinaca u Republici Srpskoj, ali i da disciplinuje sve one koji razmišljaju drugačije od vlasti i njihovih apologeta. Ovaj zakon je najočigledniji primjer da se vlast u Republici Srpskoj  boji sopstvenog naroda. Vlast je očigledno odlučna da policiji da odriješene ruke i da im dozvoli da zastrašuju sve one koji kritikuju vlast. Kada ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske kaže kako će usvojeni amandman ovoga zakona omogućiti svima da kritikuju rad državnih organa, postavlja se pitanje na koje je državne organe Lukaš mislio - one na nivou BiH ili one u Srpskoj", rekao je Milićević.

On je dodao da je nedopustivo da NS RS u februaru 2015. godine razmatra godišnji revizorski izvještaj Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2013. godinu. "Ne čudi nas da je revizorski izvještaj negativan, jer nije prvi put da se to dešava.

Međutim, jedno čudi - Ministarstvo je 12. juna 2013. godine diglo kredit kod jedne od komercijalnih banaka u iznosu od 20 miliona maraka. Isti scenario se dogodio i prošle godine, kada se Ministarstvo zadužilo 15 miliona maraka.

Oba ova zaduženja desila su se bez saglasnosti i znanja narodne skupštine RS i to je, osim što se događa prvi put, potpuno nečuveno. Ovo je tipično krivično djelo", istakao je Milićević.

Ukoliko se ovakva praksa nastavi, rekao je on, niko neće moći da prati ukupna zaduženja Srpske. Krediti su, tvrdi Milićević, podignuti da bi se platila ranije napravljena dugovanja. Dug iz 2013. godine je vraćen tokom 2014. godine emisijom trezorskih obveznica, ali još uvijek nije vraćen dug od prošle godine.

"Što se tiče tvrdnji Vojina Mitrovića da su političke stranke u postizbornom periodu radile protiv njega, uključujući i NDP, mogu reći samo da je izigrao naše povjerenje i da nam je to nauk za budućnost.

Cijena njegovog mijenjanja stranačkog dresa vidljiva je ovih dana. Mijenjanjem Izbornog zakona spriječit će se pojava novih Vojina Mitrovića", smatra Milićević.

(BN TV)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

07.02.2015 13:16

A tko je usvojio nakaradnu privatizaciju????

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.02.2015 15:30

Pa napiso sam da su svi u 5 grama!

Name

VRS RVI

07.02.2015 13:17

E baš si izmislio toplu vodu. Svi ste vi u 5 grama. Dok je trebalo doći na vlast bili ste najbolji u obećanjima, a crveni 10 više. Naravno da sam glasao za Savez za pronjene. Gdje ste sad?! U Italiji mijenjaju Vladu svako 6 mjeseci ako ne valja a vi ste ovdje zalijepili super lijepkom zadnjice za fotelje da ne može čovjek da vas odlijepi! Opet ste se svi lijepo udomili, smješkate se u foteljema a narod jede makarone. 20 godina se isti ljudi vrte u krug i pričaju laži. Sve ovo treba rastjerati...

ODGOVORITE
Name

BL-oochanka

07.02.2015 13:56

A čemu si se ti to nadao? Da će se nešto pokrenuti? Pa taj savez i da je dobio izbore ništa se opet nebi mijenjalo... Svi su oni isti

Name

MILOŠ

07.02.2015 16:29

Režim treba da usvoji limit primanja političara koji su izabrani na neke funkcije na 3 prosećna LD, te da im se smanji finansiranje iz budžeta.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.02.2015 16:43

To spada u domen naučne fantastike...

Name

tuga

07.02.2015 17:14

a kada ce plata....?

ODGOVORITE
Name

Dušo moja,

07.02.2015 18:50

Strah koji se osjeća u vašem pisanju nema osnove. Nema zakona niti sile koja može suzbiti bijes naroda.

ODGOVORITE
Name

VRS ; MAJEVICKI CETNICKI POKRET SR.Dubn.

08.02.2015 08:10

TAKOJE G.MILICEVICU OSTAVKE SVIMA KOJI SU UMESANI U KRIMINAL I KORUPCIJU I ONDA HAPSENJA PUNA PODRSKA G.MILICEVICU DA SE JEDNOM POCNE SA CISCENJEM I PROMJENAMA.JER JE MIRJANIC PO NALOGU SEFA MILORADA SAM POTPISIVAO PRENOSE NADLEZNOSTI NA BOSNU RECIMO VOJSKU REPUBLIKE SRPSKE POTPISAO MIRJANIC I DODIK PA POSLE BAJA KAZE DA JE TO URADIO STO JE BILO NAIVA .PA SE PITAM KOME TREBAJU TAKVI KOJI NAIVNO RADE PROTIV REPUBLIKE SRPSKE I NJENJIH GRADJANA. JA MISLIM DA BI I DODIK TREBAO PODNIJETI OSTAVKU PO HITNOM POSTUPKU DA SE POSLE VRATE OVASCENJA NA REPUBLIKU SRPSKU ZA KOJA JE DOBILA NADLEZNOSTI PO DAJTONSKOM SPORAZUMU DA IMA VOJSKU I POLICIJU.I DA SE PRIPOJI SA KIM ZELI A TO SE ZNA BRATSKA SRBIJA.

ODGOVORITE