Анализа: Звезда прецизнија у Пиониру, него у Арени!

Рачунајући и с фактором снаге противника, као и селекцијом играча Црвене звезде, нисмо одолели да не упоредимо како Радоњићев тим шутира за три поена у "Арени", а како у "Пиониру".

Кошарка 07.02.2015 | 13:20
Анализа: Звезда прецизнија у Пиониру, него у Арени!

На почетку, одмах, треба подвући две ствари.

Прво, снага противника у Евролиги и АБА лиги скоро је неупоредива.

Друго, овај млади, атлетски тим Црвене звезде није конципиран као шутерски, већ "фајтерски", тим који ће утакмице добијати на одбрану, скок, темпо, број поседа.

Зато и упоређивање процената шута за три поена црвено-белих, у "Комбанк арени", односно "Пиониру", није у потпуности релевантан податак, већ више може да послужи као куриозитет и аргумент у све гласнијој расправи о томе да ли би неке евролигашке утакмице Црвене звезде имале другачији исход да су одигране у "Пиониру", односно да ли би екипа погодила бар једну, од 19 одапетих тројки у мечу са Жалгирисом да је играла у мањој, али "интимнијој" од две дворане.

Неизоставан фактор у овој дискусији свакако су обручи, односно конструкције коша.

Обручи у "Пиониру" важе за оне који "упијају" лопту и то је последица нагомиланих термина. У тој дворани неретко се тренира и по четири, пет пута двневно, мимо индивидуалних тренинга. С друге стране, обручи у "Арени" трпе притисак, повлачења и ударце једном у две недеље и, а то се лако може приметити и са трибина и преко ТВ екрана, лопта се знатно више одбија од обруч, него што је то обично случај.

Шта каже статистика?

Уз подсећање да Звезда у "Пиониру" игра против слабијих ривала у односу на оне које дочекује у "Арени", проценат шута за три поена екипе Дејана Радоњића у мањој дворани износи ове сезоне 32,01 одсто. Црвено-бели су у АБА лиги и на два евролигашка домаћинства, Лаборал Кући на затварању прве фазе и Алби из Берлина прошле недеље, убацили 73 тројке из 228 покушаја.

Звезда у "Пиониру" убацује просечно 6,63 тројки по мечу.

Овај просек далеко је слабији у "Арени".

Ту Радоњићев тим шутира са свега 20,63 одсто успешности, што значи да сваки пети покушај прође кроз обруч. Убачено је 26 тројки из 126 покушаја, односно свега 3,7 по мечу. У последње две утакмице у тој дворани, против Галатасараја и Жалгириса, тимова које је "требало победити код куће" у неким пројекцијама после жреба Топ 16 фазе, Црвена звезда је шутирала 3/34 за три поена.

У процентима, то је 8,82 одсто успешности.

Звезда је у Евролиги два пута била домаћин у "Пиониру". Против Лаборал Куће шут за три поена био је 5/16, против Албе 8/23. У "Арени" је само једном ове сезоне убачено више од пет тројки, седам против Реала.

Све ово само говори у прилог тврдњама многих, а неретко и самих играча, да се екипа осећа лагодније у "Пиониру", који је заправо домаћи терен црвено-белих и хала у којој се проводи највише времена, а визуелизација уопште није занемарљива и небитна у модерном спорту.

"Јасно је да постоји разлика, иако смо ми професионалци и наше је да се прилагодимо. Навијачи у Пиониру учествују активније у игри и помажу нам у свакој утакмици. Тренирамо у Пиониру од почетка сезоне и то нам је јако важно", рекао је након победе над Албом Немања Дангубић.

"Пионир је Пионир. Овде су навијачи много ближи. Није лоша ни Арена, мислим да је Пионир тренутно бољи, али ми смо спортисти", објаснио је Бобан Марјановић.

С друге стране, у периоду када се од врунског спорта у Србији очекује да постане самоодржив и да се престане са финансирањем из јавних предузећа, новац који Црвена звезда зарађује распродатом "Ареном" сам по себи довољно је јак аргумент да свака даља расправа на тему: "Арена" или "Пионир" моментално буде завршена.

Овај тим Црвене звезде не би изгледао овако да нема те разлике у броју продатих улазница, без "Скај боксова" и "ВИП ложа". Примера ради, Звезда за утакмице у хали Пионир може да стави на продају тек око 1.500 карата, због више од 4.200 продатих сезонских улазница.

Управо зато, враћамо се на почетак где смо и истакли да се ради, пре свега, о статистичком куриозитету, ког су свакако свесни у Црвеној звезди.

Јер, то потврђује и статистика. У Топ 16 фази Евролиге финесе и детаљи су почели да играју јачу улогу у односу на први круг такмичења. Игра се са више снаге, енергије, одговорности и управо зато је проценат шута добио на значају. Звезда је у првој фази била убедљиво најбољи скакачки тим лиге, са просеком од 42,5 скокова по утакмици. Другопласирана Уникаха била је на 39,3.

Звезда је у првој фази имала шесту најбољу одбрану у Евролиги (72,80) и девети најбољи напад (78,40), али су се те позиције поквариле у Топ 16 фази, заједно са падом у проценту шута из игре. Звезда сада прима просечно 77,00 поена, 4,2 више по утакмици, а даје 72,50 поена, скоро шест мање по утакмици.

НАЈПРЕЦИЗНИЈИ У ЖЕЛЕЗНИКУ

Најбољу шутерску утакмицу Црвена звезда је ове сезоне одиграла у - Железнику. У једином мечу у ком су црвено-бели били домаћини у предграђу, против Мега Лекса (екс Визуре) у 4. колу АБА лиге, убацили су осам од 19 шутева за три, што је просек од 42 одсто.

И као што је Радоњић приметио после пораза од Жалгириса, енергија је и даље ту, борбености не недостаје, скок је прилично под контролом, Звезда и даље тражи јак темпо, што потврђује и чињеница да су црвено-бели упркос 0/18 за три имали шут за победу.

Да је обруч био мекши...

Коментари / 0

Оставите коментар