За "бијели хљеб" до сада исплаћени милиони

Ради рационализације јавне потрошње, па и кроз смањење примања именованих и изабраних функционера у институцијама БиХ потребно је измијенити више закона, не само Закон о платама у бх. институцијама.

Босна и Херцеговина 05.02.2015 | 20:41
За "бијели хљеб" до сада исплаћени милиони

Ово је суштина мишљења Министарства финансија и трезора БиХ о предложеном брисању одредбе из Закона о платама, чиме би функционери остали без "бијелог хљеба", односно без плата 12 мјесеци по истеку мандата.

Мишљење је данас утврдило Вијеће министара и биће прослијеђено парламенту БиХ, пред којим је иницијатива посланика СББ-а о укидању "бијелог хљеба". Кад су предложили брисање спорне одредбе из Закона о платама, посланици СББ-а навели су да би се тако уштедјело 6,5 милиона КМ за четири године јер ову привилегију, тврде, користи око 80 функционера на нивоу БиХ.

Према мишљењу Министарства финансија, ова процјена је само "теоретски модел" јер је много мањи стварни број корисника овог права.

Министарство је навело да је од 2008. године, кад је ступио на снагу Закон о платама у институцијама БиХ, до сада за "бијели хљеб" исплаћено око 2,3 милиона КМ. Предлагач измјене Закона о платама навео је и да би се он примијенио одмах по усвајању, но у Министарству финансија нагласили су да би примјена била могућа тек од идућег изборног циклуса, од 2018. године.

"Регулирању плаћа и накнада у бх. институцијама треба приступити полазећи од законских одредби које подразумијевају доношење политике плаћа и накнада у институцијама за изборно раздобље 2015-2018. година", саопштено је из Вијећа министара и наглашено да је још на снази одредба Устава БиХ која забрањује смањивање плата изабраним званичницима за вријеме трајања њиховог мандата.

Измјена Закона о платама, коју је предложио СББ, на дневном је реду сједнице Представничког дома бх. парламента, заказане за 11. фебруара. Уставност овог приједлога раније су оспорили чланови ХДЗ-а у Уставноправној комисији.

"Министарство је потврдило наш став да би било неуставно дирати примања док се не измијени Устав. Подржали су и наш став да се уштедама треба приступити на свеобухватан начин", рекла је Борјана Кришто (ХДЗ), члан Уставноправне комисије Представничког дома.

Став Вијећа министара и Министарства финансија очекиван је и за Душанку Мајкић (СНСД), на чији је захтјев Комисија за финансије и буџет Представничког дома тражила очитовање ових институција о приједлогу СББ-а.

"СНСД је спреман гласати за укидање 'бијелог хљеба' како је предложено, али би онда неко могао поднијети апелацију Уставном суду. Знате да у Дому народа још није усвојена измјена Устава која штити плате функционера док им траје мандат", нагласила је Мајкићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ево приједлог

05.02.2015 20:09

Осим укидања тзв. бијелог хљеба, потребно је свеобухватно реформисати Одлуку о накнади за превоз запослених на посао у Институцијама БиХ због тога што више од 60% запослених има фиктивне пријаве пребивалишта ван Сарајева, а у истом граду имају властите станове и куће.По тој основи годишње се оштети буџет БиХ за више милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

05.02.2015 21:12

Ионако нам отимају док су у власти јпс треаба да их плацамо кад их отјерамо. То само код нас има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

05.02.2015 21:23

Све преко 3 просечна ЛД је превише за све посланике, поготово што после сваког мандата остане 10000 без посла, 20 фирми оде у стечај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

05.02.2015 21:35

Какв бијели хљеб , нису они заслужили ни мекиње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

05.02.2015 22:01

Треба насути мишоморе у тај хљеб.

ОДГОВОРИТЕ