Savjet bezbjednosti danas o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će održati sednicu posvećenu Kosovu, na kojoj će razmotriti najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, a stavove Srbije zastupaće prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Srbija 06.02.2015 | 08:08
Savjet bezbjednosti danas o Kosovu

Uoči sednice, ministar Dačić razgovaraće s Ban Ki Munom, a tokom dana sastaće se i ambasadorom Kine Lio Điejiem, koji predsedava sednici Saveta bezbednosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Generalni sekretar UN je, u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, pozvao kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se obezbedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

Pozdravivši konstituisanje kosovske skupštine i formiranje nove vlade, Ban Ki Mun je ocenio da bi prištinske vlasti sada trebalo da se više posvete izazovima s kojima se Kosovo i dalje suočava.
"Važan korak bi za vladu i skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU", istakao je generalni sekretar UN.

On je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu da se što pre, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu pod posredstvom EU na nivou rukovodstva.
"To će biti ključno da bi se angažovanost održala na tehničkom nivou, kao i za dalju primenu preostalih odredbi sporazuma od 19. aprila 2013.", ukazao je Ban Ki Mun i dodao da "centralno pitanje u tom smislu ostaje, u skladu sa sporazumom, uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Generalni sekretar UN je, takođe, izrazio zabrinutost povodom izveštaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih meseci i, u tom kontekstu, pozdravio napore kosovskih vlasti da se posvete rešavanju tog pitanja.

Izveštaj obuhvata period od 16. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

goran

06.02.2015 09:29

Valjda ce ovaj Dacic biti trijezan jutros.

ODGOVORITE
Name

SRPS.DUBNICA-MAJEVICKI CETNICKI POKRET.

06.02.2015 14:00

DACICU OPAMETISE SRPÜSKA TERITORIJA NIJE NAPRODAJU ZAULASAK U PROPALU EVROPSKU UNIJU.KOSOVOJE SRBIJA.

ODGOVORITE
Name

UPALIMO SVEĆE

06.02.2015 14:00

UPALIMO SVEĆE I POMOLIMO SE BOGU. SRBIJA I SRPSKI NAROD DO SADA NIJE IMAO GORE RUKOVODSVO. NIKOLIĆ, VUČIĆ, DAČIĆ:SVE SU TO PRODANE DUŠE. KOSOVO JE ODRAĐENO. A I MILE IDE NA INSTRUKCIJE, VIDEĆETE.

ODGOVORITE