Савјет безбједности данас о Косову

Савет безбедности Уједињених нација данас ће одржати седницу посвећену Косову, на којој ће размотрити најновији извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна, а ставове Србије заступаће први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Србија 06.02.2015 | 08:08
Савјет безбједности данас о Косову

Уочи седнице, министар Дачић разговараће с Бан Ки Муном, а током дана састаће се и амбасадором Кине Лио Ђиејием, који председава седници Савета безбедности, саопштено је из Министарства спољних послова.

Генерални секретар УН је, у редовном тромесечном извештају о раду УНМИК-а, позвао косовске власти да брзо успоставе Специјални суд за ратне злочине и да удвоструче напоре како би се обезбедио чвршћи консензус у вези са тим питањем.

Поздравивши конституисање косовске скупштине и формирање нове владе, Бан Ки Мун је оценио да би приштинске власти сада требало да се више посвете изазовима с којима се Косово и даље суочава.
"Важан корак би за владу и скупштину био да брзо усвоје закон о успостављању специјалног суда за случајеве који проистичу из закључака специјалног истражног тима Европске уније, као што је договорено између Косова и ЕУ", истакао је генерални секретар УН.

Он је, такође, позвао Београд и Приштину да се што пре, у потпуности и озбиљно ангажују у дијалогу под посредством ЕУ на нивоу руководства.
"То ће бити кључно да би се ангажованост одржала на техничком нивоу, као и за даљу примену преосталих одредби споразума од 19. априла 2013.", указао је Бан Ки Мун и додао да "централно питање у том смислу остаје, у складу са споразумом, успостављање Заједнице српских општина".

Генерални секретар УН је, такође, изразио забринутост поводом извештаја о порасту броја миграната са Косова током протеклих месеци и, у том контексту, поздравио напоре косовских власти да се посвете решавању тог питања.

Извештај обухвата период од 16. октобра 2014. до 15. јануара 2015. године.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

горан

06.02.2015 08:29

Ваљда це овај Дациц бити тријезан јутрос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПС.ДУБНИЦА-МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ.

06.02.2015 13:00

ДАЦИЦУ ОПАМЕТИСЕ СРПÜСКА ТЕРИТОРИЈА НИЈЕ НАПРОДАЈУ ЗАУЛАСАК У ПРОПАЛУ ЕВРОПСКУ УНИЈУ.КОСОВОЈЕ СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПАЛИМО СВЕЋЕ

06.02.2015 13:00

УПАЛИМО СВЕЋЕ И ПОМОЛИМО СЕ БОГУ. СРБИЈА И СРПСКИ НАРОД ДО САДА НИЈЕ ИМАО ГОРЕ РУКОВОДСВО. НИКОЛИЋ, ВУЧИЋ, ДАЧИЋ:СВЕ СУ ТО ПРОДАНЕ ДУШЕ. КОСОВО ЈЕ ОДРАЂЕНО. А И МИЛЕ ИДЕ НА ИНСТРУКЦИЈЕ, ВИДЕЋЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ