Analiza: Prelazni rok kod Nijemaca

Volfsburgova bomba Širle, Milioneri nisu bili pijani, Hamburg i Šalke razočarali! U Bundesligi se nije mnogo trgovalo. Bajern se rešio Šaćirija, Verder sakupljao otpatke, Borusija Menhengladbah prespavala zimski prelazni rok.

Fudbal 05.02.2015 | 10:00
Analiza: Prelazni rok kod Nijemaca

Kada je novac u pitanju, lukavi Nemci uvek znaju šta rade! Principijalno, ponekad možda i tvrdoglavo, drže lestvicu visoko i ne bacaju uzalud svoje, teškom mukom zarađene „zelembaće“, kao što to vrlo rado čine kolege iz Premijer lige! Ove zime na teritoriji Nemačke bilo je prilično mirno, klubovi su praktično dopunjavali svoje redove po potrebi. Na ceni su bili slobodni igrači, a odrađeno je i dosta jednokratnih poslova i pozajmica, kojim su ekipe samo učvrstile snage pred nastavak sezone.

Tokom prošlog leta bundesligaši su zajedničkim snagama iskeširali čak 291.355.000 evra, ove zime potrošeno je „samo“ 62.481.000 evra na dovođenje 39 igrača. Statistički gledano, po klubu je utrošeno 3.471.167 evra, odnosno po igraču – 1.602.077 evropskih novčanica.

Apsolutni pobednik prelaznog roka u Nemačkoj je Volfsburg! Vukovi iz Donje Saksonije napravili su finansijski treći najjači posao tokom zime, a prema mišljenju mnogih i najbolji u nedavno završenom prelaznom roku – doveli su Andrea Širlea iz Čelsija za 32.000.000 evra! Ujedno, tim Ditera Hekinga potrošio je ubedljivo najviše novca na pojačanja, jer su pored Širlea u tim stigli Žiže Žang iz Peking Guoana, golman Koen Kastels, koji je momentalno prosleđen na pozajmicu Verderu, Fagner iz Korintijansa, ali će on ostati u istom klubu do kraja sezone. Klub je napustio Ivica Olić, koji se za 1.500.000 evra vratio u Hamburger, pa se čini da su jedni i drugi napravili odličan posao. Ostaje činjenica da je Vukovima ostao minus u kasi od 33.100.000 evropskih novčanica!

Bajern je šampionski zadržao isti tim u nameri da odbrani titulu i čini se da Pepu Gvardioli nisu potrebna pojačanja kako bi nastavili put ka šampionskom peharu. Doduše, bavarsku mašineriju napustio je Đerdan Šaćiri, koji je otišao na pozajmicu u Inter, ali to je bilo i očekivano zbog slabe minutaže koju je imao... Mladi Hojbjerg je pozajmljen Augsburgu gde će imati veću minutažu.

Istim principima vodila se i Borusija Menhengladbah, čiji sastav nije niko napustio, ali nije bilo ni pojačanja.

Uprkos katastrofalnim rezultatim u prvom delu sezone Dortmund je tokom januara doveo samo ofanzivnog vezistu Red Bul Salcburga Kevina Kampla i to za 12.000.000 evra. Što je ujedno drugi najveći transfer u Nemačkoj tokom minulog januara. Milioneri su skenirali tržište, razmatrali da dovedu još neka pojačanja poput Širlea ili Najngolana, ali su povukli ručnu i ipak odlučili da se ne razbacuju novcem.

Aspirindžije iz Leverkuzena su završile veliki posao otkupom ugovora talentovanog hrvatskog štopera i desnog beka Rome Tina Jedvaja, za sumu od 7.000.000 evra. Takođe, zadržali su igrače poput Belarabija, Drmića i još nekih za koje su dobili ponude.

Svi ostali transferi koji su odrađeni u ovom prelaznom roku bili su daleko ispod sume od 5.000.000 evra. Šalke je, uprkos velikim najavama i jurnjavi za brojnim igračima, doveo samo Matiju Nastasića na pozajmicu do kraja sezone. Srpski reprezentativac bi mogao mnogo toga pozitivnog da donese u igri tima Roberta Di Matea, ali su Rudari iz Gelzenkirhena „izvisili“ za Pajtima Kasamija, kojeg Olimpijakos nije želeo da se odrekne.

Augsburg je doveo tri interesantna pojačanja, u svakoj liniji tima – napadača Đi Dong Vona iz Dortmunda za 2.000.000 evra i pomenutog Pjer Emila Hejbjerga, na pozajmicu. Takođe, došao je i bivši štoper Herte Kristof Janker, kao slobodan igrač. Ujedno se ekipa odrekla i prekobrojnih igrača po bokovima i u napadu.

Hofenhajm je tokom zime „pozdravio“ čak šestoricu igrača i u ovom prelaznom roku je dobar za 4.500.000 evra (najviše u Bundesligi tokom prelaznog roka). Novac je zaradio prodajom Janika Vestegarda Verderu (2.500.000 evra), Koena Kastelsa Volfsburgu (1.500.000 evra) i Noledža Musona Ostendeu. Takođe, odoleli su ponudama za Folanda i Firmina.

Hanoveru se smeši rast na tabeli, pošto je u svoje redove dovela dva vrlo dobra igrača bez obeštećenja. Vratio je Didijea Ja Konana iz Al Itihada i doveo bivšeg desnog beka Valensije Žoaa Pereiru. Iz kluba je otišlo čak šest igrača, ali zarada iznosi samo 100.000 evra.

Dok je Ajntraht iz Frankfurta doveo golmana Emila Balajeva i napadača Jusufa Jafu, Keln je na pozajmicu pokupio napadača Belenensesa Dejversona. Majnc je tokom zime ostao bez Filipa Đuričića, Julijana Koha i Filipa Volšajda, u klub su stigli Kristijan Klemens i Nikolas Kastiljo na pozajmicu, a Pjer Bentson je uzet kao igrač bez angažmana.

Verder je išao na sve ili ništa i doveo čak pet pojačanja - Levina Oztunalija, već pomenutog Koena Kastelsa, Mihaela Ceterera i Janika Vestergarda, u pokušaju da se ode u gornji deo tabele. Paderborn je univerzalnog napadača zamenio centarforom, Frajburg se uzda u dva pojačanja u begu iz „donjeg doma“, a Herta je ostavila neizmenjen igrački kadar.

Hamburg je imao velike planove, ali osim Ivice Olića niko od poznatih imena poput Salaha ili Kuzmanovića nije hteo u klub koji je u velikim problemima. Štutgart je doveo bivšeg igrača Bazela Sereja Dijea u nadi da će izbeći sudbinu kletu...

Naša procena da će Paderborn i Švabe biti u ozbiljnom problemu, da bi dolazak Kampla u Dortmund mogao da donese određenu svežinu, a isto tako vodiće se vrlo interesantna borba na vrhu tabele.

AJNTRAHT FRANKFURT

Došli: Emil Balajev (Nefči), Jusufa Jafa (Vereinslos)
Otišli: Olivije Okean (Ods), Martin Lanig (APOEL), Timo Hildebrand (nepoznato), Jan Rosental (Darmštad)

AUGSBURG

Došli: Đi Dong Von (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hejbjerg (Bajern Minhen), Kristof Janker (Herta)
Otišli: Erik Tomi (Kajzerslautern), Roni Filp (Grojter Firt), Marsel De Jong (nepoznato)

BAJER LEVERKUZEN

Došli: Tin Jedvaj (Roma)
Otišli: Tin Jedvaj (Roma), Levin Oztunali (Verder), Niklas Lomb (Halešer)

BAJERN MINHEN

Došli: -
Otišli: Pjer Emil Hojbjerg (Augsburg), Džerdan Šaćiri (Inter)

BORUSIJA DORTMUND

Došli: Kevin Kampl (Red Bul Salcburg), Žeremi Dudžijak (Borusija Dortmund II)
Otišli: Đi Dong Von (Augsburg), Jankik Bandovski (Minhen 1860)

BORUSIJA MENHENGLADBAH

Došli: -
Otišli: -

FRAJBURG

Došli: Nils Petersen (Verder), Mats Moler Deli (Kardif)
Otišli: Sebastijan Kerk (Nirnberg), Sebastijan Frajs (Grojter Firt), Filip Zulehner (Austrija Beč)

HAMBURGER

Došli: Ivica Olić (Volfsburg), Marselo Dijaz (Bazel)
Otišli: Tolgaj Arslan (Bešiktaš), Vlamir Nafiju (APOEL)

HANOVER

Došli: Didije Ja Konan (Al Itihad), Žoao Pereira (Valensija), Abuči Obinva (Hanover), Fransa (Figueirense), Adrijan Nikči (Jang Bojs)
Otišli: Vladimir Ranković (AUE), Fransa (Figueirense), Florijan Balaš (FSV Frankfurt), Štefan Tesker (Grojter Firt), Valmir Sulejmani (Union Berlin), Adrijan Nikči (Nirnberg)

HERTA

Došli: -
Otišli: Hani Muhtar (Benfika), Kristof Janker (Augsburg)

HOFENHAJM

Došli: Nikolaj Rap (Hofenhajm II), Afriji Akva (Parma), Giljerme Biteko (Vasko da Gama)
Otišli: Noledž Musona (Ostende), Koen Kastels (Volfsburg), Janik Vestergard (Verder), Giljerme Biteko (Santa Kruz Peru), Džiloan Hamad (Standard), Afriji Akva (Sampdorija)

KELN

Došli: Dejverson (Belenenses)
Otišli: Tomaš Kalaš (Čelsi), Žeromel (Gremio), Simon Coler (Kajzerslautern)

MAJNC

Došli: Pjer Bengtson (Kopenhagen), Kristijan Klemens (Šalke), Nikolas Kastiljo (Briž)
Otišli: Julijan Koh (Sankt Pauli), Filip Đuričić (Benfika), Filip Volšajd (Stouk)

PADERBORN

Došli: Srđan Lakić (Kajzerslautern)
Otišli: Viktor Majer (Alemanija Ahen)

VERDER BREMEN

Došli: Levin Oztunali (Bajer Leverkuzen), Koen Kastels (Volfsburg), Mihael Ceterer (Unterhašing), Janik Vestergard (Hofenhajm)
Otišli: Nils Petersen (Frajburg), Eljero Elija (Sautempton), Ludovik Obranijak (Rizes), Ričard Štrebinger (Regensburg), Oliver Hising (Hanza Rostok)

VOLFSBURG

Došli: Žiže Žang (Peking Guoan), Koen Kastels (Hofenhajm), Andre Širle (Čelsi), Fagner (Korintijans)
Otišli: Mateus Kliš, Fagner (Korintijans), Koen Kastels (Verder), Ivica Olić (Hamburger)

ŠALKE

Došli: Matija Nastasić (Mančester Siti)
Otišli: Kristijan Klemens (Majnc), Donis Avdijaj (Šturm Grac), Felipe Santana (Olimpijakos)

ŠTUTGART

Došli: Marko Rohas (Grojter Firt), Timo Baumgartl (Štutgart II), Žofroa Serej Dije (Bazel)
Otišli: Marko Rohas (Tun), Rafael Holchauzer (Austrija Beč)

Komentari / 0

Ostavite komentar