Видео: Враћа се чешко ''чудо од дјетета''!

Некада је била седма тенисерка света, са само 17 година играла је у полуфиналу Ролан Гароса, али се повукла прерано – 2010. године.

Тенис 06.02.2015 | 08:20
Видео: Враћа се чешко ''чудо од дјетета''!

Сада, после четири и по године паузе и двоструке операције рамена, Никол Вајдишова покушава да се врати у врх.

Као и сваки почетак, и овај је веома тежак – од повратка је одиграла само осам турнира, а сада је успела да се пласира у главни жреб челенџера у Мидленду са наградним фондом од 100.000.

То је највећи турнир на којем Чехиња учествује од повратка на терен, а не само да је прошла у главни жреб, већ је у првој рунди савладала Јапанку Хибино са 7:6, 7:5.

“Одиграла сам тек неколико турнира, видећемо сваке недеље како ће ићи, али за сада сам здрава, што је за мене најважније. Не знам колико ће ми добро ићи и за сада нисам постављала циљеве. Желим да се осећам добро на терену, да ми тело буде у реду и морам да будем стрпљива“, рекла је 25-годишња Вајдишова.

Ова сезона није почела баш идеално – испала је у квалификацијама на три турнира са наградним фондом од 25.000 долара. Сада у Мидленду игра боље и у другом колу чека је Ана Татишвили.

“Мислим да ми подлога овде више одговара. Уз то, заиста дуго нисам играла и тај недостатак мечева се осећа. Што више играм, то ће бити боље за мене“, додала је Вајдишова.

Проглашена је “чудом од детета“, и то с разлогом - била је шести најмлађи освајач WТА турнира, када је са 15 година, три месеца и 23 дана тријумфовала у Ванкуверу. До краја 2006. освојила је још пет турнира, додуше никада већи од Тиер ИИИ категорије.

У споменутом полуфиналу Ролан Гароса 2006. године неколико пута су је два поена делила од тријумфа над Кузњецовом, а на Аустралијан опену годину дана касније такође је играла полуфинале – победила је Дементијеву и Шафарову, а затим је пружила јак отпор Серени Вилијамс (7:6, 6:4).

Била је и на корак до полуфинала Вимблдона, али је у четвртфиналном мечу са Аном Ивановић 2007. године пропустила три меч лопте.

Са фантастичним сервисом, агресивним основним ударцима, поготово форхендом, уз дуге ноге и солидно кретање, 183 цм висока Вајдишова упркос повременој брзоплетости била је Топ 3 потенцијал.

Чинило се да се све креће у том смеру, али криза која је имала бројне узроке полако се појављивала. Њени зачеци назирали су се 2008. године, већ 2009. испала је из Топ 100 после пораза у првом колу на Вимблдону, а суморно клизање низ лествицу окончала је линијом мањег отпора – повлачењем у тренутку када је била 177. на WТА листи.

“Недостатак интересовања за тенис“, то је Вајдишова навела као главни разлог повлачења средином марта 2010. године.

У међувремену, Никол се развела од Радека Штепанека пре две године, а разумно је претпоставити да је у међувремену мало сазрела и да ће са негативним ситуацијама на терену умети да се бори рационалније него раније.

Сада је 594. на WТА листи, до повратка у врх дуг је пут, али не и немогућ. Услова је много, а основни јесте – воља за игром.

Коментари / 0

Оставите коментар