Prevaranti ne odustaju od besplatnih dopuna

Broj građana koje putem SMS-a prevaranti mole da im dopune račun, sve je veći, a mobilni operateri svoje korisnike upozoravaju da na ovakve poruke ne odgovaraju.

Republika Srpska 06.02.2015 | 08:43
Prevaranti ne odustaju od besplatnih dopuna

Tri Banjalučanke, čija su imena poznata redakciji "Nezavisnih", dobile su sporne poruke i srećom su shvatile o čemu se radi, tako da nisu izašle u susret onima koji su lukavo pokušali da ih ojade.

"Kad stigneš, dopuni mi pet maraka na ovaj broj. U romingu sam, nemam više na računu, a treba mi. Sutra popodne dolazim, pa se vidimo, zvaću te", tekst je jedne od tih poruka, a i ostale su sličnog sadržaja.

Interesantno, svi brojevi s kojih su im stigli SMS-ovi počinju sa 065/549... S prevarantima smo pokušali stupiti u kontakt, ali su brojevi, pomoću kojih su pokušali da dođu do besplatne dopune, bili nedostupni.

Milica Stojaković, portparol kompanije "M:tel", kaže da su u protekla tri mjeseca zaprimili tek nekoliko prijava po ovom osnovu.

"Oni su, prema našoj zvaničnoj proceduri, a u skladu s Opštim uslovima za pružanje telekomunikacionih usluga 'M:tela', dobili opomenu, te se uznemiravanje s istih brojeva nije ponovilo", naglasila je Stojakovićeva.

Prema njenim riječima, ovakve poruke se smatraju uznemiravanjem korisnika, te se postupa na način da se korisnik koji je poslao ovakvu poruku opomene slanjem SMS opomene, a zatim, ukoliko i dalje imaju prijavu odnosno žalbu da je nastavljeno s uznemiravanjem, slijedi privremeno, zatim i trajno isključenje korisnika.

Što se tiče prijave policiji, kako navodi Stojakovićeva, korisnik je oštećena strana i on bi trebalo da reaguje prema policiji u smislu prijave.

"Korisnicima savjetujemo da ne odgovaraju na ovakve poruke, te da ovakve ili slične slučajeve prijave Call centru kompanije 'M:tel' na besplatan korisnički broj 066-10-10-10, kako bismo mogli reagovati u skladu s opštim uslovima", savjetuje ona.

Lavinija Tadić, iz Odjeljenja za korporativne komunikacije HT "Eroneta", navodi da u evidenciji imaju tri slučaja koja su prijavljena njihovoj korisničkoj službi u protekla tri mjeseca.

"Molimo korisnike da ni u kom slučaju ne odgovaraju na poruke ovakvog ili sličnog sadržaja, te da poruku ove vrste prijave na besplatne info brojeve 063/3801 ili 0800/88888", istakla je Tadićeva.

U "BH Telekomu" kažu da u njihovom kontakt centru nemaju evidentirane slične prijave korisnika.

"Bilo je nekoliko pokušaja prevare korisnika slanjem lažne SMS poruke o dopuni kredita na način da korisnik dobija SMS poruku putem koje se obavještava da je na njegov korisnički broj izvršena dopuna kredita, a potom se novom SMS porukom, s istog broja, traži povrat uplaćenog iznosa jer je došlo do greške", naveli su iz "BH Telecoma".

"BH Telekom" je, kako dodaju, po prijavi korisnika odmah reagovao slanjem upozorenja na broj s kojeg je vršena zloupotreba, te njegovim daljim blokiranjem, kao i upozorenjem za javnost da ne odgovaraju na ove SMS poruke.

Sagovornici "Nezavisnih" iz policije pojašnjavaju da oni građani koji su nasjeli i poslali dopunu nepoznatim pošiljaocima koji su ih na ovaj način obmanuli mogu da im se obrate, jer je riječ o krivičnom djelu prevara.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Neverovatno

06.02.2015 08:07

pa kako vas može prevariti neko nepoznat sa nepoznatog broja vam traži da mu dopunite broj i vi mu nepoznatom strancu dopunite dopunu na telefonu-pa niste vi onda lakovjerni vi ste onda nenormalni i ne treba da idete u policiju nego doktoru na pregled.

ODGOVORITE
Name

xx

06.02.2015 08:27

Dok je ovaca bice i vune

ODGOVORITE
Name

rajko

06.02.2015 10:36

Molim da se osvrnete na nove prevarante koji ljudima i omladini prodaju takozvane kladionicarske dojave. Prvo traže uplatu i kada se uplati onda daju neki bezvezni meč koji ne prodje pa poslije gase i bacaju brojeve telefona i gase profile na facebooku

ODGOVORITE
Name

knd

06.02.2015 12:59

U cemu je problem? Fino zamole I niko nikoga ne tjera da dopunjava! Mene recimo uznemirava mtel slanjem poruka u jedan nocu da me obavijeste da nemam na racunu.

ODGOVORITE
Name

tetak mata

06.02.2015 18:50

Dobro da ne traže u francima

ODGOVORITE