Sporazum o stabilizaciji sa BiH polovinom februara?

Zvanični Brisel očekuje da izjavu o evropskoj opredeljenosti i reformama, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, do 12. februara potpišu lideri stranaka i usvoji Predstavnički dom parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 04.02.2015 | 12:35
Sporazum o stabilizaciji sa BiH polovinom februara?

Kako je nezvanično rečeno za "Dnevni avaz" u Evropskoj komisiji, u tom slučaju institucije Evropske unije mogle bi do sredine mjeseca da aktiviraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH.

Naime, za 12. februar najavljen je sastanak Evropskog savjeta na kojem će biti riječi, kako je predviđeno, prvenstveno o borbi protiv terorizma.

Izvor lista iz Brisela tvrdi da bi bilo poželjno da BiH do tog sastanka završi svoj dio posla kako bi Savjet mogao da da pozitivnu ocjenu i preporuči EK da donese odluku o stupanju Sporazuma na snagu.

Anca Paduraru, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerni, izjavila je za "Avaz" da su stvari prilično jasne.

"Nakon što je izjavu usaglasilo Predsjedništvo BiH, potrebno je da je potpišu lideri, odnosno da bude usvojena u Parlamentu. Čim se to desi, Evropski savjet odlučiće o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji. U tehničkom smislu, to će uraditi Savjet i Komisija", kazala je Paduraru.

Predsjedništvo BiH prošle nedjelje usvojilo je izjavu o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji.

U izjavi se navodi da je članstvo u evropskoj uniji strateški cilj Bosne i Hercegovine i pozdravlja obnovljeni pristup EU Bosni i Hercegovini,u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine.

Potpisnici se obavezuju da će institucije vlasti u BiH sprovesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionlna funkcionalnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država.

Evropski čelnici tražili su da svi relevantni politički činioci u BiH potpisom garantuju da će sprovoditi reforme koje će odblokirati njen evropski put, u skladu sa njmačko-britanskom inicijativom, koju su ozvaničila i evropska tija.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vasilije

04.02.2015 11:41

E sad će baja da zakoči!

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

04.02.2015 15:22

Znači od 13.02.2015 BOLJI ŽIVOT??

ODGOVORITE