Обиљежава се Свјетски дан Нутеле

Данас се обележава Светски дан Нутеле, намаза од лешника који је данас широм света један од најпопуларнијих "слатких грехова" за све љубитеље чоколаде.

Занимљивости 05.02.2015 | 09:03
Обиљежава се Свјетски дан Нутеле

Иако је Нутела по први пут изашла на тржиште 1964. године, њена претеча, намаз Суперцрема, постојао је од 1951. Суперцрема је развијена из претходног производа, Пасте Гиандује, створене 1946. од Пјетра Ферера, оснивача фирме.

Главни састојак, лешник, је типични производ покрајине Пијемонт из које потиче породица Фереро.

Сви су ови производи били претече овом данашњем, мешавини чоколаде и лешника развијеној у Италији после претераних пореза на какао који су онемогућавали нормалну производњу чоколаде.

Тачан садржај производа је строго чувана тајна фирме Фереро. Према ознаци са амбалаже, главни састојци Нутеле су шећер, различита биљна уља те лешници и какао (ови састојци чине само 20% производа).

Нутелин рецепт није исти у свим земљама. Нпр. у Италији она садржи мање шећера од оне произведене у Француској.

Продаје се као крема од лешника јер по италијанском закону нема довољну концентрацију какаа да би била чоколадна крема.

У Италији Нутела је постала културни и друштвени феномен. О њој су написане многе књиге, а важан је предмет и у филму Бјанка, италијанског редитеља Нанија Моретија.

Нутела је врло популарна и у остатку Европе, у Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Турској, Сингапуру, Бразилу и Јужној Африци, највише код деце и младих. Мање је популарна у САД-у, где је тај производ био само скупи увоз све до 2000-их.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар