Štediše Bobar banke zbrinute

Do juče ujutro isplaćeno je više od 85 odsto štediša Bobar banke, što je izrazito visok procenat, koji je isplaćen za samo dve nedelje otkako se sprovodi isplata štediša u poslovnicama Unikredit banke, potvrdio je za "Novosti" rukovodilac tima za isplatu Agencije za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević.

Republika Srpska 05.02.2015 | 13:51
Štediše Bobar banke zbrinute

On je istakao da je juče ujutro u 9.00 časova bilo isplaćeno 11.041 fizičko i 451 pravno lice, a iznos isplaćenih depozita bio je 74 miliona KM. Podsetimo, ukupan iznos osiguranih depozita do 50.000 KM, koji su ostali privremeno "zarobljeni" u Bobar banci, a koja je u likvidaciji, iznosi 86,6 miliona KM.

- Gledajući po strukturi 21.380 deponenata, uglavnom su, i to u vrlo visokom procentu, isplaćene štediše sa višim štednim ulozima, dok nešto veći procenat, a procenjujemo da je njihov broj oko 10.100, ima uloge do 100 KM, i oni još nisu došli da naplate svoju štednju - rekao je Rajčević.

On je stoga apelovao i na te štediše sa sitnijim ulozima da dođu u poslovnice Unikredit banke i dignu štedne uloge.

- Očekujemo priliv još jednog broja štediša sa većim ulozima oko vaskršnjih praznika, a oni uglavnom treba da stignu iz dijaspore. Takođe, ostao je jedan broj nerešenih slučajeva, a tiču se uglavnom nesprovedenih ostavinskih rasprava u slučajevima kada je štediša preminuo - kaže Rajčević.

Na pitanje ima li gužvi u bankama, Rajčević je rekao da je "udarni talas" prošao u prve dve sedmice isplate kada je dnevno bilo oko 1.000 isplaćenih štediša, dok je sada, u trećoj sedmici, taj broj znatno opao i iznosio je oko 200 štediša dnevno isplaćenih.

Rajčević kaže da banke trenutno na sve depozite uplaćuju 0,26 odsto premije osiguranja, a taj iznos ide u Fond za osiguranje depozita i u njemu se novac prikuplja godinama.

REKLAMACIJE
Rajčević nam je rekao da je do sada bilo 255 reklamacija na sam proces isplate, od kojih je rešena 221, a kako je istakao, reklamacije se faktički rešavaju u roku od 24 sata.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stedisa

06.02.2015 07:16

Pokoj ti dusi Gavrilo Bobar ...Sahranjuju te svaki dan....Sta ti rade tvoji prijatelji i drugari.... A svi su nosili i davao si svakom....A vidi sta ti rade,uništavaju ti 25 GOD.rada,....Koliko su ti oni uzeli i od tebe mrtvog uzimaju.....Hvala ti sto si živio.

ODGOVORITE
Name

Bn Fan

06.02.2015 16:30

Uzeli su sve,sad će prodavati naše i isplatiti sto su već uzeli.....kredite politicki

ODGOVORITE