Cijena nafte u BiH ostaje ista

U Bosni i Hercegovini nema zahtjeva za povećanjem cijena nafte, nakon što su one juče na svjetskom tržištu skočile na 57 dolara po barelu, potvrdili su za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva trgovine bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 16:21
Cijena nafte u BiH ostaje ista

"Na globalnom tržištu cijene nafte su se povećale. U Hrvatskoj su, isto tako, dva puta povećavane cijene nafte. Ipak, u BiH trenutno nemamo rast cijena nafte. Štaviše, BiH u regionu ima najniže cijene nafte", rekla je Vahida Crnalić iz Federalnog ministarstva trgovina.

Napominje kako Ministarstvo trgovine ove sedmice nije dobilo nijedan zahtjev za povećanjem cijena nafte na području FBiH.

"Ove sedmice nije bilo zahtjeva distributera za povećanjem cijena nafte. Do danas nismo dobili nijedan zahtjev. Prema tome, cijene nafte u BiH ostaju i dalje iste", istakla je Crnalić.

Inače, početkom sedmice zabilježen je pad cijena sirove nafte, dok su u utorak cijene skočile za sedam posto. Ukupan rast u utorak iznosio je 3,48 dolara, a na kraju dana prosječna cijena barela bila je 53 dolara.

Cijene u srijedu su iznosile i do 57 dolara po barelu, dok je danas cijena na globalnom tržištu iznosila 55 dolara. Cijene sirove nafte krajem januara su se kretale od 45 dolara na američkom do 48 dolara na svjetskom tržištu.

Trenutna cijena nafte u BiH u prosjeku iznosi oko 1,80 - 1,85 konvertabilnih maraka (KM). Prosječna cijena goriva u BiH početkom decembra 2014. godine iznosila je 2,30 do 2,45 KM, što znači da su za dva mjeseca pale od 50 do 60 feninga.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nikolas-Pumpadzija

05.02.2015 15:56

Sad ce odmah pumpadzije da dignu cjenu goriva,njima je bitno samo da je malo,malcice poskupila i eto nam poskupljenja goriva.

ODGOVORITE
Name

Nikola

05.02.2015 18:44

Ljudi moji nije to jeftino, to je napokon samo priblizno srazmjerno nasim platama i mogucnostima. Kad se pogleda odnos plate i cijena...

ODGOVORITE