Za "bijeli hljeb" do sada isplaćeni milioni

Radi racionalizacije javne potrošnje, pa i kroz smanjenje primanja imenovanih i izabranih funkcionera u institucijama BiH potrebno je izmijeniti više zakona, ne samo Zakon o platama u bh. institucijama.

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 20:41
Za "bijeli hljeb" do sada isplaćeni milioni

Ovo je suština mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH o predloženom brisanju odredbe iz Zakona o platama, čime bi funkcioneri ostali bez "bijelog hljeba", odnosno bez plata 12 mjeseci po isteku mandata.

Mišljenje je danas utvrdilo Vijeće ministara i biće proslijeđeno parlamentu BiH, pred kojim je inicijativa poslanika SBB-a o ukidanju "bijelog hljeba". Kad su predložili brisanje sporne odredbe iz Zakona o platama, poslanici SBB-a naveli su da bi se tako uštedjelo 6,5 miliona KM za četiri godine jer ovu privilegiju, tvrde, koristi oko 80 funkcionera na nivou BiH.

Prema mišljenju Ministarstva finansija, ova procjena je samo "teoretski model" jer je mnogo manji stvarni broj korisnika ovog prava.

Ministarstvo je navelo da je od 2008. godine, kad je stupio na snagu Zakon o platama u institucijama BiH, do sada za "bijeli hljeb" isplaćeno oko 2,3 miliona KM. Predlagač izmjene Zakona o platama naveo je i da bi se on primijenio odmah po usvajanju, no u Ministarstvu finansija naglasili su da bi primjena bila moguća tek od idućeg izbornog ciklusa, od 2018. godine.

"Reguliranju plaća i naknada u bh. institucijama treba pristupiti polazeći od zakonskih odredbi koje podrazumijevaju donošenje politike plaća i naknada u institucijama za izborno razdoblje 2015-2018. godina", saopšteno je iz Vijeća ministara i naglašeno da je još na snazi odredba Ustava BiH koja zabranjuje smanjivanje plata izabranim zvaničnicima za vrijeme trajanja njihovog mandata.

Izmjena Zakona o platama, koju je predložio SBB, na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma bh. parlamenta, zakazane za 11. februara. Ustavnost ovog prijedloga ranije su osporili članovi HDZ-a u Ustavnopravnoj komisiji.

"Ministarstvo je potvrdilo naš stav da bi bilo neustavno dirati primanja dok se ne izmijeni Ustav. Podržali su i naš stav da se uštedama treba pristupiti na sveobuhvatan način", rekla je Borjana Krišto (HDZ), član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Stav Vijeća ministara i Ministarstva finansija očekivan je i za Dušanku Majkić (SNSD), na čiji je zahtjev Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma tražila očitovanje ovih institucija o prijedlogu SBB-a.

"SNSD je spreman glasati za ukidanje 'bijelog hljeba' kako je predloženo, ali bi onda neko mogao podnijeti apelaciju Ustavnom sudu. Znate da u Domu naroda još nije usvojena izmjena Ustava koja štiti plate funkcionera dok im traje mandat", naglasila je Majkićeva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

evo prijedlog

05.02.2015 20:09

Osim ukidanja tzv. bijelog hljeba, potrebno je sveobuhvatno reformisati Odluku o naknadi za prevoz zaposlenih na posao u Institucijama BiH zbog toga što više od 60% zaposlenih ima fiktivne prijave prebivališta van Sarajeva, a u istom gradu imaju vlastite stanove i kuće.Po toj osnovi godišnje se ošteti budžet BiH za više miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

bl

05.02.2015 21:12

Ionako nam otimaju dok su u vlasti jps treaba da ih placamo kad ih otjeramo. To samo kod nas ima.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

05.02.2015 21:23

Sve preko 3 prosečna LD je previše za sve poslanike, pogotovo što posle svakog mandata ostane 10000 bez posla, 20 firmi ode u stečaj.

ODGOVORITE
Name

valter

05.02.2015 21:35

Kakv bijeli hljeb , nisu oni zaslužili ni mekinje !

ODGOVORITE
Name

Brod

05.02.2015 22:01

Treba nasuti mišomore u taj hljeb.

ODGOVORITE