Од сљедеће седмице нова власт у БиХ

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић посјетио је Требиње, гдје се састао са градоначелником Славком Вучуревићем и представницима Удржења винара и виноградара источне Херцеговине “Винос”.

Босна и Херцеговина 06.02.2015 | 19:27
Од сљедеће седмице нова власт у БиХ

Иванић очекује формирање власти на нивоу БиХ сљедеће седмице, након ћега ће БиХ усвајањем заједничке изјаве добити прилику да по први пут самостално креира нове законе.

“Мислим да ће дио активности озбиљније да се покрене када дође до потпуног конституисања институција власти на нивоу БиХ, а то очекујем почетком идуће седмице. Послије заједничке изјаве по први пут имамо могућност да ми учествујемо сами у креирању законских промјена, а не да нам их странци доносе. То је разлика од свих досадашњих иницијатива. Први пут се институције БиХ третирају као равноправне. То значи да је обавеза новог предсједавајућег, нова два премијера да осмисле концепт економских реформи, да их усагласе са ЕУ и да онда на бази тога добију значајнију подршку”, каже Иванић.

Он сматара да је за опоравак привредног амбијента неопходно смањити доприносе на плате, порезе на добит, те огромне јавне расходе.

“Овакве јавне расходе, оваку администрацију, оваке трошкове пуно богатије земље не могу издржати, а камоли БиХ са овако нејаком привредом и Република Српска унутар ње са такође изразите нејаком привредом”, додао је Иванић.

Председавајући Предсједништва у Требињу се састао са градоначелником Славком Вучуревићем и представницима Удружење винара и виноградара источне Херцеговине „Винос“, који су га упознали са могућим проблемима уколике дође до усвајња Закона о вину.

Они се жале да у нацрту тог закона има доста пропуста, а прије свега што мале винарије морају да запосле дипломираног енолога чиме би им трошкови порасли за неких 20 хиљада марака.

На другој страни, градоначелник Требиња упознао је Иванића са тренутном ситуацијом, као и са проблемом везаним за “Бобар банку”.

“Једини позитиван званични документ који је град добио након пропасти, увођења ликвидационог поступка у “Бобар банку, јесте од министарства финансија и трезора БиХ гдје упозоравају Министарство финансија Републике Српске да су дужни да граду Требињу надокнаде 100 хиљада марака од ИПА фонда. У противном Република Српска ће доћи у ситацију да буде блокирана за кориштење будућих средстава”, истакао је Вучуревић.

Иванић је у Требињу обећао да ће учините све што је у његовој надлежности да помогне свим локалним заједницима и њиховом бржем развоју.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

вријеме је

06.02.2015 18:29

Иваницу и вријеме је висе. Па сада да вас видимо конкретно и директно. Демагогија вам неце проци имате сансу па искористите, ако не исти сте ко бајицини. Гледа вас и прати огроман број оних сто вас изабрасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

06.02.2015 18:36

Крсмановића на чело СИПЕ. Иначе, и вас ћемо брзо послати кући.

Name

Петар

06.02.2015 18:33

Ко је је отјерао у стечај државни Рудник олова и цинка САСЕ и тако му одузео концесију на експлоатацију руде олова и цинка (након чега су многи остали без посла), и након тога на тај исти рудник концесију дао приватној фирми без накнаде. Сувласник те исте приватне фирме са преко 30% је једна фирма са Кипра. НЕВИЂЕН КРИМИНАЛ за који још нико није одговарало. Међутим: "ОЗНА СВЕ ДОЗНА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

06.02.2015 18:45

Изјава прихваћена, а власт није формирана. Срби у Федерацији не могу попунити Дом Народа, Руси прете испоруком гаса итд. А власт у Федерацији није формирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивановиц БН

06.02.2015 18:45

Мање вина, мање вина :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде

06.02.2015 18:47

Хајде, Младене. Додик ће покушати све четири године да вас опструише и зауставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

06.02.2015 18:57

Праве људе на права мјеста и све ће бити у реду, успут, да не раде као СНСД, успјех ће доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

06.02.2015 19:00

Вазно је да сте ви плату поцели примат а власт це те вец некако подијелит

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

06.02.2015 19:21

Држим те за ријец ал неверујем ставу.Тако сам пуно пута слушао;сутра па прексутра па сутра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма_ли

06.02.2015 20:35

Иванић обишао париске другове у Требињу о трошку државе, а ко фол службена посјета градонаћелнику. Бљутаво

ОДГОВОРИТЕ