Obilježava se Svjetski dan Nutele

Danas se obeležava Svetski dan Nutele, namaza od lešnika koji je danas širom sveta jedan od najpopularnijih "slatkih grehova" za sve ljubitelje čokolade.

Zanimljivosti 05.02.2015 | 09:03
Obilježava se Svjetski dan Nutele

Iako je Nutela po prvi put izašla na tržište 1964. godine, njena preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog proizvoda, Paste Gianduje, stvorene 1946. od Pjetra Ferera, osnivača firme.

Glavni sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero.

Svi su ovi proizvodi bili preteče ovom današnjem, mešavini čokolade i lešnika razvijenoj u Italiji posle preteranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznaci sa ambalaže, glavni sastojci Nutele su šećer, različita biljna ulja te lešnici i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutelin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.

Prodaje se kao krema od lešnika jer po italijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

U Italiji Nutela je postala kulturni i društveni fenomen. O njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu Bjanka, italijanskog reditelja Nanija Moretija.

Nutela je vrlo popularna i u ostatku Evrope, u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Turskoj, Singapuru, Brazilu i Južnoj Africi, najviše kod dece i mladih. Manje je popularna u SAD-u, gde je taj proizvod bio samo skupi uvoz sve do 2000-ih.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar