Analiza: Zvezda preciznija u Pioniru, nego u Areni!

Računajući i s faktorom snage protivnika, kao i selekcijom igrača Crvene zvezde, nismo odoleli da ne uporedimo kako Radonjićev tim šutira za tri poena u "Areni", a kako u "Pioniru".

Košarka 07.02.2015 | 13:20
Analiza: Zvezda preciznija u Pioniru, nego u Areni!

Na početku, odmah, treba podvući dve stvari.

Prvo, snaga protivnika u Evroligi i ABA ligi skoro je neuporediva.

Drugo, ovaj mladi, atletski tim Crvene zvezde nije koncipiran kao šuterski, već "fajterski", tim koji će utakmice dobijati na odbranu, skok, tempo, broj poseda.

Zato i upoređivanje procenata šuta za tri poena crveno-belih, u "Kombank areni", odnosno "Pioniru", nije u potpunosti relevantan podatak, već više može da posluži kao kuriozitet i argument u sve glasnijoj raspravi o tome da li bi neke evroligaške utakmice Crvene zvezde imale drugačiji ishod da su odigrane u "Pioniru", odnosno da li bi ekipa pogodila bar jednu, od 19 odapetih trojki u meču sa Žalgirisom da je igrala u manjoj, ali "intimnijoj" od dve dvorane.

Neizostavan faktor u ovoj diskusiji svakako su obruči, odnosno konstrukcije koša.

Obruči u "Pioniru" važe za one koji "upijaju" loptu i to je posledica nagomilanih termina. U toj dvorani neretko se trenira i po četiri, pet puta dvnevno, mimo individualnih treninga. S druge strane, obruči u "Areni" trpe pritisak, povlačenja i udarce jednom u dve nedelje i, a to se lako može primetiti i sa tribina i preko TV ekrana, lopta se znatno više odbija od obruč, nego što je to obično slučaj.

Šta kaže statistika?

Uz podsećanje da Zvezda u "Pioniru" igra protiv slabijih rivala u odnosu na one koje dočekuje u "Areni", procenat šuta za tri poena ekipe Dejana Radonjića u manjoj dvorani iznosi ove sezone 32,01 odsto. Crveno-beli su u ABA ligi i na dva evroligaška domaćinstva, Laboral Kući na zatvaranju prve faze i Albi iz Berlina prošle nedelje, ubacili 73 trojke iz 228 pokušaja.

Zvezda u "Pioniru" ubacuje prosečno 6,63 trojki po meču.

Ovaj prosek daleko je slabiji u "Areni".

Tu Radonjićev tim šutira sa svega 20,63 odsto uspešnosti, što znači da svaki peti pokušaj prođe kroz obruč. Ubačeno je 26 trojki iz 126 pokušaja, odnosno svega 3,7 po meču. U poslednje dve utakmice u toj dvorani, protiv Galatasaraja i Žalgirisa, timova koje je "trebalo pobediti kod kuće" u nekim projekcijama posle žreba Top 16 faze, Crvena zvezda je šutirala 3/34 za tri poena.

U procentima, to je 8,82 odsto uspešnosti.

Zvezda je u Evroligi dva puta bila domaćin u "Pioniru". Protiv Laboral Kuće šut za tri poena bio je 5/16, protiv Albe 8/23. U "Areni" je samo jednom ove sezone ubačeno više od pet trojki, sedam protiv Reala.

Sve ovo samo govori u prilog tvrdnjama mnogih, a neretko i samih igrača, da se ekipa oseća lagodnije u "Pioniru", koji je zapravo domaći teren crveno-belih i hala u kojoj se provodi najviše vremena, a vizuelizacija uopšte nije zanemarljiva i nebitna u modernom sportu.

"Jasno je da postoji razlika, iako smo mi profesionalci i naše je da se prilagodimo. Navijači u Pioniru učestvuju aktivnije u igri i pomažu nam u svakoj utakmici. Treniramo u Pioniru od početka sezone i to nam je jako važno", rekao je nakon pobede nad Albom Nemanja Dangubić.

"Pionir je Pionir. Ovde su navijači mnogo bliži. Nije loša ni Arena, mislim da je Pionir trenutno bolji, ali mi smo sportisti", objasnio je Boban Marjanović.

S druge strane, u periodu kada se od vrunskog sporta u Srbiji očekuje da postane samoodrživ i da se prestane sa finansiranjem iz javnih preduzeća, novac koji Crvena zvezda zarađuje rasprodatom "Arenom" sam po sebi dovoljno je jak argument da svaka dalja rasprava na temu: "Arena" ili "Pionir" momentalno bude završena.

Ovaj tim Crvene zvezde ne bi izgledao ovako da nema te razlike u broju prodatih ulaznica, bez "Skaj boksova" i "VIP loža". Primera radi, Zvezda za utakmice u hali Pionir može da stavi na prodaju tek oko 1.500 karata, zbog više od 4.200 prodatih sezonskih ulaznica.

Upravo zato, vraćamo se na početak gde smo i istakli da se radi, pre svega, o statističkom kuriozitetu, kog su svakako svesni u Crvenoj zvezdi.

Jer, to potvrđuje i statistika. U Top 16 fazi Evrolige finese i detalji su počeli da igraju jaču ulogu u odnosu na prvi krug takmičenja. Igra se sa više snage, energije, odgovornosti i upravo zato je procenat šuta dobio na značaju. Zvezda je u prvoj fazi bila ubedljivo najbolji skakački tim lige, sa prosekom od 42,5 skokova po utakmici. Drugoplasirana Unikaha bila je na 39,3.

Zvezda je u prvoj fazi imala šestu najbolju odbranu u Evroligi (72,80) i deveti najbolji napad (78,40), ali su se te pozicije pokvarile u Top 16 fazi, zajedno sa padom u procentu šuta iz igre. Zvezda sada prima prosečno 77,00 poena, 4,2 više po utakmici, a daje 72,50 poena, skoro šest manje po utakmici.

NAJPRECIZNIJI U ŽELEZNIKU

Najbolju šutersku utakmicu Crvena zvezda je ove sezone odigrala u - Železniku. U jedinom meču u kom su crveno-beli bili domaćini u predgrađu, protiv Mega Leksa (eks Vizure) u 4. kolu ABA lige, ubacili su osam od 19 šuteva za tri, što je prosek od 42 odsto.

I kao što je Radonjić primetio posle poraza od Žalgirisa, energija je i dalje tu, borbenosti ne nedostaje, skok je prilično pod kontrolom, Zvezda i dalje traži jak tempo, što potvrđuje i činjenica da su crveno-beli uprkos 0/18 za tri imali šut za pobedu.

Da je obruč bio mekši...

Komentari / 0

Ostavite komentar