Има ли лијека за здравство у Српској?

Према индексима релевантних истраживања, здравство Републике Српске односно БиХ је најгоре у Европи.

Република Српска 07.02.2015 | 10:58
Има ли лијека за здравство у Српској?

Лијека има за посрнули здравствени систем, али су неопходне свеобухватне и што хитније реформе, истакли су у емисији "Изазови" БН телевизије представници синдиката у здравству.

"Да је добро у домаћем здравству не би одлазили. Ми имамо одлазак љекара у иностранство, али и одлазак у политику. Тако да више немамо ни доброг љекара, нити доброг политичара", каже предсједник струковног синдиката докотра медицине Републике Српске Миодраг Фемић.

Само у прошлој години из Републике Српске је отишао 31 специјалиста.

"Потребне су реформе финансирања, рада и доношење новог закона о здравству", сматра кооридантор Правног тима Струковног синдиката у здравству Дарко Марјановић.

Горући проблем је и то што ни дан данас многе здравствене установе немају званичну систематизацију. Опет се нагомилавају проблеми око уплате доприноса. Од 54 Дома здравља, само њих 14 редовно плаћа оприносе - податак је ресорног мнистарства.

"Директоре и управне одборе болница поставља Влада Републике Српске, примијетићемо да су највећа дуговања болница баш тамо гдје је влада оснивач. Укупан дуг за доприносе је 250 милиона марака", указује предсједник УО Уније синдиката радника у здравству Републике Српске Жељко Шукало.

Највећи дужник је годинама Клинички центар Бањалука. Из Синдиката упозоравају да су претходна руководства ове здравствене установе начинили низ пропуста приликом уговарања кључних послова са добављачима.

"Ми немамо увида у те уговоре, претходна гарнитура је направила више грешака које су скупо коштале Клинички центар. Потребно је да ресорно министарство уради анализу свих претходних уговора, а да убудуће уговарање ових послова буде транспарентно", каже предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике српске Ранко Палачковић.

Када се саберу сви недостаци у домаћем здравству, од плата, преко услова у којима раде, није никакво чудо да имамо све већи број љекара који одлазе са ових простора.

Ако се има у виду да је за специјализацију љекара који су отишли из ове земље утрошено 7,5 милиона КМ, а да не причамо о томе да смо изгубили врсне стручњаке у здравству довољно нам говоре који су то све губици за ово друштво.

(БН ТВ)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Љиљана

06.02.2015 22:19

Богданиц је скоро изјавио да је насе здравство медју бољим у окрузењу,о цему ови прицају?сала мала. Насе здравство није висе ни на кољенима вец је легло у блато и не мозе устати. И онда га разни Богданици ударају по глави да сто прије издахне иа пацијенти ма кога брига за њих,ста они хоце нек суте и трпе......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУРАЗ

07.02.2015 00:23

БРАВО БУРАЗ МЕЉО СВАКА ЦАСТ САМО НАПРИЈЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

деx

07.02.2015 01:18

Ови само знају да прицају!

Name

Мики

07.02.2015 01:12

СНСД послати у опозицију па обнова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корисник здравства РС

07.02.2015 02:27

Жалосно је да један пацијент после инфаркта чека на коронаографију 14 мјесеци и кад дође на ред кажу му да је због недостатка материјала преглед одгођен до даљњег тј. док не умре. У питању је борац прве категорије који је читав рат провео на првој линији а уз све то шећераш на инзулину који има 65 година треба да плати 700 КМ тј. ако је ком случајем и дочека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

титаник

07.02.2015 07:26

Ове приче о разним неодговорним приватницима, као и здравство,школство,лоше стање у спортским клубовима,социјале,дјечији доплатци,пензије мале а можда не буду ни редовне,подстицаји у пољопривреди слаби и нередовни и да не набрајам све што лоше стоји се рјешава на један начин ,све испочетка, смањити трошкове. Функционисање државе,отпуштање радника на буџету ,смањити њихове плате , не на европски просјек него на ону мјеру гдје се наша привреда налази, далеко мање запослених од евро норматива и све друге трошкове срезати , да не набрајам , када се направе уштеде е тада смањити намете у привреди јер привреда покреће све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватно

07.02.2015 07:41

Да се ја питам, укинуо бих јавно здравство и пребацио на приватнике све, уштеде би биле огромне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

07.02.2015 07:45

Здравство би могло бити доста боље са чак доста мање пара. Нису паре узрок нечије бахатости и неорганизованости. од демократских промена, највише иностраних донација је било у здравству а чини се да је ту најмање урадјено. Директан узрок је у неспособности министарства. Када би управници и начелници болница били стручни а не партијски људи, можда би и било мало боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

07.02.2015 09:13

Је.. здравство у којем раде психопате и осуђеници фалсификатори и преваранти, Дом здравља Мркоњић Град. Доктор породичне медицине,ја жалости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ПРИВАТНО

07.02.2015 09:31

Када вјерујеш у приватно отиђи на магнет код Арара па ћеш видјети какав налаз ћеш добити... Приватници (част изузецима) служе за исисавање пара из здравства. А тек приватно-јавна партнерства гдје су цијене 3x надуване у односу на оне које је имао КЦ?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватно

08.02.2015 14:57

То је ствар до приватника и његове услуге, зашто људи иду код њега када не ваља, нека иду некоме ко ваља, са друге стане јака инспекција уз помоћ градјана мозе врло лако контролисати све приватнике. По мом мисљењу све домове здравља приватизовати, фонд да плаца приватницима према броју осигураника, а са друге стране створити јаку контролу уз помоћ народа који би имао културу да пријављује инспекцији нерегуларно пословање истих и то је то. Једина мана свега овога је та да це многи нерадници у здравству остати без посла. :)

Name

Мд

07.02.2015 09:45

Не може бити здравство боље од државе треба узети уср.. мотку па почети чистити багру јер има да нас поједу као ћевап.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

07.02.2015 09:53

За корисника здравства РС.Знам особно једног који је био припадник Армије РБиХ исто има шећер и још нема ноге нико га не ферма ни један посто.Нек се криминалци Додик,Изетбеговић,Човић и други богате а нас који смо били у рововима ко хебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

07.02.2015 11:09

Фармацеуске комманије нам нуде више од 10.000 љекова. Таблетама су претрпане све апотеке,сати требају да се прегледају све те етикете. Можда је то зато сто производјачи лијекова имају само један циљ:Није да нас лијече, него да зараде. Насиље фармацеуског ...бизниса већ диктира медицини и пацијентима своје услове. Лијекови су страшнији од болести.Зашто љекари зову "валокордин"и "корвалон" Опиум за народ. Засто купујемо љекове против болова,за које не зна чак ни СЗО? Завјера фармацеута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

07.02.2015 11:23

Арар има склопљен уговор са КЦ Бањалука,а апарати стари као Грцка,око 90 посто његових налаза је нетацно,довео је до лудила многе пацијенте са погресним дијагнозама искусила лицно,Када стави оне слике у ону црну кесу поврацами се и када видим људе са њом у руци сваком придјем и цујем небулозне ствари,сто је најгоре и ови на Паприковцу то знају,али и даље саљу људе код њега и нико му ниста не мозе тузно и јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

07.02.2015 11:41

гробари здравства РС -скрбиц,кљајцин и наравно Офарбани!стотине милиона км узели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.02.2015 13:10

У Дому здравља у Модрици главна сестра пропалитет коцка са парама дома здравља,сколу је једва заврсила понављала разреде, а ни директор није бољи ходао подеран и балав док није постао директор а сад је господин унистио је дом здравља у милионском износу око себе је окупио олос раде ста хоце слузбене телефоне имају гориво сипају у приватна аута све на рацун дома здравља, али Снсд је у питању мозе им се.

Name

пацијент

07.02.2015 14:39

Ма ко нас је*бе, када си цуо да се буне пацијенти, ко претекне, добро је, а ко не , није могао- морао је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

07.02.2015 15:40

Шкрбић је лек за све!!!

ОДГОВОРИТЕ