Снијег и олујни вјетар у Хрватској

Невријеме праћено снијегом у централној и горској Хрватској те олујним вјетром и кишом захватило је велики дио те земље.

Регион 06.02.2015 | 10:30
Снијег и олујни вјетар у Хрватској

Најављено погоршање временских прилика у већем делу региона остварило се и за сада највише проблема ствара грађанима Хрватске коју је захватило снежно невреме, уз отежано одвијање саобраћаја широм земље.

Снег током ноћи није престао да пада у Лици и Горском котару, као и на северозападу, а неће посустати ни током дана - очекује се да ће нападати додатних 20 до 30 центиметара, јављају локални медији.

Метеоаларм је издао "црвено упозорење", које означава изузетно опасно време за госпићку, карловачку и ријечку регију, а тренутно највисе снега има у Огулину, 55 центиметара, бели покривач се увећава и у Слуњу, Делницама, на Сљемену, у Карловцу...

Нешто мање га има у Загребу, око пет центиметара, али то није зауставило зимску службу да на путеве преко ноћи пошаље више од 200 возила чистача.

Снежна олуја затворила је деонице готово свих аутопутева и делове Јадранске магистрале, мостове и државне путеве, у потпуном је прекиду саобраћај према Ријеци, а за камионе с приколицама и тегљаче затворени су гранични прелази Брегана, Пасјак, Рупа, Брод на Купи и Мацељ.

Снажан ветар узроковао је и прекид свих трајектних, катамаранских и бродских линија на ријечком подручју.

Због наставка обилнијих снежних падавина у наредних неколико дана возачима се саветује да на пут не крећу без зимске опреме, да се правовремено информишу о стању и проходности путева и, уколико је могуће, одложе путовања.

Када је у питању остатак региона, Метеоаларм је за данас издао наранџасто упозорење због интензивнијих падавина у северозападној Босни и пораста снежног покривача, као и обилних падавина у Херцеговини.

Након јучерашњих и синоћних падавина у већем делу Унско-санског кантона снег становницима ствара озбиљне потешкоће - многа насеља су остала и без електричне енергије, бројне школе не раде, а кретање улицама је отежано како возачима, тако и пешацима.

Како сазнаје "Дневни аваз" најтеже је у Бихаћу и Цазину где снег све интензивније пада, а затворен је и гранични прелаз Изачић за сва возила.

У Црној Гори данас ће бити претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином, а на северу и у вишим планинским пределима са снегом и суснежицом.

Снега, како је и најављено, има и у Словенији, највише на југоистоку земље, међутим ситуација је боља од очекиване, односно
висина снежног покривача је нешто нижа од нивоа који су јуче прогнозирали стручњаци.

У делу земље око Постојине проблем прави густа магла и појачан ветар и снег, па надлежни позивају људе да без потребе не напуштају домове, док у приморској области велике тешкоће изазива бура.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гртал'ца

06.02.2015 09:37

10 цм снијега у Загребу?! Страааашно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

06.02.2015 09:41

Стварно ми није јасно зашто се ствара оволика паника око снијега као да овдје никад није падао снијег само се излуђује овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

06.02.2015 09:56

Људи, пустите снијег нека пада.То је лијепо, а ко путује, снаци це се.Нама главе падају од биједе И јада па ником ниста. Само снијег, снијег, па ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.02.2015 09:59

Снијег у Фебруару,а још пада на чланицу ЕУ.СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

06.02.2015 10:06

Падај падај сњежицу Врти се у лету Узми мале ујкане Ти за своју мету

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

06.02.2015 11:07

није проблем сто снијег пада проблем је сто се мора радити, цистити снијег

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

06.02.2015 11:16

И за ово је крив Додик.кад га смијенимо неце бити оволиких снијегова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

06.02.2015 13:02

Нема зиме без метер снијега и висе то је зима а они кукају на десет центи

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

06.02.2015 13:05

Сад це они тузит СРБИЈУ за овај снијег и вјетар

ОДГОВОРИТЕ