Шта је позадина смјене Вукомановића?!

Ја сам газда Роланд и радим шта ми се ћефне! Белгијска јавност одлуку рокаду на клупи Стандарда назива циркуском представом власника клуба из Лијежа, који српског тренера наводно криви за превише другарски однос са свлачионицом!

Фудбал 04.02.2015 | 09:40
Шта је позадина смјене Вукомановића?!

Резултати су се поправили, навијачи су га волели, играчи обожавали... Изгледа да је све то било превише за Роланда Душатела. Власник Стандарда одлучио је да, супротно логици, смени Ивана Вукомановића са клупе клуба из Лијежа. Упркос томе што је српски стратег после очајног Стандардовог старта сезоне освојио 28 од могућих 39 бодова, упркос томе што је у последњих пет кола сакупио 13 од 15 бодова у оптицају, упркос томе што је два пута добио Андерлехт са 2:0?!

Оно што је још више зачудило што је диригентска палица уручена "рехабилитованом" Хозеу Риги, човека који је већ радио у Стандарду у сезони 2011/2012, да би га се пред почетак ове Душател одрекао у Чарлтону, само једном од пет клубова под његовом шапом (власник Стандарда газдује и у мађарском Ујтешту, немачкој Карл Цајс Јени и шпанском Алкоркону).

Белгијска јавност такву одлуку назвала је циркуском представом, навијачи оптужују Душатела да ради у интересу Андерлехта, да је превише сујетан да би дозволио да неко други буде вољен у Лијежу, говоре да је његова срећа што је због недавне кореографије на сусрету са Андерлехтом тврдокорно језгро "ултраса" привремено избачено са трибина...
"Ја сам Роланд... И радим шта ми се ћефне", шале се навијачи на Душателов рачун алудирајући на недавну трагедију у француском сатиричном листи Шарли Ебдо.

А шта је у ствари Душателов разлог?

Нико не зна за сигурношћу, али од белгијских колега чујемо да газда Стандарда од првог тренутка није имао пуно поверење у Вукомановића. После његове три лигашке победе и ремија са Севиљом, браниоцем титуле у Лиги Европе, није имао избора но да под притиском јавности српском стручњака понуди уговор до краја сезоне. Али ни то није променило његов став.

Душател замера Вукомановићу што је превише близак са играчима и тврди да су због тог скоро па другарског односа појединци у тиму то почели и да злоупотребљавају. У Вукомановићу не види човека који ће да поново увере ред у наводно распуштену свлачионицу. А аутократи какав је Душател дисциплина је основ свега. Чак ни добри резултати не могу га убедити да се предомисли.

За разлику од Риге, Вукомановић по свему судећи неће дозволити Душателу да се и други пут поиграва са његовим достојанством. Понуду да остане Ригин помоћни тренер Србин је одбио.
"Разочарам сам, али у фудбалу нема места емоцијама. Дошао сам у Стандард у деликатној ситуацији, били смо на 13. месту на табели, сада смо на добром путу да заиграмо у шампионском плеј-офу. Дао сам целог себе Стандарду. Сви знају да је за мене то посебан клуб. Увек ћу га носити у срцу", кратко је Вукомановић прокоментарисао оставку.

Можда ипак сукоб са Душателом донесе и нешто добро? После сасвим солидна четири месеца на стадиону Морис Дуфран можда ће на Вукомановићеву адресу коначно почети да стижу озбиљне понуде. Делује да је заслужио шансу.

Коментари / 0

Оставите коментар