Radnici “Kosmosa” traže plate ili stečaj

Radnici banjalučkog “Kosmosa” ponovo su se okupili u parku “Mladen Stojanović”. Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Radne grupe Vlade Republike Srpske nije postignuto ništa, tvrde radnici.

Republika Srpska 03.02.2015 | 21:13
Radnici “Kosmosa” traže plate ili stečaj

Jedne i po od 15 zaostalih plata i dalje nema, a Vlada koja je vlasnik preduzeća ne radi ništa da prekine agoniju.

Iako je vladina Radna grupa ušla u “Kosmos”, iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva nas nisu uvjerili da će konačno primorati upravu da im isplati spornu platu, bijesni su radnici.

Podršku radnicima pružio je i poslovni partner “Kosmosa” Pjer Van Engelen, koji je radnicima u park donio tople obroke.

Njegova firma za proizvodnju vjetrenjača “Ekoenergija” sa “Kosmosom” ima ugovore vrijedne stotine hiljada evra.

Zbog štrajka gubi hiljade evra dnevno, ali kako je rekao, razumije radnike koji traže zarađene plate. Nije isključio ni mogućnost raskida ugovora, ako se proizvodnja uskoro ne nastavi.

Ipak, iz Sindikalne organizacije koja okuplja polovinu radnika, ne odustaju. Od Vlade i dalje traže: ili da smijeni upravu, ili da direktora primora da im konačno kaže zašto im jedna i po plata još nije isplaćena, iako je uprava obećavala da će to biti urađeno do kraja prošle godine.

Direktor Dragan Ilić nastavlja da poziva dio radnika koji štrajkuje, da se vrate u proizvodne pogone, a od kraja decembra svakodnevno ponavlja da jedna i po sporna plata, samo što nije isplaćena.

Iz Ministarstva industrije se drže po strani. Sve informacije smo proslijedili Vladi koja će na sljedećoj sjednici odlučiti kako će se postaviti, naveli su u saopštenju.

Na sve to radnici odgovaraju da, ako Vlada ne može da riješi problem, neka pokrene stečaj, jer od štrajka neće odustati dok ne vide barem jednu od 15 plata koliko im “Kosmos” duguje.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domoljub

03.02.2015 20:38

Ajmo Srbi,ostale su jos dvije tri vojne fabrike pa da nestane i to,a federacije neka desetine maraka kolektuje!!!

ODGOVORITE