Радници “Космоса” траже плате или стечај

Радници бањалучког “Космоса” поново су се окупили у парку “Младен Стојановић”. На јучерашњем састанку са представницима Радне групе Владе Републике Српске није постигнуто ништа, тврде радници.

Република Српска 03.02.2015 | 21:13
Радници “Космоса” траже плате или стечај

Једне и по од 15 заосталих плата и даље нема, а Влада која је власник предузећа не ради ништа да прекине агонију.

Иако је владина Радна група ушла у “Космос”, из Министарства индустрије, енергетике и рударства нас нису увјерили да ће коначно приморати управу да им исплати спорну плату, бијесни су радници.

Подршку радницима пружио је и пословни партнер “Космоса” Пјер Ван Енгелен, који је радницима у парк донио топле оброке.

Његова фирма за производњу вјетрењача “Екоенергија” са “Космосом” има уговоре вриједне стотине хиљада евра.

Због штрајка губи хиљаде евра дневно, али како је рекао, разумије раднике који траже зарађене плате. Није искључио ни могућност раскида уговора, ако се производња ускоро не настави.

Ипак, из Синдикалне организације која окупља половину радника, не одустају. Од Владе и даље траже: или да смијени управу, или да директора примора да им коначно каже зашто им једна и по плата још није исплаћена, иако је управа обећавала да ће то бити урађено до краја прошле године.

Директор Драган Илић наставља да позива дио радника који штрајкује, да се врате у производне погоне, а од краја децембра свакодневно понавља да једна и по спорна плата, само што није исплаћена.

Из Министарства индустрије се држе по страни. Све информације смо прослиједили Влади која ће на сљедећој сједници одлучити како ће се поставити, навели су у саопштењу.

На све то радници одговарају да, ако Влада не може да ријеши проблем, нека покрене стечај, јер од штрајка неће одустати док не виде барем једну од 15 плата колико им “Космос” дугује.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

домољуб

03.02.2015 20:38

Ајмо Срби,остале су јос двије три војне фабрике па да нестане и то,а федерације нека десетине марака колектује!!!

ОДГОВОРИТЕ