Od sljedeće sedmice nova vlast u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić posjetio je Trebinje, gdje se sastao sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem i predstavnicima Udrženja vinara i vinogradara istočne Hercegovine “Vinos”.

Bosna i Hercegovina 06.02.2015 | 19:27
Od sljedeće sedmice nova vlast u BiH

Ivanić očekuje formiranje vlasti na nivou BiH sljedeće sedmice, nakon ćega će BiH usvajanjem zajedničke izjave dobiti priliku da po prvi put samostalno kreira nove zakone.

“Mislim da će dio aktivnosti ozbiljnije da se pokrene kada dođe do potpunog konstituisanja institucija vlasti na nivou BiH, a to očekujem početkom iduće sedmice. Poslije zajedničke izjave po prvi put imamo mogućnost da mi učestvujemo sami u kreiranju zakonskih promjena, a ne da nam ih stranci donose. To je razlika od svih dosadašnjih inicijativa. Prvi put se institucije BiH tretiraju kao ravnopravne. To znači da je obaveza novog predsjedavajućeg, nova dva premijera da osmisle koncept ekonomskih reformi, da ih usaglase sa EU i da onda na bazi toga dobiju značajniju podršku”, kaže Ivanić.

On smatara da je za oporavak privrednog ambijenta neophodno smanjiti doprinose na plate, poreze na dobit, te ogromne javne rashode.

“Ovakve javne rashode, ovaku administraciju, ovake troškove puno bogatije zemlje ne mogu izdržati, a kamoli BiH sa ovako nejakom privredom i Republika Srpska unutar nje sa takođe izrazite nejakom privredom”, dodao je Ivanić.

Predsedavajući Predsjedništva u Trebinju se sastao sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem i predstavnicima Udruženje vinara i vinogradara istočne Hercegovine „Vinos“, koji su ga upoznali sa mogućim problemima ukolike dođe do usvajnja Zakona o vinu.

Oni se žale da u nacrtu tog zakona ima dosta propusta, a prije svega što male vinarije moraju da zaposle diplomiranog enologa čime bi im troškovi porasli za nekih 20 hiljada maraka.

Na drugoj strani, gradonačelnik Trebinja upoznao je Ivanića sa trenutnom situacijom, kao i sa problemom vezanim za “Bobar banku”.

“Jedini pozitivan zvanični dokument koji je grad dobio nakon propasti, uvođenja likvidacionog postupka u “Bobar banku, jeste od ministarstva finansija i trezora BiH gdje upozoravaju Ministarstvo finansija Republike Srpske da su dužni da gradu Trebinju nadoknade 100 hiljada maraka od IPA fonda. U protivnom Republika Srpska će doći u sitaciju da bude blokirana za korištenje budućih sredstava”, istakao je Vučurević.

Ivanić je u Trebinju obećao da će učinite sve što je u njegovoj nadležnosti da pomogne svim lokalnim zajednicima i njihovom bržem razvoju.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

vrijeme je

06.02.2015 18:29

Ivanicu i vrijeme je vise. Pa sada da vas vidimo konkretno i direktno. Demagogija vam nece proci imate sansu pa iskoristite, ako ne isti ste ko bajicini. Gleda vas i prati ogroman broj onih sto vas izabrase

ODGOVORITE
Name

SIPA

06.02.2015 18:36

Krsmanovića na čelo SIPE. Inače, i vas ćemo brzo poslati kući.

Name

Petar

06.02.2015 18:33

Ko je je otjerao u stečaj državni Rudnik olova i cinka SASE i tako mu oduzeo koncesiju na eksploataciju rude olova i cinka (nakon čega su mnogi ostali bez posla), i nakon toga na taj isti rudnik koncesiju dao privatnoj firmi bez naknade. Suvlasnik te iste privatne firme sa preko 30% je jedna firma sa Kipra. NEVIĐEN KRIMINAL za koji još niko nije odgovaralo. Međutim: "OZNA SVE DOZNA"

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

06.02.2015 18:45

Izjava prihvaćena, a vlast nije formirana. Srbi u Federaciji ne mogu popuniti Dom Naroda, Rusi prete isporukom gasa itd. A vlast u Federaciji nije formirana.

ODGOVORITE
Name

Zivanovic BN

06.02.2015 18:45

Manje vina, manje vina :)

ODGOVORITE
Name

Hajde

06.02.2015 18:47

Hajde, Mladene. Dodik će pokušati sve četiri godine da vas opstruiše i zaustavlja.

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

06.02.2015 18:57

Prave ljude na prava mjesta i sve će biti u redu, usput, da ne rade kao SNSD, uspjeh će doći.

ODGOVORITE
Name

gacko

06.02.2015 19:00

Vazno je da ste vi platu poceli primat a vlast ce te vec nekako podijelit

ODGOVORITE
Name

milomir

06.02.2015 19:21

Držim te za rijec al neverujem stavu.Tako sam puno puta slušao;sutra pa preksutra pa sutra...

ODGOVORITE
Name

Ma_li

06.02.2015 20:35

Ivanić obišao pariske drugove u Trebinju o trošku države, a ko fol službena posjeta gradonaćelniku. Bljutavo

ODGOVORITE