Највећи трансфер промашаји Јунајтеда и сер Алекса

Дошли су на Олд трафорд као велика појачања, а отишли као играчи које нико није хтео. Последњег дана зимског прелазног рока Манчестер јунајтед успео је да се реши Андерсона и Вилфреда Захе, а у ери Алекса Фергусона било је још промашаја.

Фудбал 04.02.2015 | 20:00
Највећи трансфер промашаји Јунајтеда и сер Алекса

Обојица су у славни клуб дошла док је на клупи седео легендарни стручњак као момци којима је предвиђана успешна каријера у дресу "црвених ђавола", али нису ништа показали.

Андерсон је доведен у јулу 2007. године из Порта за 25,7 милиона фунти, остао је седам и по година, и добио је дозволу да без обештећења оде у бразилски Интернационал, без икаквог трага.

Заха је стигао као последње појачање Сер Алекса, већ је био виђен као нови Рајан Гигс, али је добио само 28 премијерлигашких минута да покаже шта зна. Није одушевио ни Дејвида Мојеса, ни Луја ван Гала и епилог је да га је судбина вратила у Кристал Палас за шест милиона.

Њих двојица су у врху листе 10 највећих промашаја трофејног стручњака, када је реч о "појачањима", у избору "Дејли Мејла".

Међу њима је на 10. место наш Зоран Тошић, који је на Олд трафорд стигао у јануару 2009. године и одиграо само четири утакмице и није успео да се наметне, док сада са успехом носи дрес московског ЦСКА.

Испод репрезентативца Србије је Давид Белион, који је са 20 година дошао у Манчестер као "нови Тијери Анри", али није показао ни делић могућности славног сународника.

На осмој позицији је легендарни Аргентинац Хуан Себастијан Верон који је свуда пружао одличне партије, али никако није могао да се уклопи на средини терена са Полом Сколсом и Ројом Кином, нити је оправдао уложених 30 милиона фунти 2001, те је продат Челсију две године касније.

Још један везиста је био далеко испод очекивања, а реч је о Клеберсону, који је чак освојио титулу светског првака са Бразилом и дошао је као замена за Верона истог дана као и Кристијано Роналдо. Познато је какав су пут имали - Роналдо је најбољи фудбалер света последње две године, а Клеберсона се данас мало ко сећа.

Нешто старији љубитељи фудбала сећају се Ралфа Милна, који нас враћа у 80-те године. Фергусон га је довео из Бристола, што се брзо испоставило као велика грешка. "Платио сам га само 170.000 фунти, али и даље се кајем због тога", рекао је трофејни стручњак својевремено.

На четвртом месту је и некадашњи везиста Партизана, Ерик Ђемба Ђемба, док је на трећем Масимо Таиби који је имао незахвалан задатак да наследи легендарног голмана Питера Шмајхела, али није имао квалитет да одговори изазову.

Поменути Андерсон је на другој позицији, док је прва припала Бебеу, Португалцу кога је тражио и Реал и кога је Фергусон довео само на основу снимака, без уживо гледања за седам милиона фунти. Мадриђани немају за чим да жале, Бебе је одиграо само седам мечева, дао један гол, а колико је то био чудан трансфер говори и то да је сам играч мислио да се неко шали са њим када су му рекли да иде у Манчестер.

Коментари / 0

Оставите коментар