Цијена нафте у БиХ остаје иста

У Босни и Херцеговини нема захтјева за повећањем цијена нафте, након што су оне јуче на свјетском тржишту скочиле на 57 долара по барелу, потврдили су за Анадолу Агенцy (АА) из Министарства трговине бх. ентитета Федерација Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 05.02.2015 | 16:21
Цијена нафте у БиХ остаје иста

"На глобалном тржишту цијене нафте су се повећале. У Хрватској су, исто тако, два пута повећаване цијене нафте. Ипак, у БиХ тренутно немамо раст цијена нафте. Штавише, БиХ у региону има најниже цијене нафте", рекла је Вахида Црналић из Федералног министарства трговина.

Напомиње како Министарство трговине ове седмице није добило ниједан захтјев за повећањем цијена нафте на подручју ФБиХ.

"Ове седмице није било захтјева дистрибутера за повећањем цијена нафте. До данас нисмо добили ниједан захтјев. Према томе, цијене нафте у БиХ остају и даље исте", истакла је Црналић.

Иначе, почетком седмице забиљежен је пад цијена сирове нафте, док су у уторак цијене скочиле за седам посто. Укупан раст у уторак износио је 3,48 долара, а на крају дана просјечна цијена барела била је 53 долара.

Цијене у сриједу су износиле и до 57 долара по барелу, док је данас цијена на глобалном тржишту износила 55 долара. Цијене сирове нафте крајем јануара су се кретале од 45 долара на америчком до 48 долара на свјетском тржишту.

Тренутна цијена нафте у БиХ у просјеку износи око 1,80 - 1,85 конвертабилних марака (КМ). Просјечна цијена горива у БиХ почетком децембра 2014. године износила је 2,30 до 2,45 КМ, што значи да су за два мјесеца пале од 50 до 60 фенинга.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Николас-Пумпадзија

05.02.2015 15:56

Сад це одмах пумпадзије да дигну цјену горива,њима је битно само да је мало,малцице поскупила и ето нам поскупљења горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

05.02.2015 18:44

Људи моји није то јефтино, то је напокон само приблизно сразмјерно насим платама и могуцностима. Кад се погледа однос плате и цијена...

ОДГОВОРИТЕ