Video: Vraća se češko ''čudo od djeteta''!

Nekada je bila sedma teniserka sveta, sa samo 17 godina igrala je u polufinalu Rolan Garosa, ali se povukla prerano – 2010. godine.

Tenis 06.02.2015 | 08:20
Video: Vraća se češko ''čudo od djeteta''!

Sada, posle četiri i po godine pauze i dvostruke operacije ramena, Nikol Vajdišova pokušava da se vrati u vrh.

Kao i svaki početak, i ovaj je veoma težak – od povratka je odigrala samo osam turnira, a sada je uspela da se plasira u glavni žreb čelendžera u Midlendu sa nagradnim fondom od 100.000.

To je najveći turnir na kojem Čehinja učestvuje od povratka na teren, a ne samo da je prošla u glavni žreb, već je u prvoj rundi savladala Japanku Hibino sa 7:6, 7:5.

“Odigrala sam tek nekoliko turnira, videćemo svake nedelje kako će ići, ali za sada sam zdrava, što je za mene najvažnije. Ne znam koliko će mi dobro ići i za sada nisam postavljala ciljeve. Želim da se osećam dobro na terenu, da mi telo bude u redu i moram da budem strpljiva“, rekla je 25-godišnja Vajdišova.

Ova sezona nije počela baš idealno – ispala je u kvalifikacijama na tri turnira sa nagradnim fondom od 25.000 dolara. Sada u Midlendu igra bolje i u drugom kolu čeka je Ana Tatišvili.

“Mislim da mi podloga ovde više odgovara. Uz to, zaista dugo nisam igrala i taj nedostatak mečeva se oseća. Što više igram, to će biti bolje za mene“, dodala je Vajdišova.

Proglašena je “čudom od deteta“, i to s razlogom - bila je šesti najmlađi osvajač WTA turnira, kada je sa 15 godina, tri meseca i 23 dana trijumfovala u Vankuveru. Do kraja 2006. osvojila je još pet turnira, doduše nikada veći od Tier III kategorije.

U spomenutom polufinalu Rolan Garosa 2006. godine nekoliko puta su je dva poena delila od trijumfa nad Kuznjecovom, a na Australijan openu godinu dana kasnije takođe je igrala polufinale – pobedila je Dementijevu i Šafarovu, a zatim je pružila jak otpor Sereni Vilijams (7:6, 6:4).

Bila je i na korak do polufinala Vimbldona, ali je u četvrtfinalnom meču sa Anom Ivanović 2007. godine propustila tri meč lopte.

Sa fantastičnim servisom, agresivnim osnovnim udarcima, pogotovo forhendom, uz duge noge i solidno kretanje, 183 cm visoka Vajdišova uprkos povremenoj brzopletosti bila je Top 3 potencijal.

Činilo se da se sve kreće u tom smeru, ali kriza koja je imala brojne uzroke polako se pojavljivala. Njeni začeci nazirali su se 2008. godine, već 2009. ispala je iz Top 100 posle poraza u prvom kolu na Vimbldonu, a sumorno klizanje niz lestvicu okončala je linijom manjeg otpora – povlačenjem u trenutku kada je bila 177. na WTA listi.

“Nedostatak interesovanja za tenis“, to je Vajdišova navela kao glavni razlog povlačenja sredinom marta 2010. godine.

U međuvremenu, Nikol se razvela od Radeka Štepaneka pre dve godine, a razumno je pretpostaviti da je u međuvremenu malo sazrela i da će sa negativnim situacijama na terenu umeti da se bori racionalnije nego ranije.

Sada je 594. na WTA listi, do povratka u vrh dug je put, ali ne i nemoguć. Uslova je mnogo, a osnovni jeste – volja za igrom.

Komentari / 0

Ostavite komentar