Видео: Највећи брбљивци НБА лиге!

Било да су увредљива, иритантна или само духовита, добацивања и прозивке на паркету незаобилазни су део НБА лиге.

Кошарка 07.02.2015 | 09:20
Видео: Највећи брбљивци НБА лиге!

Неписано правило је да су они који су вешти с лоптом, подједнако вешти и на језику, а понекад тежина изговорене речи може да има озбиљније последице од губитка концентрације или повређене сујете. А када би ствари измакле контроли вербални обрачун прерастао би у физички. Ово су најталентованији представници ове посебне дисциплине

ШЕЈКИЛ ОНИЛ

Шек је можда заслужио да буде и на бољој позицији на овој листи, али његове вербалне провокације су, за разлику од већине, више шаљивог карактера. Шек је познат као велики зафркант и практично је започео тренд исмевања играча, прецизније њихових грешки, али углавном на духовит начин. Позната су његова дугогодишња „прозивања“ саиграча поготово Кобија Брајанта за којег је тврдио „да никада не би освојио титулу без њега“. Кобију је такође посветио једну песму, додуше с мало погрдним текстом коју је одреповао у једном њујоршком ноћном клубу. Криса Боша из Мајамија назвао је „Ру Пол у гигантском издању“ (Ру Пол је иначе познати амерички транвестит), Сакраменто Кингсе је у интервјуима називао Сакраменто „Квинси“ (краљице уместо краљеви), а Владу Дивца прозивао је због одглумљених падова на паркету. Листа је бесконачна, а већина наведених играча није реаговала негативно. Шек једноставно никада није могао да држи језик за зубима.

ЧАРЛС БАРКЛИ

Један од родоначелника ове „дисциплине“. Много пре него што је почео да „лаје“ на коментаторској позицији ТНТ телевизије, сер Чарлс се усавршио управо на паркету. Прозивао је играче, публику, али и судије: „постигао сам 20.000 кошева из овакве позиције, и ти ћеш да ми кажеш да је ово фаул“, рекао је једном делиоцу правде. Антологијска препуцавања имао је са Мајкл Џорданом, Латрелом Спривелом и многим мање или више познатим НБА играчима. Колико је Баркли био, (а и још увек је), без длаке на језику, можда најбоље говори његово виђење тадашњег директора Чикаго Булса Џерија Крауса који је упркос серији очајних сезона Булса остајао на тој позицији. „Краус вероватно поседује фотографије на којима се види како жена његовог шефа има сексуалне односе с мајмуном“.

РАШИД ВАЛАС

Рашид није познат само по својим изванредним квалитетима као одбрамбени играч, већ и по својој експлозивној нарави. Навијачи уживају у његовим „мудростима на паркету“, а обраћа се свима редом; играчима, публици, званичницима... Небитно. Освајач шампионског прстена с Детроит Пистонсима из 2004, изјавио је да постоји једно правило којег се придржава - на терену никада никоме не помиње чланове породице. Валасу се приписује и да је творац крилатице „лопта никад не лаже“. Једном приликом досуђен му је фаул над Остином Риверсом који је потом стао на линију за извођење слободних бацања. Валас је сматрао да није крив за прекршај, а када је Риверс промашио Валас је гласно изговорио овај бисер.

АЛАН АЈВЕРСОН

Ајверсон је један од највољенијих играча своје ере, а свакако и један од најбољих, без обзира на чињеницу да никада није освојио титулу. Ајверсон је имао обичај да се расправља и са представницима медија што нико није радио. Сматрао је да они нису позвани да коментаришу његову игру јер нису довољно стручни и не знају о чему говоре. На терену најчешће се у провокацијама надметао с Кобијем Брајантом, њихово ривалство у овој категорији било је надалеко чувено. Још од времена када је био руки, Ајверсонов помало надмен став на терену иритирао је многе играче, а можда и највише Мајкл Џордана. Можда и због тога што му је Ајверсон на почетку своје каријере убацио 54 поена. Наравно, Џордан му није остао дужан, касније се осветио убацивши му 58. Колико је умео да изнервира великог Ем Џеја најбоље илуструје следећа анегдота. Током једног меча Џордан је повукао Ајверсона поред аут-линије како би му очитао лекцију из финог понашања. Ајверсон му је само одговорио да није дужан да уважава било кога, па ни њега.

КОБИ БРАЈАНТ

Коби је познат по томе да нема длаке на језику и да практично увек говори оно што мисли. Његов невероватан таленат подудара се с талентом да противнику у правом тренутку каже „праву“ ствар. „Црна мамба“ је неретко умео да размењује „отровне“ прозивке и са саиграчима попут Шејкила или Гасола, и тада не би пропуштао прилику да их у сваком тренутку подсети да је бољи од њих: „Постижем 45 кошева по мечу, шта треба да урадим, да додам лопту Крису Миму или Квејм Брауну“, правдао се једном приликом. Али изван терена, за разлику од рецимо Герија Пејтона, његово брбљање аутоматски би се искључивало.

КЕВИН ГАРНЕТ

Гарнет је стекао репутацију играча који једноставно не познаје границе када су у питању провокације противничких играча на терену. Многи га због тога дословно сматрају идиотом. Вероватно и с пуним правом. Гарнет иде толико далеко да чак не преза ни од провокација заснованих на расној основи. Једна од његових омиљених „жртви“ је Хозе Калдерон, а једном приликом Чарлија Вилануева крилног центра Пистонса који је оболео од алопеције (кожно обољење услед којег долази до губитка косе, обрва па чак и трепавица) назвао је „кансерашем“. Још један у низу његових бисера је сада већ чувена провокација Кармела Ентонија, односно опаске на рачун његове жене водитељке и глумице Лале Васкез у време када је Ентони имао потешкоћа у браку с њом. Гарнет је Ентонију поручио да му „жена има укус колача од меда и трешања“. После утакмице због ове Кевинове констатације наводно је дошло и до физичког обрачуна између њих двојице. У сваком случају, своју репутацију потврдио је и приликом једног гласања за највећег НБА брбљивца. Гарнет је заузео убедљиву позицију број један.

<ифраме срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/3ЗГРм-рЦWпМ" wидтх="425" хеигхт="350">

РЕЏИ МИЛЕР

С израженим талентом да се противнику „подвуче под кожу“ константним и иритантним звоцањем, посебну инспирацију имао би када су његови Пејсерси играли против Њујорк Никса, што је нарочито дошло до изражаја у плеј-оф серији 1994. Особа којој се Реџи константно обраћао током ових мечева био је чувени редитељ и продуцент Спајк Ли, иначе познат као велики навијач Никса. После једне у низу тројки које је постигао, и по којима је био чувен, Реџи се окренуо ка Лију који је седео у првим редовима и симулирајући знак дављења на сопственом врату, показао му шта мисли о његовим љубимцима. Свој таленат за провоцирање противника Милер је редовно усавршавао на Кобију Брајанту, Мајкл Џордану или Џону Старксу, а то је радио толико добро да их је често доводио у ситуацију да се физички обрачунавају с њим.

<ифраме срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/Јд4Тејб14зИ" wидтх="425" хеигхт="350">

ГЕРИ ПЕЈТОН

Када је Пејтон у питању, провоцирање је нераздвојни део његове личности. Чувене изјаве и надимци којима је „рукавица“ (како су га звали) частио противнике постали су легендарни. Ирвина Меџика Џонсона називао је „Трагиц Јохнсон“ (Трагични Џонсон), Џејсон Кида „Асон Кидд“ (игра речи, без почетног слова Ј у његовом имену, у преводу се добија реч тур, задњица). Некадашњем центру Њу Џерзија Џејмију Фику поручио је да „следеће године неће ни играти у НБА лиги“. На његовој мети често се налазио и Мајкл Џордан, а по изјавама многих играча Пејтон није имао посебан разлог због чега је то радио, он је кажу једноставно био такав, како на терену тако и ван њега.

<ифраме срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/зхXЈ7зр2Е_М" wидтх="425" хеигхт="350">

МАЈКЛ ЏОРДАН

Његово „вербално умеће“ није било ништа мање „смртоносно“ од вештине да савлада и понизи било ког противника. Ем Џеј је просто уживао у провокацијама на паркету свестан свог доминантног положаја у овом спорту. „Добро дошао у НБА“ рекао је центру Денвер Нагетса Дикембеу Мутомбоу када га је овај изазвао да изведе слободно бацање затворених очију. Наравно, погодио га је. Попут Лерија Бирда, и Џордан је често умео да противнику најави свој следећи потез, а и тада би га ретко спречили да поентира. Као и многи „брбљивци“ с ове листе, ни Џордан никада није имао осећај било какве гриже савести због изговорених речи, а знао је и те како да буде бруталан у тим приликама. Једна од окрутнијих догодила се када је чувени омалени бек Шарлота Тајрон Магзи Богс (160 цм), имао прилику да постигне одлучујући победоносни шут у плеј-оф мечу између Хорнетса и Булса 1995. године. Мајкл га је намерно пустио да шутира и тренутак пре него што ће Богс извести скок-шут Џордан му је рекао:„Шутирај ти ј…патуљку“! Богс је промашио и касније изјавио како му скок-шут после тога никада није био исти. Верујемо да није.

<ифраме срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/ом56qВ5тЗХY" wидтх="425" хеигхт="350">

ЛЕРИ БИРД

Титулу највећег брбљивца у најјачој кошаркашкој лиги на свету без сумње заслужује Лери Бирд и могуће је да му ову титулу нико дуго неће преузети. Вербални испади „Ларија легенде“ одавно су постали легендарни. Довољно је поменути само неколико најупечатљивијих и јасно је да му у овој дисциплини нема равног.

Пред сам почетак такмичења за најбољег извођача тројки на Ол-стар мечу 1986, Бирд је ушао у свлачионицу погледао конкуренте и рекао: „Хоћу да знате да ћу ја победити, само гледам ко ће завршити други“. То се и догодило, Лери је заиста и победио, а победник је био и наредне две године. Други је био Крејг Хоџс из Милвокија, који заједно с Бирдом дели рекорд троструког узастопног победника у извођењу тројки.

Пред божићну утакмицу између Бостона и Индијане, Лери је Чаку Персону, крилу Индијане, саопштио да је спремио за њега један божићни поклон. У једном тренутку Бирд је шутирао тројку тачно испред Персона који је у том тренутку седео на клупи и пре него што је лопта и прошла кроз обруч, Бирд се окренуо ка њему и рекао: „Срећан ј…Божић“. Непосредно пре овог меча Персон који је имао надимак „Рифлеман“ (пуцач, стрелац) изјавио је; „кренуо сам у лов на птице“, алудирајући наравно на Бирда. Чак Персон је такође био један од играча који је имао завидну репутацију међу чувеним НБА „лајавцима“.

Дуел с Ксавијером Мекданијелом, беком Сијетл Суперсоникса познатом као одличном одбрамбеном играчу, такође је био антологијски. На сусрету Бостона и Сијетла 1986, Бирд се обратио Ксавијеру: „Шутираћу тачно одавде“, и показао му тачну позицију на терену са које је то намеравао да учини. „Ок, чекаћу те…“, одговорио му је Мекданијел. Бирд је погодио с позиције коју је најавио и то пред сам финиш утакмице. Лери је затим погледао у Мекданијела и рекао: „Нисам намеравао да оставим две секунде“, показујући на семафор. Исту ствар направио је с Хорасом Грантом из Чикаго Булса, с једном малом разликом. Са исте тачке то вече поентирао је још једанаест пута узастопно.

Меч између Бостона и Филаделфије новембра 1984. завршио се минут и по пре званичног краја општом тучом коју су отпочели Бирд и Доктор Џеј. У шуту за два поена Бирд је имао скор 17 од 23, док је Доктор Џеј 13 пута шутирао и погодио само три пута. Током читаве утакмице Бирд је обавештавао Доктор Џеја о њиховом заједничком учинку, односно броју поена које су постигли. Касније је Лери ово негирао и тврдио да је то све време радио његов саиграч Мајкл Кар који је седео на клупи и бројао, тачније добацивао. Међутим, многи сведоче да је управо Бирд добацио Џеју: „Ово је 40, Док“ после четрдесетог коша који је постигао од укупно 42, за разлику од Ирвинга који је на крају уписао само шест. Кулминација је уследила на самом крају меча после једног у низу кошкања између њих двојице, да би се потом одиграла једна од највећих туча у историји НБА лиге у којој је учествовало укупно 15 играча оба тима.

<ифраме срц="хттпс://www.yоутубе.цом/ембед/9НИКК_ОФвФY" wидтх="425" хеигхт="350">

Коментари / 0

Оставите коментар