Najveći transfer promašaji Junajteda i ser Aleksa

Došli su na Old traford kao velika pojačanja, a otišli kao igrači koje niko nije hteo. Poslednjeg dana zimskog prelaznog roka Mančester junajted uspeo je da se reši Andersona i Vilfreda Zahe, a u eri Aleksa Fergusona bilo je još promašaja.

Fudbal 04.02.2015 | 20:00
Najveći transfer promašaji Junajteda i ser Aleksa

Obojica su u slavni klub došla dok je na klupi sedeo legendarni stručnjak kao momci kojima je predviđana uspešna karijera u dresu "crvenih đavola", ali nisu ništa pokazali.

Anderson je doveden u julu 2007. godine iz Porta za 25,7 miliona funti, ostao je sedam i po godina, i dobio je dozvolu da bez obeštećenja ode u brazilski Internacional, bez ikakvog traga.

Zaha je stigao kao poslednje pojačanje Ser Aleksa, već je bio viđen kao novi Rajan Gigs, ali je dobio samo 28 premijerligaških minuta da pokaže šta zna. Nije oduševio ni Dejvida Mojesa, ni Luja van Gala i epilog je da ga je sudbina vratila u Kristal Palas za šest miliona.

Njih dvojica su u vrhu liste 10 najvećih promašaja trofejnog stručnjaka, kada je reč o "pojačanjima", u izboru "Dejli Mejla".

Među njima je na 10. mesto naš Zoran Tošić, koji je na Old traford stigao u januaru 2009. godine i odigrao samo četiri utakmice i nije uspeo da se nametne, dok sada sa uspehom nosi dres moskovskog CSKA.

Ispod reprezentativca Srbije je David Belion, koji je sa 20 godina došao u Mančester kao "novi Tijeri Anri", ali nije pokazao ni delić mogućnosti slavnog sunarodnika.

Na osmoj poziciji je legendarni Argentinac Huan Sebastijan Veron koji je svuda pružao odlične partije, ali nikako nije mogao da se uklopi na sredini terena sa Polom Skolsom i Rojom Kinom, niti je opravdao uloženih 30 miliona funti 2001, te je prodat Čelsiju dve godine kasnije.

Još jedan vezista je bio daleko ispod očekivanja, a reč je o Klebersonu, koji je čak osvojio titulu svetskog prvaka sa Brazilom i došao je kao zamena za Verona istog dana kao i Kristijano Ronaldo. Poznato je kakav su put imali - Ronaldo je najbolji fudbaler sveta poslednje dve godine, a Klebersona se danas malo ko seća.

Nešto stariji ljubitelji fudbala sećaju se Ralfa Milna, koji nas vraća u 80-te godine. Ferguson ga je doveo iz Bristola, što se brzo ispostavilo kao velika greška. "Platio sam ga samo 170.000 funti, ali i dalje se kajem zbog toga", rekao je trofejni stručnjak svojevremeno.

Na četvrtom mestu je i nekadašnji vezista Partizana, Erik Đemba Đemba, dok je na trećem Masimo Taibi koji je imao nezahvalan zadatak da nasledi legendarnog golmana Pitera Šmajhela, ali nije imao kvalitet da odgovori izazovu.

Pomenuti Anderson je na drugoj poziciji, dok je prva pripala Bebeu, Portugalcu koga je tražio i Real i koga je Ferguson doveo samo na osnovu snimaka, bez uživo gledanja za sedam miliona funti. Madriđani nemaju za čim da žale, Bebe je odigrao samo sedam mečeva, dao jedan gol, a koliko je to bio čudan transfer govori i to da je sam igrač mislio da se neko šali sa njim kada su mu rekli da ide u Mančester.

Komentari / 0

Ostavite komentar