Џихадисти из Маоче пријетња региону

Застава терористичке организације Исламска држава (ИС), која је осванула на једној кући у селу Горња Маоча код Сребреника у Босни и Херцеговини, на свега 20 километара од границе са Србијом, представља озбиљну претњу по Србију и Републику Српску, сматрају стручњаци за тероризам.

Босна и Херцеговина 06.02.2015 | 10:00
Џихадисти из Маоче пријетња региону

Аналитичар Зоран Драгишић каже да је одавно познато да је у тој екстремистичкој енклави у БиХ присутна ћелија међународне исламистичке мреже.

- Они живе изван уставног поретка БиХ и то је простор о којем су наше службе безбедности добро обавештене. То је реална опасност по Србију и грађани треба да имају свест да је Србија угрожена од тероризма, поготово зато што је Балкан за џихадисте ИС и Ал Каиде виђен као део њиховог глобалног калифата. Не треба имати илузију да можемо да избегнемо сукоб с међународном исламском мрежом, али не треба ни паничити - истиче Драгишић и додаје да се стотине људи с Балкана бори у редовима ИС у Ираку и Сирији.

Криминолог Марко Ницовић каже да држава не испитује порекло новца који се слива у хуманитарне фондове у Санџаку, а долази из Саудијске Арабије, Ирана, Турске и Кувајта.

- Исламисти финансирају екстремни део покрета у Санџаку. Процене су да у Србији има око 3.000 вехабиста - наглашава Ницовић.

Председник Борачке организације РС Миломир Савчић сматра да истицање обележја ИС у Горњој Маочи представља озбиљно упозорење Српској.

- Уколико БиХ не може да прати шта се дешава на том подручју, требало би да прогласи да је немоћна, па да видимо на који начин бисмо ми могли да се заштитимо - рекао је Савчић.

На то се надовезао министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, истакавши да се нада да припадници СИПА неће у Маочи само скинути заставе, већ и неког ухапсити.

Због застрашујућих симбола у Горњој Маочи јуче је одмах реаговала Државна агенција за истраге и заштиту БиХ СИПА и открила да су они уклоњени. То су потврдили и новинари босанског листа Дневни аваз, који су успели да уђу у насеље. Према њиховим изворима, већина кућа у том месту је празна. Наводно, нико не живи ни у објекту на којем су осванули симболи ИС, али с обзиром на то да су катарке на прозорима отворене, све указује на то да је неко у скорије време имао приступ кући.

Едис Боснић, припадник селафијске заједнице у Горњој Маочи, рекао је за Аваз да они живе нормалан и миран живот.

- Заставе нису дело заједнице. У село су дошла два човека са стране који су их окачили на напуштену кућу - истакао је Боснић.

Аваз подсећа да су становници Горње Маоче, која територијално припада Дистрикту Брчко, годинама под истрагом због сумње да су повезани с тероризмом. Тако се зна да више од 150 муслимана из тог места ратује у Сирији и Ираку.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

06.02.2015 09:12

"Дошла два човека са стране".Па у Г.Маочу ни пас не сме да уђе са стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

геомовник

06.02.2015 09:46

То се по ноци ресава ни заставе ни њих не би било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико..

06.02.2015 10:01

Ако ти људи не дирају никога засто би се њих дирало. Ако се забране све заставе осим дрзавне онда се могу и овакве заставе забранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

06.02.2015 10:24

То мени не лици на људе. То ми висе лици на лудаке. Ја бих био најсретнији да се ти људи протјерају из Босне.

Name

ада

06.02.2015 10:47

бомбе у руке растјерајте та г...а нека иду у сирију да зиве ста тразе овдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кењац

06.02.2015 10:48

Па како може сипа да оде тамо и да хапси ако они не поштују законе бих. Хајде паметњаковици пустите сипу да ради свој посао. Ако су криви нек одговарају

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

06.02.2015 11:41

За Мују не једи го..на коме се ти увлацис у паксу. Треба бити реалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

06.02.2015 12:19

НЕ СЛАЖЕМ СЕ СА ТАМО НЕКИМ ВЕХАБИЈАМА КОЈИ ТУПЕ НЕКУ ПРИЧУ О НЕКАКВОЈ ИСЛАМСКОЈ ДРЖАВИ ИЛИ ВЈЕРИ. НИСУ ОНИ ИЗМИСЛИЛИ НИШТА ДРУГО ШТО СЕ ДО САДА НИЈЕ ЗНАЛО. САДА У БИЛО КОЈИ БУТИК УЂЕШ ИЛИ БУВЉАК ПОСЈЕТИШ, А ДА О КИНЕЗИМА И НЕ ГОВОРИШ ПРОДАЈЕ СЕ ИСКЉУЧИВО ТУРСКА РОБА СА ГРБОВИМА, ЗАСТАВАМА, НАТПИСИМА ЗА КОЈЕ НИКО НЕЗНА ШТА ЗНАЧЕ И ШТА ПРЕДТАВЉАЈУ. ЗА ТО СУ СВЕ ПЛАЋЕНИ ЉУДИ ДА КОНТРОЛИШУ КО ЖИВИ У ТОЈ МАОЧИ, ШТА РАДИ И ЧИМЕ СЕ БАВИ. ЗА 48 САТИ ТО БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ МОЖЕ РЈЕШИТИ. СРАМОТА ПОЛИЦИЈЕ КОЛИКЕ ПЛАТЕ ПРИМАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.02.2015 15:30

Бла бла бла досли људу са стране цудо није рекао да су били ванземаљци,проблем је сто их стити Бакир и остала братија,имацемо сви заједно проблема са њима,и хрисцани и муслимани нормални,видјели смо ста урадисе са пилота Јорданског а он је муслиман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

06.02.2015 18:22

Кад је закон у БИХ такав, заставе сваке државе висе на сваком ћошку, кад све сабереш најмање од БИХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

06.02.2015 20:29

Дзихадисти,цетници и устасе су највеца пријетња региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хармоника

07.02.2015 09:40

Ово зло Босна мозе побједити само хармоником и пјесмом оном старинском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сафет Исовиц и Јовица Петковиц-Све бехара

07.02.2015 09:42

Само пјесма и позитивно.

ОДГОВОРИТЕ