Анализа: Прелазни рок у Енглеској

Тешка артиљерија Ситија и Челсија надгласала Тобџије, неодлучни Ливерпул, бајковити Манчестер и холандски Свеци. Борба Орлова и Лабудова за круну краља јануарске пијаце, штедљивост коштала Полицајце тренера, Вест Хему последњег дана пропало осам послова.

Фудбал 05.02.2015 | 12:40
Анализа: Прелазни рок у Енглеској

Нису одушевили, били су далеко од рекорда из 2011. године, очекивали смо више од последњег дана прелазног рока, неки великани су били стидљиви, али Енглези су и даље краљеви прелазних рокова! Највеће бомбе су падале на Острву, за разлику од Италије трошен је новац, довођени су и доказани, али и потпуно анонимни, млади играчи, притом су премијерлигаши уложили више новца од тимова из Примере и Серије А заједно – 171.000.000 евра, наспрам удружених 153.000.000 евра Шпанаца (68.000.000) и Италијана (85.000.000).

Потрошена је иста сума као и претходне године, али је доведено само 35 играча, 11 мање него лане, а разлог треба тражити у оправадном страху клубова због правила о финансијском фер-плеју, ипак само једна велика продаја или богати власници су били довољни неким енглеским тимовима да опет буду најконкретнији.

ВЕЛИКЕ БОМБЕ ВЕЛИКИХ

Једини прави конкуренти за титулу су детонирали две највеће бомбе, Вилфрид Бони је још средином прелазног рока стигао у Манчестер Сити, а Челси је последњег дана довео Хуана Квадрада из Фиорентине за рекордну суму овог јануара. Послови који можда делују као непотребни, нерезонски, али имајући у виду да ће Грађани у току године од Валенсије за Алвара Негреда добити сличну суму, а да Волфсбург купио Андреа Ширле за 32.000.000, а можда и 37.000.000 евра, тимови у пол позицији за подизање трофеја су добро одрадили посао. Челси више него Сити, зато што су Грађани позајмили, а највероватније и отписали, Матију Настасића, иако им задња линија понекад реагује на ниво конференцијских тимова. Челси је ротирао неке од својих бројних играча на узици те је Марко Марин из Фиорентине позајмљен Андерлехту, а у Фиренцу је отпутовао Мохамед Салах, док је Саутемптон уплатио и те како пристојну суму од 13.000.000 евра за Рајана Бертранда.

На модерном трансфер тржишту толико оспоравани Арсен Венгер је коначно доказао да више нема проблема, а и разлога, да буде милостив према новцу у новчанику, те је после довођења скупоцених појачања у офанзиви током претходних прелазник рокова одлучио да одреси кесу и за учвршћивање задње линије и у трансферу вредном око 20.000.000 евра довео Габријела Паулисту из Виљареала. У супротном правцу је послао Џоела Кембела, а иако навијачи нису очекивали не толико знаног Бразилца, већ Матса Хумелса, Невена Суботића или друге нереалне опције, вероватно су више разочарани одласком Лукаса Подолског на позајмицу у Интер, док за привременом аквизицијом Кристал Паласа Јаја Саного неће пролити пуно суза. Венгер је одлучио да ипак остави свој потпис на овај прелазни рок те је из пољске Легије довео 17-годишњег везисту Кристијана Бјелика, доказани задњи везни је ипак остао сан навијача Тобџија.

ТИХИ ГИГАНТИ

Два највећа енглеска ривала Ливерпул и Манчестер Јунајтед су у потпуности разочарали трансфер роком залуђене Енглезе, а Црвени имају више разлога за жал, њихови навијачи и за љутњу пошто делује као да се на Енфилду зимски прелазни рок није ни ваљано уважио.

Очигледно је да Енфилд вапи за нападачем, Марио Балотели није постигао гол у првенству за полусезону, а одговор управе Ливерпула је био да убразају долазак од лета њиховог играча Дивока Оригија из Лила. А и то им није успело. Белгијанац је остао у Француској, а ни друга жеља енглеског великана из Лиге 1 се није преселила у лучки град – Езекијел Лавеци је изгледа био само жеља новинара који се најеже слушајући “Yоу’лл невер wалк алоне”, никако и реална опција. Барем је клупска каса попуњена одласцима Суса и Усаме Асаидија, али ко ће пунити противничке мреже?

Манчестер се ипак налази у бољој позицији, има капарисаног Радамела Фалкаа, али поглед на задњу линију Црвених ђавола више не изазива страхопоштовање, већ збуњеност, ипак такав је осећај изазвао и одговор Валенсије на понуду најтрофејнијег енглеског тима за Николаса Отамендија. Слепи мишеви су тражили 40.000.000 евра за штопера, а ни Глејзери нису могли – ни смели – да потроше толики новац на бившег играч Порта. Како је Кевин Стротман обновио повреду, Луј ван Гал је изгубио интересовање за овај прелазни рок те је Јунајтед до последњег банкарског звиждука довео само двојицу анонимних момака и додао две бајке за овај прелазни рок.

ХОЛАНДСКИ СВЕЦИ

Некрунисани краљ прошлог прелазног рока Саутемптон је у сличном стилу наставио и зимски део пијачне борбе те је Ељеро Елија већ одрадио своју позајмицу уз постигнута два гола, а Роналд Куман се до краја ослонио на своје познавање Ередивизије и довео још једног играча који је пружао игре далеко од очекиваних и могућих – Филипа Ђуричића. Холанђанин није успео да реализује трансфер Тонија Виљене из Фејенорда – или је одлучио да сачека лето како би поново сарађивао са везистом – али је осигурао леву страну екипе потписом Бертранда.

БОРБА ЛАБУДОВА И ОРЛОВА

Најозбиљнију кандидатуру за титулу шампиона прелазног рока истакли су Кристал Палас и Свонси.

Са именовањем Алана Пардјуа за новог тренра на Селхурст Парку се појавила нова енергија која је привукла доста појачања, највише на Острву, а нека су већ прорадила попут позајмљеног Санога. Вилфред Заха као да никада није ни напустио симпатични стадион. Доскорашњи Полицајац Џордон Мач је додатно оснажио екипу, Шола Амеоби је стигао као слободан играч, а за не толико познатог Папеа Суаре су Орлови морали да издвоје лепу суму – више од 6.000.000 евра.

А ако неко није имао проблема са новцем овог прелазног рока то је био Свонси који се поштено опарио од продаје Бонија те су редом на Либерти стизали: Нотон, доказани везиста Џек Корк из Саутемптона, и перспективни нападач Бенфике Нелсон Оливеира на позајмицу, а Велшани са остатком новца који су добили за Бонија могу да испланирају летњи напад на Сент Етјеновог Франка Табануа којег ове зиме нису успели да алоцирају. Притом је међу Лабудовима остао и Бафетимби Гомис иако је на моменте деловало као да ће Гери Монк остати без прва два нападача у једном прелазном року.

Вест Бромвич Албион се нашао у златној средини, тим је добио два озбиљна појачања у виду бесплатног Дарена Флечера и луцидног енглеског дриблера Калума Мекманамана, ипак више од 15.000.000 евра издвојених овог лета на Брауна Идејеа нису надомешћени, нападач је и даље ту, и даље не постиже голове, а замена му није доведена.

Ни Тотенхем нема сезону из снова, али то није натерало Спарсе да се ангажују у овом прелазном року, последњег дана прелазног рока је доведен млади Деле Али, а одбијени су налети КПР-а и Вест Хема за Емануела Адебајора. Лондонски тим се коначно ослободио и огромне плате Беное Асуеа Екотоа, Кајл Нотон се преселио у Велс и Свонси. Арон Ленон је тек последњег дана прелазног рока реализовао позајмицу у Евертон, Јунес Кабул је остао упркос неочекиваним гласинама да се ближи крај његове ере на Вајт Харт Лејну, а наш Милош Вељковић ће се додатно упознавати са сениорским фудбалом у Чарлтону. Тотенхем је рано у јануару покушао да се отараси Роберта Солдада и доведе Карлоса Баку, а овај, једини вредан покушај енглеског тима да са великом свежином уђе у други део сезоне је блокиран у Леверкузену када је одбијен прелазак Јосипа Дрмића у ХСВ и тиме домине нису кренуле да падају.

Велики број екипа је разочарало, Вест Хем је морао да учврсти своје шансе за остваривање најбољег резултата у лиги у последњих неколико година, али су стигли само млади момци за будућност – Донил Хенри и Стивен Хендри, а син власника Чекићара је открио да је клуб покушао да реализује осам послова последњег дана, ниједан није реализован.

Од Барнлија се није пуно очекивало, а и добијена је само куповина Мајкла Кина од Јунајтеда за 2.500.000 евра, Лестер поред ангажовања Андреја Крамарића и позајмице Роберта Хута није успео да заврши неки посао, притом су Лисицама појачања преко потребна. Астон Вила је довела везисте Карлеса Хила и Скота Синклера, али је напад остао исти, Евертон се после само пола године одрекао најављиваног великог појачања Семјуела Етоа, а добио не претерано одушевљеног Ленона на позајмицу. Стоук Сити се није много мешао у пијачне послове те је само рано у јануару са Бајером из Леверкузена уговорена италијанска посластица, односно позајмица Филипа Волшајда са правом откупа. Сандерленд је у једном од најчуднијих трансфера последњих неколико година довео ветерана Џермејна Дефоа из МЛС лиге за огромне паре, а у истом правцу је отишао и Жози Алтидор.

После веома активног и одлично одрађеног летњег прелазног рока Хал Сити и Њукасл су прилично разочарали, Свраке су напустили Давиде Сантон, Јанга Мбива, а на Сент Џејмс Парку није било придошлица. Тигрови су успели да реализују само трансфер Дамеа Н’Дојеа, а морали су много више због повреда Никице Јелавића и Абела Ернандеза.

Ипак најгоре је прошао Квинс Парк Ренџерс, Полицајци су добили Маура Заратеа на позајмицу, а остали су без тренера јер је Хари Реднап поднео оставку дан после краја прелазног рока незадовољан учинком управе која му није довела жељена појачања. Тренер је нагласио да се повлачи због операције колена, али тајминг одласка и значај који Реднап придаје трансферима говоре другачије.

АРСЕНАЛ

Дошли: Бјелик (Легија), Паулиста (Виљареал)
Отишли: Подолски (Интер), Саного (Кристал Палас), Кембел (Виљареал), Олсон (Мидтјеланд), Афобе (Вулверхемптон)

АСТОН ВИЛА

Дошли: Хил (Валенсија), Синклер (Манчестер Сити)
Отишли: Бент (Дерби), Херд (Виган), Луна (Специја), Гарднер (Нотингем Форест)

БАРНЛИ

Дошли: Кин (Манчестер Јунајтед)
Отишли: /

ЧЕЛСИ

Дошли: Квадрадо (Фиорентина)
Отишли: Шварцер (Лестер), Марин (Андерлехт), Ширле (Волфсбург), Салах (Фиорентина), Бертранд (Саутемптон)

ЕВЕРТОН

Дошли: Ленон (Тотенхем)
Отишли:Ето (Сампдорија)

ХАЛ СИТИ

Дошли: Н’Доје (Локомотива)
Отишли: Бен Арфа (Њукасл), Инс (Дерби)

КРИСТАЛ ПАЛАС

Дошли: Саного (Арсенал), Мач (КПР), Суаре (Лил), Амеоби (/), Андерсон (Бартон Роверс), Заха (Манчестер Јунајтед), Јонг Ли (Болтон)
Отишли: Џонсон (/)

КВИНС ПАРК РЕНЏЕРС

Дошли: Зарате (Вест Хем)
Отишли: Мач (Кристал Палас)

ЛЕСТЕР СИТИ

Дошли: Шварцер (Челси), Крамарић (Ријека), Хут (Стоук)
Отишли: /

ЛИВЕРПУЛ

Дошли: /
Отишли: Сусо (Милан), Асаиди (Ал Ахли)

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Дошли: Бони (Свонси)
Отишли: Настасић (Шалке), Сукулини (Кордоба)

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Дошли: Валдес (/), Ел Фитури (Салфорд), Келет (Болтон)
Отишли: Кин (Барнли), Заха (Кристал Палас), Андерсон (Интернасионал), Амос (Болтон), Флечер (ВБА)

ЊУКАСЛ

Дошли: /
Отишли: Бен Арфа (Ница), Мбива (Рома), Сантон (Интер), Вучкић, Бигиримана, Фергусон, Стрите (Ренџерс)

САУТЕМПТОН

Дошли: Елија (Вердер), Ђуричић (Бенфика), Бертранд (Челси)
Отишли: Корк (Свонси)

СТОУК СИТИ

Дошли: Волшајд (Бајер)
Отишли: Еду (ФИладелфија), Хут (Лестер)

САНДЕРЛЕНД

Дошли: Дефо (Торонто)
Отишли: Алтидор (Торонто), Мавријас (Панатинаикос), Кабрал (/)

СВОНСИ

Дошли: Грајмс (Екстер), Нотон (Тотенхем), Оливеира (Бенфика), Корк (Саутемптон)
Отишли: Бони (Манчестер Сити)

ТОТЕНХЕМ

Дошли: Али (МК Донс)
Отишли: Вељковић (Чарлтон), Нотон (Свонси), Екото (/), Ленон (Евертон),

ВЕСТ БРОМВИЧ АЛБИОН

Дошли: Флечер (Манчестер Јунајтед), Мекманаман (Виган)
Отишли: /

ВЕСТ ХЕМ

Дошли: Хенри (Аполон Лимасол), Хендри (Хамилтон)
Отишли: Зарате (КПР), Хендри (Хамилтон), Ваз Те (Акхисар)

Коментари / 0

Оставите коментар