Šta je pozadina smjene Vukomanovića?!

Ja sam gazda Roland i radim šta mi se ćefne! Belgijska javnost odluku rokadu na klupi Standarda naziva cirkuskom predstavom vlasnika kluba iz Liježa, koji srpskog trenera navodno krivi za previše drugarski odnos sa svlačionicom!

Fudbal 04.02.2015 | 09:40
Šta je pozadina smjene Vukomanovića?!

Rezultati su se popravili, navijači su ga voleli, igrači obožavali... Izgleda da je sve to bilo previše za Rolanda Dušatela. Vlasnik Standarda odlučio je da, suprotno logici, smeni Ivana Vukomanovića sa klupe kluba iz Liježa. Uprkos tome što je srpski strateg posle očajnog Standardovog starta sezone osvojio 28 od mogućih 39 bodova, uprkos tome što je u poslednjih pet kola sakupio 13 od 15 bodova u opticaju, uprkos tome što je dva puta dobio Anderleht sa 2:0?!

Ono što je još više začudilo što je dirigentska palica uručena "rehabilitovanom" Hozeu Rigi, čoveka koji je već radio u Standardu u sezoni 2011/2012, da bi ga se pred početak ove Dušatel odrekao u Čarltonu, samo jednom od pet klubova pod njegovom šapom (vlasnik Standarda gazduje i u mađarskom Ujteštu, nemačkoj Karl Cajs Jeni i španskom Alkorkonu).

Belgijska javnost takvu odluku nazvala je cirkuskom predstavom, navijači optužuju Dušatela da radi u interesu Anderlehta, da je previše sujetan da bi dozvolio da neko drugi bude voljen u Liježu, govore da je njegova sreća što je zbog nedavne koreografije na susretu sa Anderlehtom tvrdokorno jezgro "ultrasa" privremeno izbačeno sa tribina...
"Ja sam Roland... I radim šta mi se ćefne", šale se navijači na Dušatelov račun aludirajući na nedavnu tragediju u francuskom satiričnom listi Šarli Ebdo.

A šta je u stvari Dušatelov razlog?

Niko ne zna za sigurnošću, ali od belgijskih kolega čujemo da gazda Standarda od prvog trenutka nije imao puno poverenje u Vukomanovića. Posle njegove tri ligaške pobede i remija sa Seviljom, braniocem titule u Ligi Evrope, nije imao izbora no da pod pritiskom javnosti srpskom stručnjaka ponudi ugovor do kraja sezone. Ali ni to nije promenilo njegov stav.

Dušatel zamera Vukomanoviću što je previše blizak sa igračima i tvrdi da su zbog tog skoro pa drugarskog odnosa pojedinci u timu to počeli i da zloupotrebljavaju. U Vukomanoviću ne vidi čoveka koji će da ponovo uvere red u navodno raspuštenu svlačionicu. A autokrati kakav je Dušatel disciplina je osnov svega. Čak ni dobri rezultati ne mogu ga ubediti da se predomisli.

Za razliku od Rige, Vukomanović po svemu sudeći neće dozvoliti Dušatelu da se i drugi put poigrava sa njegovim dostojanstvom. Ponudu da ostane Rigin pomoćni trener Srbin je odbio.
"Razočaram sam, ali u fudbalu nema mesta emocijama. Došao sam u Standard u delikatnoj situaciji, bili smo na 13. mestu na tabeli, sada smo na dobrom putu da zaigramo u šampionskom plej-ofu. Dao sam celog sebe Standardu. Svi znaju da je za mene to poseban klub. Uvek ću ga nositi u srcu", kratko je Vukomanović prokomentarisao ostavku.

Možda ipak sukob sa Dušatelom donese i nešto dobro? Posle sasvim solidna četiri meseca na stadionu Moris Dufran možda će na Vukomanovićevu adresu konačno početi da stižu ozbiljne ponude. Deluje da je zaslužio šansu.

Komentari / 0

Ostavite komentar