Споразум о стабилизацији са БиХ половином фебруара?

Званични Брисел очекује да изјаву о европској опредељености и реформама, коју је донијело Предсједништво БиХ, до 12. фебруара потпишу лидери странака и усвоји Представнички дом парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 04.02.2015 | 12:35
Споразум о стабилизацији са БиХ половином фебруара?

Како је незванично речено за "Дневни аваз" у Европској комисији, у том случају институције Европске уније могле би до средине мјесеца да активирају Споразум о стабилизацији и придруживању за БиХ.

Наиме, за 12. фебруар најављен је састанак Европског савјета на којем ће бити ријечи, како је предвиђено, првенствено о борби против тероризма.

Извор листа из Брисела тврди да би било пожељно да БиХ до тог састанка заврши свој дио посла како би Савјет могао да да позитивну оцјену и препоручи ЕК да донесе одлуку о ступању Споразума на снагу.

Анца Падурару, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерни, изјавила је за "Аваз" да су ствари прилично јасне.

"Након што је изјаву усагласило Предсједништво БиХ, потребно је да је потпишу лидери, односно да буде усвојена у Парламенту. Чим се то деси, Европски савјет одлучиће о ступању на снагу Споразума о стабилизацији. У техничком смислу, то ће урадити Савјет и Комисија", казала је Падурару.

Предсједништво БиХ прошле недјеље усвојило је изјаву о европској опредјељености и неопходним реформама БиХ на путу ка Европској унији.

У изјави се наводи да је чланство у европској унији стратешки циљ Босне и Херцеговине и поздравља обновљени приступ ЕУ Босни и Херцеговини,у складу са закључцима Савјета за спољне послове ЕУ од 15. децембра прошле године.

Потписници се обавезују да ће институције власти у БиХ спровести све реформе неопходне да би се успоставила институционлна функционалност на свим нивоима власти и омогућило да се БиХ припреми за будуће чланство у ЕУ као суверена држава.

Европски челници тражили су да сви релевантни политички чиниоци у БиХ потписом гарантују да ће спроводити реформе које ће одблокирати њен европски пут, у складу са њмачко-британском иницијативом, коју су озваничила и европска тија.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Василије

04.02.2015 11:41

Е сад ће баја да закочи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

04.02.2015 15:22

Значи од 13.02.2015 БОЉИ ЖИВОТ??

ОДГОВОРИТЕ