Ima li lijeka za zdravstvo u Srpskoj?

Prema indeksima relevantnih istraživanja, zdravstvo Republike Srpske odnosno BiH je najgore u Evropi.

Republika Srpska 07.02.2015 | 10:58
Ima li lijeka za zdravstvo u Srpskoj?

Lijeka ima za posrnuli zdravstveni sistem, ali su neophodne sveobuhvatne i što hitnije reforme, istakli su u emisiji "Izazovi" BN televizije predstavnici sindikata u zdravstvu.

"Da je dobro u domaćem zdravstvu ne bi odlazili. Mi imamo odlazak ljekara u inostranstvo, ali i odlazak u politiku. Tako da više nemamo ni dobrog ljekara, niti dobrog političara", kaže predsjednik strukovnog sindikata dokotra medicine Republike Srpske Miodrag Femić.

Samo u prošloj godini iz Republike Srpske je otišao 31 specijalista.

"Potrebne su reforme finansiranja, rada i donošenje novog zakona o zdravstvu", smatra kooridantor Pravnog tima Strukovnog sindikata u zdravstvu Darko Marjanović.

Gorući problem je i to što ni dan danas mnoge zdravstvene ustanove nemaju zvaničnu sistematizaciju. Opet se nagomilavaju problemi oko uplate doprinosa. Od 54 Doma zdravlja, samo njih 14 redovno plaća oprinose - podatak je resornog mnistarstva.

"Direktore i upravne odbore bolnica postavlja Vlada Republike Srpske, primijetićemo da su najveća dugovanja bolnica baš tamo gdje je vlada osnivač. Ukupan dug za doprinose je 250 miliona maraka", ukazuje predsjednik UO Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo.

Najveći dužnik je godinama Klinički centar Banjaluka. Iz Sindikata upozoravaju da su prethodna rukovodstva ove zdravstvene ustanove načinili niz propusta prilikom ugovaranja ključnih poslova sa dobavljačima.

"Mi nemamo uvida u te ugovore, prethodna garnitura je napravila više grešaka koje su skupo koštale Klinički centar. Potrebno je da resorno ministarstvo uradi analizu svih prethodnih ugovora, a da ubuduće ugovaranje ovih poslova bude transparentno", kaže predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike srpske Ranko Palačković.

Kada se saberu svi nedostaci u domaćem zdravstvu, od plata, preko uslova u kojima rade, nije nikakvo čudo da imamo sve veći broj ljekara koji odlaze sa ovih prostora.

Ako se ima u vidu da je za specijalizaciju ljekara koji su otišli iz ove zemlje utrošeno 7,5 miliona KM, a da ne pričamo o tome da smo izgubili vrsne stručnjake u zdravstvu dovoljno nam govore koji su to sve gubici za ovo društvo.

(BN TV)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Ljiljana

06.02.2015 22:19

Bogdanic je skoro izjavio da je nase zdravstvo medju boljim u okruzenju,o cemu ovi pricaju?sala mala. Nase zdravstvo nije vise ni na koljenima vec je leglo u blato i ne moze ustati. I onda ga razni Bogdanici udaraju po glavi da sto prije izdahne ia pacijenti ma koga briga za njih,sta oni hoce nek sute i trpe......

ODGOVORITE
Name

BURAZ

07.02.2015 00:23

BRAVO BURAZ MELJO SVAKA CAST SAMO NAPRIJED

ODGOVORITE
Name

dex

07.02.2015 01:18

Ovi samo znaju da pricaju!

Name

Miki

07.02.2015 01:12

SNSD poslati u opoziciju pa obnova

ODGOVORITE
Name

Korisnik zdravstva RS

07.02.2015 02:27

Žalosno je da jedan pacijent posle infarkta čeka na koronaografiju 14 mjeseci i kad dođe na red kažu mu da je zbog nedostatka materijala pregled odgođen do daljnjeg tj. dok ne umre. U pitanju je borac prve kategorije koji je čitav rat proveo na prvoj liniji a uz sve to šećeraš na inzulinu koji ima 65 godina treba da plati 700 KM tj. ako je kom slučajem i dočeka.

ODGOVORITE
Name

titanik

07.02.2015 07:26

Ove priče o raznim neodgovornim privatnicima, kao i zdravstvo,školstvo,loše stanje u sportskim klubovima,socijale,dječiji doplatci,penzije male a možda ne budu ni redovne,podsticaji u poljoprivredi slabi i neredovni i da ne nabrajam sve što loše stoji se rješava na jedan način ,sve ispočetka, smanjiti troškove. Funkcionisanje države,otpuštanje radnika na budžetu ,smanjiti njihove plate , ne na evropski prosjek nego na onu mjeru gdje se naša privreda nalazi, daleko manje zaposlenih od evro normativa i sve druge troškove srezati , da ne nabrajam , kada se naprave uštede e tada smanjiti namete u privredi jer privreda pokreće sve.

ODGOVORITE
Name

Privatno

07.02.2015 07:41

Da se ja pitam, ukinuo bih javno zdravstvo i prebacio na privatnike sve, uštede bi bile ogromne!!!

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

07.02.2015 07:45

Zdravstvo bi moglo biti dosta bolje sa čak dosta manje para. Nisu pare uzrok nečije bahatosti i neorganizovanosti. od demokratskih promena, najviše inostranih donacija je bilo u zdravstvu a čini se da je tu najmanje uradjeno. Direktan uzrok je u nesposobnosti ministarstva. Kada bi upravnici i načelnici bolnica bili stručni a ne partijski ljudi, možda bi i bilo malo bolje.

ODGOVORITE
Name

snouden

07.02.2015 09:13

Je.. zdravstvo u kojem rade psihopate i osuđenici falsifikatori i prevaranti, Dom zdravlja Mrkonjić Grad. Doktor porodične medicine,ja žalosti.

ODGOVORITE
Name

Re PRIVATNO

07.02.2015 09:31

Kada vjeruješ u privatno otiđi na magnet kod Arara pa ćeš vidjeti kakav nalaz ćeš dobiti... Privatnici (čast izuzecima) služe za isisavanje para iz zdravstva. A tek privatno-javna partnerstva gdje su cijene 3x naduvane u odnosu na one koje je imao KC?!?

ODGOVORITE
Name

Privatno

08.02.2015 14:57

To je stvar do privatnika i njegove usluge, zašto ljudi idu kod njega kada ne valja, neka idu nekome ko valja, sa druge stane jaka inspekcija uz pomoć gradjana moze vrlo lako kontrolisati sve privatnike. Po mom misljenju sve domove zdravlja privatizovati, fond da placa privatnicima prema broju osiguranika, a sa druge strane stvoriti jaku kontrolu uz pomoć naroda koji bi imao kulturu da prijavljuje inspekciji neregularno poslovanje istih i to je to. Jedina mana svega ovoga je ta da ce mnogi neradnici u zdravstvu ostati bez posla. :)

Name

Md

07.02.2015 09:45

Ne može biti zdravstvo bolje od države treba uzeti usr.. motku pa početi čistiti bagru jer ima da nas pojedu kao ćevap.

ODGOVORITE
Name

Zijad

07.02.2015 09:53

Za korisnika zdravstva RS.Znam osobno jednog koji je bio pripadnik Armije RBiH isto ima šećer i još nema noge niko ga ne ferma ni jedan posto.Nek se kriminalci Dodik,Izetbegović,Čović i drugi bogate a nas koji smo bili u rovovima ko hebe.

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

07.02.2015 11:09

Farmaceuske kommanije nam nude više od 10.000 ljekova. Tabletama su pretrpane sve apoteke,sati trebaju da se pregledaju sve te etikete. Možda je to zato sto proizvodjači lijekova imaju samo jedan cilj:Nije da nas liječe, nego da zarade. Nasilje farmaceuskog ...biznisa već diktira medicini i pacijentima svoje uslove. Lijekovi su strašniji od bolesti.Zašto ljekari zovu "valokordin"i "korvalon" Opium za narod. Zasto kupujemo ljekove protiv bolova,za koje ne zna čak ni SZO? Zavjera farmaceuta!

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

07.02.2015 11:23

Arar ima sklopljen ugovor sa KC Banjaluka,a aparati stari kao Grcka,oko 90 posto njegovih nalaza je netacno,doveo je do ludila mnoge pacijente sa pogresnim dijagnozama iskusila licno,Kada stavi one slike u onu crnu kesu povracami se i kada vidim ljude sa njom u ruci svakom pridjem i cujem nebulozne stvari,sto je najgore i ovi na Paprikovcu to znaju,ali i dalje salju ljude kod njega i niko mu nista ne moze tuzno i jadno

ODGOVORITE
Name

ma

07.02.2015 11:41

grobari zdravstva RS -skrbic,kljajcin i naravno Ofarbani!stotine miliona km uzeli.

ODGOVORITE
Name

Mirko

07.02.2015 13:10

U Domu zdravlja u Modrici glavna sestra propalitet kocka sa parama doma zdravlja,skolu je jedva zavrsila ponavljala razrede, a ni direktor nije bolji hodao poderan i balav dok nije postao direktor a sad je gospodin unistio je dom zdravlja u milionskom iznosu oko sebe je okupio olos rade sta hoce sluzbene telefone imaju gorivo sipaju u privatna auta sve na racun doma zdravlja, ali Snsd je u pitanju moze im se.

Name

pacijent

07.02.2015 14:39

Ma ko nas je*be, kada si cuo da se bune pacijenti, ko pretekne, dobro je, a ko ne , nije mogao- morao je.

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

07.02.2015 15:40

Škrbić je lek za sve!!!

ODGOVORITE