Штедише Бобар банке збринуте

До јуче ујутро исплаћено је више од 85 одсто штедиша Бобар банке, што је изразито висок проценат, који је исплаћен за само две недеље откако се спроводи исплата штедиша у пословницама Уникредит банке, потврдио је за "Новости" руководилац тима за исплату Агенције за осигурање депозита БиХ Перица Рајчевић.

Република Српска 05.02.2015 | 13:51
Штедише Бобар банке збринуте

Он је истакао да је јуче ујутро у 9.00 часова било исплаћено 11.041 физичко и 451 правно лице, а износ исплаћених депозита био је 74 милиона КМ. Подсетимо, укупан износ осигураних депозита до 50.000 КМ, који су остали привремено "заробљени" у Бобар банци, а која је у ликвидацији, износи 86,6 милиона КМ.

- Гледајући по структури 21.380 депонената, углавном су, и то у врло високом проценту, исплаћене штедише са вишим штедним улозима, док нешто већи проценат, а процењујемо да је њихов број око 10.100, има улоге до 100 КМ, и они још нису дошли да наплате своју штедњу - рекао је Рајчевић.

Он је стога апеловао и на те штедише са ситнијим улозима да дођу у пословнице Уникредит банке и дигну штедне улоге.

- Очекујемо прилив још једног броја штедиша са већим улозима око васкршњих празника, а они углавном треба да стигну из дијаспоре. Такође, остао је један број нерешених случајева, а тичу се углавном неспроведених оставинских расправа у случајевима када је штедиша преминуо - каже Рајчевић.

На питање има ли гужви у банкама, Рајчевић је рекао да је "ударни талас" прошао у прве две седмице исплате када је дневно било око 1.000 исплаћених штедиша, док је сада, у трећој седмици, тај број знатно опао и износио је око 200 штедиша дневно исплаћених.

Рајчевић каже да банке тренутно на све депозите уплаћују 0,26 одсто премије осигурања, а тај износ иде у Фонд за осигурање депозита и у њему се новац прикупља годинама.

РЕКЛАМАЦИЈЕ
Рајчевић нам је рекао да је до сада било 255 рекламација на сам процес исплате, од којих је решена 221, а како је истакао, рекламације се фактички решавају у року од 24 сата.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стедиса

06.02.2015 07:16

Покој ти дуси Гаврило Бобар ...Сахрањују те сваки дан....Ста ти раде твоји пријатељи и другари.... А сви су носили и давао си сваком....А види ста ти раде,уништавају ти 25 ГОД.рада,....Колико су ти они узели и од тебе мртвог узимају.....Хвала ти сто си живио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн Фан

06.02.2015 16:30

Узели су све,сад ће продавати наше и исплатити сто су већ узели.....кредите политицки

ОДГОВОРИТЕ