Револуција: У ПЛ уводе кошарку на тренинге због...?

...боље игре у одбрани! Сандерлендов тренер Густаво Појет је присталица имплементације неких сегмената кошаркашке игре у фудбалу и већ је у тренинг центру Црних мачака саграђен кошаркашки терен.

Фудбал 08.02.2015 | 08:20
Револуција: У ПЛ уводе кошарку на тренинге због...?

Фудбалери енглеског премијерлигаша ће ускоро имати и кошаркашке тренинге! На револуционаран потез у свету врхунског фудбала се одлучио Сандерлендов тренер Густаво Појет. Уругвајски стручњак је велики љубитељ кошарке и сматра да неке идеје из тог спорта могу да унапреде и фудбалску игру.

Толико је озбиљан у својој намери да је у тренинг центру Црних мачака саграђен кошаркашки терен са свим пратећим садржајем како би играчи Сандерленда научили неке ствари које Појет планира да имплементира у фудбалу.
„Кошарка може да помогне и у фудбалу. Поготово што се тиче маркирања ривала. Начин на који покривате противничке играче је сличан у оба спорта. Проблем је што кошарка није популарна у Енглеској. Али, ја ћу је учинити популарном. Недавно сам гледао куп утакмицу нашег младог тима против Њукасла и гледајући клинце како се крећу и како маркирају противнике, помислио сам да би сваки фудбалер требало повремено да игра и кошарку. Ако често играте кошарку неки покрети постају природни и добијате аутоматизам у покретима“, рекао је Појет.

Уругвајац је навео и пример зашто би неки потези из кошарке могли да помогну фудбалерима.
„Прошлог викенда је наш бек имао ситуацију у којој је противник долазио ка њему великом брзином, а он је трчао уназад и окретао се према голу. То није начин на који се браниш! Мораш да се браниш тако што ћеш маркирати противника и лопту, а не тако што ћеш се повлачити пред њим. Тако је у кошарци. Никада нећете видети играча у кошарци да се брани тако што се повлачи према свом кошу и гледа уназад. Ове мале ствари могу да значе много и у фудбалу. Од тада сам често размишљао о кошарци и одлучио сам да направимо кошаркашки терен у тренинг центру.“

Појет мисли да је за неке играче прекасно да уче из кошарке...
„Мислим да не можеш много да научиш када си већ искусан и формиран играч. Али, можеш макар мало да напредујеш. Ако би неки играчи могли да науче одређене покрете из кошарке ја бих био пресрећан.“

Сандерлендов тренер је редован гост на утакмицама енглеског кошаркашког клуба Њукалс Иглса и диви се њиховом играчу-тренеру Фабулусу Флурнију.
„Био сам на утакмици Њукасл Иглса, али нисам имао прилику да се упознам са Фабом. Ако би га довели на наш тренинг, сигуран сам да би имао чему да научи моје играче. Сигурно да постоје аспекти кошаркашке игре који могу да помогну фудбалерима. Ситуације када мораш да успориш и да контролишеш време су сличне у оба спорта. Користиш своје врлине и слабе тачке противника, тако што изолујеш њихове играче“.

Појетова љубав према кошарци је изненађење само за оне који га не познају. Бивши везиста репрезентације Уругваја је тренирао кошарку до 15. године. Његов отац је чувени уругвајски кошаркаш Вашингтон Појет који је као капитен предводио Уругвајце на Олимпијским Играма 1960. и 1964 године.
„Мој отац је био ученик Олимпијских Игара и светских првенства. Био је капитен Уругваја и био је познат по свом агресивном карактеру и жељом да победи по сваку цену. Чак и када сам догурао до репрезентације, он је био популарнији од мене у Уругвају. Премнуо је пре неколико година“, открива Појет чији рођени брат Марсело је кренуо очевим стопама и окренуо се кошарци.

Коментари / 0

Оставите коментар