Analiza: Prelazni rok u Engleskoj

Teška artiljerija Sitija i Čelsija nadglasala Tobdžije, neodlučni Liverpul, bajkoviti Mančester i holandski Sveci. Borba Orlova i Labudova za krunu kralja januarske pijace, štedljivost koštala Policajce trenera, Vest Hemu poslednjeg dana propalo osam poslova.

Fudbal 05.02.2015 | 12:40
Analiza: Prelazni rok u Engleskoj

Nisu oduševili, bili su daleko od rekorda iz 2011. godine, očekivali smo više od poslednjeg dana prelaznog roka, neki velikani su bili stidljivi, ali Englezi su i dalje kraljevi prelaznih rokova! Najveće bombe su padale na Ostrvu, za razliku od Italije trošen je novac, dovođeni su i dokazani, ali i potpuno anonimni, mladi igrači, pritom su premijerligaši uložili više novca od timova iz Primere i Serije A zajedno – 171.000.000 evra, naspram udruženih 153.000.000 evra Španaca (68.000.000) i Italijana (85.000.000).

Potrošena je ista suma kao i prethodne godine, ali je dovedeno samo 35 igrača, 11 manje nego lane, a razlog treba tražiti u opravadnom strahu klubova zbog pravila o finansijskom fer-pleju, ipak samo jedna velika prodaja ili bogati vlasnici su bili dovoljni nekim engleskim timovima da opet budu najkonkretniji.

VELIKE BOMBE VELIKIH

Jedini pravi konkurenti za titulu su detonirali dve najveće bombe, Vilfrid Boni je još sredinom prelaznog roka stigao u Mančester Siti, a Čelsi je poslednjeg dana doveo Huana Kvadrada iz Fiorentine za rekordnu sumu ovog januara. Poslovi koji možda deluju kao nepotrebni, nerezonski, ali imajući u vidu da će Građani u toku godine od Valensije za Alvara Negreda dobiti sličnu sumu, a da Volfsburg kupio Andrea Širle za 32.000.000, a možda i 37.000.000 evra, timovi u pol poziciji za podizanje trofeja su dobro odradili posao. Čelsi više nego Siti, zato što su Građani pozajmili, a najverovatnije i otpisali, Matiju Nastasića, iako im zadnja linija ponekad reaguje na nivo konferencijskih timova. Čelsi je rotirao neke od svojih brojnih igrača na uzici te je Marko Marin iz Fiorentine pozajmljen Anderlehtu, a u Firencu je otputovao Mohamed Salah, dok je Sautempton uplatio i te kako pristojnu sumu od 13.000.000 evra za Rajana Bertranda.

Na modernom transfer tržištu toliko osporavani Arsen Venger je konačno dokazao da više nema problema, a i razloga, da bude milostiv prema novcu u novčaniku, te je posle dovođenja skupocenih pojačanja u ofanzivi tokom prethodnih prelaznik rokova odlučio da odresi kesu i za učvršćivanje zadnje linije i u transferu vrednom oko 20.000.000 evra doveo Gabrijela Paulistu iz Viljareala. U suprotnom pravcu je poslao Džoela Kembela, a iako navijači nisu očekivali ne toliko znanog Brazilca, već Matsa Humelsa, Nevena Subotića ili druge nerealne opcije, verovatno su više razočarani odlaskom Lukasa Podolskog na pozajmicu u Inter, dok za privremenom akvizicijom Kristal Palasa Jaja Sanogo neće proliti puno suza. Venger je odlučio da ipak ostavi svoj potpis na ovaj prelazni rok te je iz poljske Legije doveo 17-godišnjeg vezistu Kristijana Bjelika, dokazani zadnji vezni je ipak ostao san navijača Tobdžija.

TIHI GIGANTI

Dva najveća engleska rivala Liverpul i Mančester Junajted su u potpunosti razočarali transfer rokom zaluđene Engleze, a Crveni imaju više razloga za žal, njihovi navijači i za ljutnju pošto deluje kao da se na Enfildu zimski prelazni rok nije ni valjano uvažio.

Očigledno je da Enfild vapi za napadačem, Mario Baloteli nije postigao gol u prvenstvu za polusezonu, a odgovor uprave Liverpula je bio da ubrazaju dolazak od leta njihovog igrača Divoka Origija iz Lila. A i to im nije uspelo. Belgijanac je ostao u Francuskoj, a ni druga želja engleskog velikana iz Lige 1 se nije preselila u lučki grad – Ezekijel Laveci je izgleda bio samo želja novinara koji se naježe slušajući “You’ll never walk alone”, nikako i realna opcija. Barem je klupska kasa popunjena odlascima Susa i Usame Asaidija, ali ko će puniti protivničke mreže?

Mančester se ipak nalazi u boljoj poziciji, ima kaparisanog Radamela Falkaa, ali pogled na zadnju liniju Crvenih đavola više ne izaziva strahopoštovanje, već zbunjenost, ipak takav je osećaj izazvao i odgovor Valensije na ponudu najtrofejnijeg engleskog tima za Nikolasa Otamendija. Slepi miševi su tražili 40.000.000 evra za štopera, a ni Glejzeri nisu mogli – ni smeli – da potroše toliki novac na bivšeg igrač Porta. Kako je Kevin Strotman obnovio povredu, Luj van Gal je izgubio interesovanje za ovaj prelazni rok te je Junajted do poslednjeg bankarskog zvižduka doveo samo dvojicu anonimnih momaka i dodao dve bajke za ovaj prelazni rok.

HOLANDSKI SVECI

Nekrunisani kralj prošlog prelaznog roka Sautempton je u sličnom stilu nastavio i zimski deo pijačne borbe te je Eljero Elija već odradio svoju pozajmicu uz postignuta dva gola, a Ronald Kuman se do kraja oslonio na svoje poznavanje Eredivizije i doveo još jednog igrača koji je pružao igre daleko od očekivanih i mogućih – Filipa Đuričića. Holanđanin nije uspeo da realizuje transfer Tonija Viljene iz Fejenorda – ili je odlučio da sačeka leto kako bi ponovo sarađivao sa vezistom – ali je osigurao levu stranu ekipe potpisom Bertranda.

BORBA LABUDOVA I ORLOVA

Najozbiljniju kandidaturu za titulu šampiona prelaznog roka istakli su Kristal Palas i Svonsi.

Sa imenovanjem Alana Pardjua za novog trenra na Selhurst Parku se pojavila nova energija koja je privukla dosta pojačanja, najviše na Ostrvu, a neka su već proradila poput pozajmljenog Sanoga. Vilfred Zaha kao da nikada nije ni napustio simpatični stadion. Doskorašnji Policajac Džordon Mač je dodatno osnažio ekipu, Šola Ameobi je stigao kao slobodan igrač, a za ne toliko poznatog Papea Suare su Orlovi morali da izdvoje lepu sumu – više od 6.000.000 evra.

A ako neko nije imao problema sa novcem ovog prelaznog roka to je bio Svonsi koji se pošteno opario od prodaje Bonija te su redom na Liberti stizali: Noton, dokazani vezista Džek Kork iz Sautemptona, i perspektivni napadač Benfike Nelson Oliveira na pozajmicu, a Velšani sa ostatkom novca koji su dobili za Bonija mogu da isplaniraju letnji napad na Sent Etjenovog Franka Tabanua kojeg ove zime nisu uspeli da alociraju. Pritom je među Labudovima ostao i Bafetimbi Gomis iako je na momente delovalo kao da će Geri Monk ostati bez prva dva napadača u jednom prelaznom roku.

Vest Bromvič Albion se našao u zlatnoj sredini, tim je dobio dva ozbiljna pojačanja u vidu besplatnog Darena Flečera i lucidnog engleskog driblera Kaluma Mekmanamana, ipak više od 15.000.000 evra izdvojenih ovog leta na Brauna Idejea nisu nadomešćeni, napadač je i dalje tu, i dalje ne postiže golove, a zamena mu nije dovedena.

Ni Totenhem nema sezonu iz snova, ali to nije nateralo Sparse da se angažuju u ovom prelaznom roku, poslednjeg dana prelaznog roka je doveden mladi Dele Ali, a odbijeni su naleti KPR-a i Vest Hema za Emanuela Adebajora. Londonski tim se konačno oslobodio i ogromne plate Benoe Asuea Ekotoa, Kajl Noton se preselio u Vels i Svonsi. Aron Lenon je tek poslednjeg dana prelaznog roka realizovao pozajmicu u Everton, Junes Kabul je ostao uprkos neočekivanim glasinama da se bliži kraj njegove ere na Vajt Hart Lejnu, a naš Miloš Veljković će se dodatno upoznavati sa seniorskim fudbalom u Čarltonu. Totenhem je rano u januaru pokušao da se otarasi Roberta Soldada i dovede Karlosa Baku, a ovaj, jedini vredan pokušaj engleskog tima da sa velikom svežinom uđe u drugi deo sezone je blokiran u Leverkuzenu kada je odbijen prelazak Josipa Drmića u HSV i time domine nisu krenule da padaju.

Veliki broj ekipa je razočaralo, Vest Hem je morao da učvrsti svoje šanse za ostvarivanje najboljeg rezultata u ligi u poslednjih nekoliko godina, ali su stigli samo mladi momci za budućnost – Donil Henri i Stiven Hendri, a sin vlasnika Čekićara je otkrio da je klub pokušao da realizuje osam poslova poslednjeg dana, nijedan nije realizovan.

Od Barnlija se nije puno očekivalo, a i dobijena je samo kupovina Majkla Kina od Junajteda za 2.500.000 evra, Lester pored angažovanja Andreja Kramarića i pozajmice Roberta Huta nije uspeo da završi neki posao, pritom su Lisicama pojačanja preko potrebna. Aston Vila je dovela veziste Karlesa Hila i Skota Sinklera, ali je napad ostao isti, Everton se posle samo pola godine odrekao najavljivanog velikog pojačanja Semjuela Etoa, a dobio ne preterano oduševljenog Lenona na pozajmicu. Stouk Siti se nije mnogo mešao u pijačne poslove te je samo rano u januaru sa Bajerom iz Leverkuzena ugovorena italijanska poslastica, odnosno pozajmica Filipa Volšajda sa pravom otkupa. Sanderlend je u jednom od najčudnijih transfera poslednjih nekoliko godina doveo veterana Džermejna Defoa iz MLS lige za ogromne pare, a u istom pravcu je otišao i Žozi Altidor.

Posle veoma aktivnog i odlično odrađenog letnjeg prelaznog roka Hal Siti i Njukasl su prilično razočarali, Svrake su napustili Davide Santon, Janga Mbiva, a na Sent Džejms Parku nije bilo pridošlica. Tigrovi su uspeli da realizuju samo transfer Damea N’Dojea, a morali su mnogo više zbog povreda Nikice Jelavića i Abela Ernandeza.

Ipak najgore je prošao Kvins Park Rendžers, Policajci su dobili Maura Zaratea na pozajmicu, a ostali su bez trenera jer je Hari Rednap podneo ostavku dan posle kraja prelaznog roka nezadovoljan učinkom uprave koja mu nije dovela željena pojačanja. Trener je naglasio da se povlači zbog operacije kolena, ali tajming odlaska i značaj koji Rednap pridaje transferima govore drugačije.

ARSENAL

Došli: Bjelik (Legija), Paulista (Viljareal)
Otišli: Podolski (Inter), Sanogo (Kristal Palas), Kembel (Viljareal), Olson (Midtjeland), Afobe (Vulverhempton)

ASTON VILA

Došli: Hil (Valensija), Sinkler (Mančester Siti)
Otišli: Bent (Derbi), Herd (Vigan), Luna (Specija), Gardner (Notingem Forest)

BARNLI

Došli: Kin (Mančester Junajted)
Otišli: /

ČELSI

Došli: Kvadrado (Fiorentina)
Otišli: Švarcer (Lester), Marin (Anderleht), Širle (Volfsburg), Salah (Fiorentina), Bertrand (Sautempton)

EVERTON

Došli: Lenon (Totenhem)
Otišli:Eto (Sampdorija)

HAL SITI

Došli: N’Doje (Lokomotiva)
Otišli: Ben Arfa (Njukasl), Ins (Derbi)

KRISTAL PALAS

Došli: Sanogo (Arsenal), Mač (KPR), Suare (Lil), Ameobi (/), Anderson (Barton Rovers), Zaha (Mančester Junajted), Jong Li (Bolton)
Otišli: Džonson (/)

KVINS PARK RENDŽERS

Došli: Zarate (Vest Hem)
Otišli: Mač (Kristal Palas)

LESTER SITI

Došli: Švarcer (Čelsi), Kramarić (Rijeka), Hut (Stouk)
Otišli: /

LIVERPUL

Došli: /
Otišli: Suso (Milan), Asaidi (Al Ahli)

MANČESTER SITI

Došli: Boni (Svonsi)
Otišli: Nastasić (Šalke), Sukulini (Kordoba)

MANČESTER JUNAJTED

Došli: Valdes (/), El Fituri (Salford), Kelet (Bolton)
Otišli: Kin (Barnli), Zaha (Kristal Palas), Anderson (Internasional), Amos (Bolton), Flečer (VBA)

NJUKASL

Došli: /
Otišli: Ben Arfa (Nica), Mbiva (Roma), Santon (Inter), Vučkić, Bigirimana, Ferguson, Strite (Rendžers)

SAUTEMPTON

Došli: Elija (Verder), Đuričić (Benfika), Bertrand (Čelsi)
Otišli: Kork (Svonsi)

STOUK SITI

Došli: Volšajd (Bajer)
Otišli: Edu (FIladelfija), Hut (Lester)

SANDERLEND

Došli: Defo (Toronto)
Otišli: Altidor (Toronto), Mavrijas (Panatinaikos), Kabral (/)

SVONSI

Došli: Grajms (Ekster), Noton (Totenhem), Oliveira (Benfika), Kork (Sautempton)
Otišli: Boni (Mančester Siti)

TOTENHEM

Došli: Ali (MK Dons)
Otišli: Veljković (Čarlton), Noton (Svonsi), Ekoto (/), Lenon (Everton),

VEST BROMVIČ ALBION

Došli: Flečer (Mančester Junajted), Mekmanaman (Vigan)
Otišli: /

VEST HEM

Došli: Henri (Apolon Limasol), Hendri (Hamilton)
Otišli: Zarate (KPR), Hendri (Hamilton), Vaz Te (Akhisar)

Komentari / 0

Ostavite komentar