Преваранти не одустају од бесплатних допуна

Број грађана које путем СМС-а преваранти моле да им допуне рачун, све је већи, а мобилни оператери своје кориснике упозоравају да на овакве поруке не одговарају.

Република Српска 06.02.2015 | 08:43
Преваранти не одустају од бесплатних допуна

Три Бањалучанке, чија су имена позната редакцији "Независних", добиле су спорне поруке и срећом су схватиле о чему се ради, тако да нису изашле у сусрет онима који су лукаво покушали да их ојаде.

"Кад стигнеш, допуни ми пет марака на овај број. У ромингу сам, немам више на рачуну, а треба ми. Сутра поподне долазим, па се видимо, зваћу те", текст је једне од тих порука, а и остале су сличног садржаја.

Интересантно, сви бројеви с којих су им стигли СМС-ови почињу са 065/549... С преварантима смо покушали ступити у контакт, али су бројеви, помоћу којих су покушали да дођу до бесплатне допуне, били недоступни.

Милица Стојаковић, портпарол компаније "М:тел", каже да су у протекла три мјесеца запримили тек неколико пријава по овом основу.

"Они су, према нашој званичној процедури, а у складу с Општим условима за пружање телекомуникационих услуга 'М:тела', добили опомену, те се узнемиравање с истих бројева није поновило", нагласила је Стојаковићева.

Према њеним ријечима, овакве поруке се сматрају узнемиравањем корисника, те се поступа на начин да се корисник који је послао овакву поруку опомене слањем СМС опомене, а затим, уколико и даље имају пријаву односно жалбу да је настављено с узнемиравањем, слиједи привремено, затим и трајно искључење корисника.

Што се тиче пријаве полицији, како наводи Стојаковићева, корисник је оштећена страна и он би требало да реагује према полицији у смислу пријаве.

"Корисницима савјетујемо да не одговарају на овакве поруке, те да овакве или сличне случајеве пријаве Цалл центру компаније 'М:тел' на бесплатан кориснички број 066-10-10-10, како бисмо могли реаговати у складу с општим условима", савјетује она.

Лавинија Тадић, из Одјељења за корпоративне комуникације ХТ "Еронета", наводи да у евиденцији имају три случаја која су пријављена њиховој корисничкој служби у протекла три мјесеца.

"Молимо кориснике да ни у ком случају не одговарају на поруке оваквог или сличног садржаја, те да поруку ове врсте пријаве на бесплатне инфо бројеве 063/3801 или 0800/88888", истакла је Тадићева.

У "БХ Телекому" кажу да у њиховом контакт центру немају евидентиране сличне пријаве корисника.

"Било је неколико покушаја преваре корисника слањем лажне СМС поруке о допуни кредита на начин да корисник добија СМС поруку путем које се обавјештава да је на његов кориснички број извршена допуна кредита, а потом се новом СМС поруком, с истог броја, тражи поврат уплаћеног износа јер је дошло до грешке", навели су из "БХ Телецома".

"БХ Телеком" је, како додају, по пријави корисника одмах реаговао слањем упозорења на број с којег је вршена злоупотреба, те његовим даљим блокирањем, као и упозорењем за јавност да не одговарају на ове СМС поруке.

Саговорници "Независних" из полиције појашњавају да они грађани који су насјели и послали допуну непознатим пошиљаоцима који су их на овај начин обманули могу да им се обрате, јер је ријеч о кривичном дјелу превара.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Невероватно

06.02.2015 08:07

па како вас може преварити неко непознат са непознатог броја вам тражи да му допуните број и ви му непознатом странцу допуните допуну на телефону-па нисте ви онда лаковјерни ви сте онда ненормални и не треба да идете у полицију него доктору на преглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

06.02.2015 08:27

Док је оваца бице и вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

06.02.2015 10:36

Молим да се осврнете на нове преваранте који људима и омладини продају такозване кладионицарске дојаве. Прво траже уплату и када се уплати онда дају неки безвезни меч који не продје па послије гасе и бацају бројеве телефона и гасе профиле на фацебооку

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

06.02.2015 12:59

У цему је проблем? Фино замоле И нико никога не тјера да допуњава! Мене рецимо узнемирава мтел слањем порука у један ноцу да ме обавијесте да немам на рацуну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

06.02.2015 18:50

Добро да не траже у францима

ОДГОВОРИТЕ