Анализа: Прелазни рок код Нијемаца

Волфсбургова бомба Ширле, Милионери нису били пијани, Хамбург и Шалке разочарали! У Бундеслиги се није много трговало. Бајерн се решио Шаћирија, Вердер сакупљао отпатке, Борусија Менхенгладбах преспавала зимски прелазни рок.

Фудбал 05.02.2015 | 10:00
Анализа: Прелазни рок код Нијемаца

Када је новац у питању, лукави Немци увек знају шта раде! Принципијално, понекад можда и тврдоглаво, држе лествицу високо и не бацају узалуд своје, тешком муком зарађене „зелембаће“, као што то врло радо чине колеге из Премијер лиге! Ове зиме на територији Немачке било је прилично мирно, клубови су практично допуњавали своје редове по потреби. На цени су били слободни играчи, а одрађено је и доста једнократних послова и позајмица, којим су екипе само учврстиле снаге пред наставак сезоне.

Током прошлог лета бундеслигаши су заједничким снагама искеширали чак 291.355.000 евра, ове зиме потрошено је „само“ 62.481.000 евра на довођење 39 играча. Статистички гледано, по клубу је утрошено 3.471.167 евра, односно по играчу – 1.602.077 европских новчаница.

Апсолутни победник прелазног рока у Немачкој је Волфсбург! Вукови из Доње Саксоније направили су финансијски трећи најјачи посао током зиме, а према мишљењу многих и најбољи у недавно завршеном прелазном року – довели су Андреа Ширлеа из Челсија за 32.000.000 евра! Уједно, тим Дитера Хекинга потрошио је убедљиво највише новца на појачања, јер су поред Ширлеа у тим стигли Жиже Жанг из Пекинг Гуоана, голман Коен Кастелс, који је моментално прослеђен на позајмицу Вердеру, Фагнер из Коринтијанса, али ће он остати у истом клубу до краја сезоне. Клуб је напустио Ивица Олић, који се за 1.500.000 евра вратио у Хамбургер, па се чини да су једни и други направили одличан посао. Остаје чињеница да је Вуковима остао минус у каси од 33.100.000 европских новчаница!

Бајерн је шампионски задржао исти тим у намери да одбрани титулу и чини се да Пепу Гвардиоли нису потребна појачања како би наставили пут ка шампионском пехару. Додуше, баварску машинерију напустио је Ђердан Шаћири, који је отишао на позајмицу у Интер, али то је било и очекивано због слабе минутаже коју је имао... Млади Хојбјерг је позајмљен Аугсбургу где ће имати већу минутажу.

Истим принципима водила се и Борусија Менхенгладбах, чији састав није нико напустио, али није било ни појачања.

Упркос катастрофалним резултатим у првом делу сезоне Дортмунд је током јануара довео само офанзивног везисту Ред Бул Салцбурга Кевина Кампла и то за 12.000.000 евра. Што је уједно други највећи трансфер у Немачкој током минулог јануара. Милионери су скенирали тржиште, разматрали да доведу још нека појачања попут Ширлеа или Најнголана, али су повукли ручну и ипак одлучили да се не разбацују новцем.

Аспиринџије из Леверкузена су завршиле велики посао откупом уговора талентованог хрватског штопера и десног бека Роме Тина Једваја, за суму од 7.000.000 евра. Такође, задржали су играче попут Беларабија, Дрмића и још неких за које су добили понуде.

Сви остали трансфери који су одрађени у овом прелазном року били су далеко испод суме од 5.000.000 евра. Шалке је, упркос великим најавама и јурњави за бројним играчима, довео само Матију Настасића на позајмицу до краја сезоне. Српски репрезентативац би могао много тога позитивног да донесе у игри тима Роберта Ди Матеа, али су Рудари из Гелзенкирхена „извисили“ за Пајтима Касамија, којег Олимпијакос није желео да се одрекне.

Аугсбург је довео три интересантна појачања, у свакој линији тима – нападача Ђи Донг Вона из Дортмунда за 2.000.000 евра и поменутог Пјер Емила Хејбјерга, на позајмицу. Такође, дошао је и бивши штопер Херте Кристоф Јанкер, као слободан играч. Уједно се екипа одрекла и прекобројних играча по боковима и у нападу.

Хофенхајм је током зиме „поздравио“ чак шесторицу играча и у овом прелазном року је добар за 4.500.000 евра (највише у Бундеслиги током прелазног рока). Новац је зарадио продајом Јаника Вестегарда Вердеру (2.500.000 евра), Коена Кастелса Волфсбургу (1.500.000 евра) и Нолеџа Мусона Остендеу. Такође, одолели су понудама за Фоланда и Фирмина.

Хановеру се смеши раст на табели, пошто је у своје редове довела два врло добра играча без обештећења. Вратио је Дидијеа Ја Конана из Ал Итихада и довео бившег десног бека Валенсије Жоаа Переиру. Из клуба је отишло чак шест играча, али зарада износи само 100.000 евра.

Док је Ајнтрахт из Франкфурта довео голмана Емила Балајева и нападача Јусуфа Јафу, Келн је на позајмицу покупио нападача Белененсеса Дејверсона. Мајнц је током зиме остао без Филипа Ђуричића, Јулијана Коха и Филипа Волшајда, у клуб су стигли Кристијан Клеменс и Николас Кастиљо на позајмицу, а Пјер Бентсон је узет као играч без ангажмана.

Вердер је ишао на све или ништа и довео чак пет појачања - Левина Озтуналија, већ поменутог Коена Кастелса, Михаела Цетерера и Јаника Вестергарда, у покушају да се оде у горњи део табеле. Падерборн је универзалног нападача заменио центарфором, Фрајбург се узда у два појачања у бегу из „доњег дома“, а Херта је оставила неизмењен играчки кадар.

Хамбург је имао велике планове, али осим Ивице Олића нико од познатих имена попут Салаха или Кузмановића није хтео у клуб који је у великим проблемима. Штутгарт је довео бившег играча Базела Сереја Дијеа у нади да ће избећи судбину клету...

Наша процена да ће Падерборн и Швабе бити у озбиљном проблему, да би долазак Кампла у Дортмунд могао да донесе одређену свежину, а исто тако водиће се врло интересантна борба на врху табеле.

АЈНТРАХТ ФРАНКФУРТ

Дошли: Емил Балајев (Нефчи), Јусуфа Јафа (Вереинслос)
Отишли: Оливије Океан (Одс), Мартин Ланиг (АПОЕЛ), Тимо Хилдебранд (непознато), Јан Росентал (Дармштад)

АУГСБУРГ

Дошли: Ђи Донг Вон (Борусија Дортмунд), Пјер Емил Хејбјерг (Бајерн Минхен), Кристоф Јанкер (Херта)
Отишли: Ерик Томи (Кајзерслаутерн), Рони Филп (Гројтер Фирт), Марсел Де Јонг (непознато)

БАЈЕР ЛЕВЕРКУЗЕН

Дошли: Тин Једвај (Рома)
Отишли: Тин Једвај (Рома), Левин Озтунали (Вердер), Никлас Ломб (Халешер)

БАЈЕРН МИНХЕН

Дошли: -
Отишли: Пјер Емил Хојбјерг (Аугсбург), Џердан Шаћири (Интер)

БОРУСИЈА ДОРТМУНД

Дошли: Кевин Кампл (Ред Бул Салцбург), Жереми Дуџијак (Борусија Дортмунд ИИ)
Отишли: Ђи Донг Вон (Аугсбург), Јанкик Бандовски (Минхен 1860)

БОРУСИЈА МЕНХЕНГЛАДБАХ

Дошли: -
Отишли: -

ФРАЈБУРГ

Дошли: Нилс Петерсен (Вердер), Матс Молер Дели (Кардиф)
Отишли: Себастијан Керк (Нирнберг), Себастијан Фрајс (Гројтер Фирт), Филип Зулехнер (Аустрија Беч)

ХАМБУРГЕР

Дошли: Ивица Олић (Волфсбург), Марсело Дијаз (Базел)
Отишли: Толгај Арслан (Бешикташ), Вламир Нафију (АПОЕЛ)

ХАНОВЕР

Дошли: Дидије Ја Конан (Ал Итихад), Жоао Переира (Валенсија), Абучи Обинва (Хановер), Франса (Фигуеиренсе), Адријан Никчи (Јанг Бојс)
Отишли: Владимир Ранковић (АУЕ), Франса (Фигуеиренсе), Флоријан Балаш (ФСВ Франкфурт), Штефан Тескер (Гројтер Фирт), Валмир Сулејмани (Унион Берлин), Адријан Никчи (Нирнберг)

ХЕРТА

Дошли: -
Отишли: Хани Мухтар (Бенфика), Кристоф Јанкер (Аугсбург)

ХОФЕНХАЈМ

Дошли: Николај Рап (Хофенхајм ИИ), Африји Аква (Парма), Гиљерме Битеко (Васко да Гама)
Отишли: Нолеџ Мусона (Остенде), Коен Кастелс (Волфсбург), Јаник Вестергард (Вердер), Гиљерме Битеко (Санта Круз Перу), Џилоан Хамад (Стандард), Африји Аква (Сампдорија)

КЕЛН

Дошли: Дејверсон (Белененсес)
Отишли: Томаш Калаш (Челси), Жеромел (Гремио), Симон Цолер (Кајзерслаутерн)

МАЈНЦ

Дошли: Пјер Бенгтсон (Копенхаген), Кристијан Клеменс (Шалке), Николас Кастиљо (Бриж)
Отишли: Јулијан Кох (Санкт Паули), Филип Ђуричић (Бенфика), Филип Волшајд (Стоук)

ПАДЕРБОРН

Дошли: Срђан Лакић (Кајзерслаутерн)
Отишли: Виктор Мајер (Алеманија Ахен)

ВЕРДЕР БРЕМЕН

Дошли: Левин Озтунали (Бајер Леверкузен), Коен Кастелс (Волфсбург), Михаел Цетерер (Унтерхашинг), Јаник Вестергард (Хофенхајм)
Отишли: Нилс Петерсен (Фрајбург), Ељеро Елија (Саутемптон), Лудовик Обранијак (Ризес), Ричард Штребингер (Регенсбург), Оливер Хисинг (Ханза Росток)

ВОЛФСБУРГ

Дошли: Жиже Жанг (Пекинг Гуоан), Коен Кастелс (Хофенхајм), Андре Ширле (Челси), Фагнер (Коринтијанс)
Отишли: Матеус Клиш, Фагнер (Коринтијанс), Коен Кастелс (Вердер), Ивица Олић (Хамбургер)

ШАЛКЕ

Дошли: Матија Настасић (Манчестер Сити)
Отишли: Кристијан Клеменс (Мајнц), Донис Авдијај (Штурм Грац), Фелипе Сантана (Олимпијакос)

ШТУТГАРТ

Дошли: Марко Рохас (Гројтер Фирт), Тимо Баумгартл (Штутгарт ИИ), Жофроа Сереј Дије (Базел)
Отишли: Марко Рохас (Тун), Рафаел Холцхаузер (Аустрија Беч)

Коментари / 0

Оставите коментар