Revolucija: U PL uvode košarku na treninge zbog...?

...bolje igre u odbrani! Sanderlendov trener Gustavo Pojet je pristalica implementacije nekih segmenata košarkaške igre u fudbalu i već je u trening centru Crnih mačaka sagrađen košarkaški teren.

Fudbal 08.02.2015 | 08:20
Revolucija: U PL uvode košarku na treninge zbog...?

Fudbaleri engleskog premijerligaša će uskoro imati i košarkaške treninge! Na revolucionaran potez u svetu vrhunskog fudbala se odlučio Sanderlendov trener Gustavo Pojet. Urugvajski stručnjak je veliki ljubitelj košarke i smatra da neke ideje iz tog sporta mogu da unaprede i fudbalsku igru.

Toliko je ozbiljan u svojoj nameri da je u trening centru Crnih mačaka sagrađen košarkaški teren sa svim pratećim sadržajem kako bi igrači Sanderlenda naučili neke stvari koje Pojet planira da implementira u fudbalu.
„Košarka može da pomogne i u fudbalu. Pogotovo što se tiče markiranja rivala. Način na koji pokrivate protivničke igrače je sličan u oba sporta. Problem je što košarka nije popularna u Engleskoj. Ali, ja ću je učiniti popularnom. Nedavno sam gledao kup utakmicu našeg mladog tima protiv Njukasla i gledajući klince kako se kreću i kako markiraju protivnike, pomislio sam da bi svaki fudbaler trebalo povremeno da igra i košarku. Ako često igrate košarku neki pokreti postaju prirodni i dobijate automatizam u pokretima“, rekao je Pojet.

Urugvajac je naveo i primer zašto bi neki potezi iz košarke mogli da pomognu fudbalerima.
„Prošlog vikenda je naš bek imao situaciju u kojoj je protivnik dolazio ka njemu velikom brzinom, a on je trčao unazad i okretao se prema golu. To nije način na koji se braniš! Moraš da se braniš tako što ćeš markirati protivnika i loptu, a ne tako što ćeš se povlačiti pred njim. Tako je u košarci. Nikada nećete videti igrača u košarci da se brani tako što se povlači prema svom košu i gleda unazad. Ove male stvari mogu da znače mnogo i u fudbalu. Od tada sam često razmišljao o košarci i odlučio sam da napravimo košarkaški teren u trening centru.“

Pojet misli da je za neke igrače prekasno da uče iz košarke...
„Mislim da ne možeš mnogo da naučiš kada si već iskusan i formiran igrač. Ali, možeš makar malo da napreduješ. Ako bi neki igrači mogli da nauče određene pokrete iz košarke ja bih bio presrećan.“

Sanderlendov trener je redovan gost na utakmicama engleskog košarkaškog kluba Njukals Iglsa i divi se njihovom igraču-treneru Fabulusu Flurniju.
„Bio sam na utakmici Njukasl Iglsa, ali nisam imao priliku da se upoznam sa Fabom. Ako bi ga doveli na naš trening, siguran sam da bi imao čemu da nauči moje igrače. Sigurno da postoje aspekti košarkaške igre koji mogu da pomognu fudbalerima. Situacije kada moraš da usporiš i da kontrolišeš vreme su slične u oba sporta. Koristiš svoje vrline i slabe tačke protivnika, tako što izoluješ njihove igrače“.

Pojetova ljubav prema košarci je iznenađenje samo za one koji ga ne poznaju. Bivši vezista reprezentacije Urugvaja je trenirao košarku do 15. godine. Njegov otac je čuveni urugvajski košarkaš Vašington Pojet koji je kao kapiten predvodio Urugvajce na Olimpijskim Igrama 1960. i 1964 godine.
„Moj otac je bio učenik Olimpijskih Igara i svetskih prvenstva. Bio je kapiten Urugvaja i bio je poznat po svom agresivnom karakteru i željom da pobedi po svaku cenu. Čak i kada sam dogurao do reprezentacije, on je bio popularniji od mene u Urugvaju. Premnuo je pre nekoliko godina“, otkriva Pojet čiji rođeni brat Marselo je krenuo očevim stopama i okrenuo se košarci.

Komentari / 0

Ostavite komentar