"Далековод" у стечају

Привредни суд у Добоју донио је одлуку о стечају добојске Творнице конструкција и стубова /ТКС/ "Далековод" Буковица Мала, која послује у саставу загребачке компаније "Далековод" у чијем је власништву више од 97 одсто капитала.

Република Српска 03.02.2015 | 14:47
"Далековод" у стечају

Привремени стечајни управник Милан Ковачевић рекао је да ово предузеће није у стању да настави са радом тако да ће се примијенити само пасивна страна стечаја, односно рјешавање статуса обавеза.

Ковачевић је на данашњем састанку са радницима рекао да је рано да се изјасни о укупним потраживањима, али да су она на нивоу вриједности имовине акционарског друштва "Далековод" Буковица Мала која износи од 8.000.000 КМ до 10.000.000 КМ.

Према његовим ријечима, проблем усложњава чињеница да се производни комплекс простире на око 10 хектара, од чега "Далеководу" припада 5,7 хектара а остатак предузећу "Циндал", који није завршио инвестицију изградње, а привредни капацитет се третира у цјелокупној фази од производње конструкција до цинчања као завршног дијела.

Ковачевић је оцијенио да је апсурд и да један хипотекар располаже машинама, а други објектом у коме се машине налазе.

"Са јучерашњим отварањем стечаја, свих 140 радника који су били у стању чекања упућује се Заводу за запошљавање, за шта је већ припремљена одговарајућа документација о потраживањима радника која су објављена на огласној табли код портирнице", навео је Ковачевић.

Он је објаснио да су потраживања радника око 2.000.000 КМ и састоје се из два исплатна реда.

"Виши исплатни ред чине девет плата који припадају радницима који су дочекали стечајни период. Општи исплатни ред чине сва остала потраживања која се дијеле пропорционално маси исплатних средстава која ће се остварити продајом или стратешким партнерством", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да су најтежи исплатни ред хипотекарна средства која чине већину имовине фабрике и која имају приоритет у односу на прва два.

Он је навео да се тренутно изводе радови на уређењу комплекса јер је "Далековод" престао са радом у марту прошле године.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић рекао је да ће радници по уручењу рјешења о престанку радног односа бити упућени на биро рада гдје ће остварити право на здравствено осигурање.

Према његовим ријечима, Завод за запошљавање Српске ће у сљедећој фази послати захтјев Влади Српске да се за раднике уплати један одсто за незапосленост. "То је процедура која прво мора проћи признавање потраживања од суда", рекао је Пеулић и изразио наду да ће то бити извршено у законском року.

На данашњем информативном састанку дошло је и до међусобних оптужби чланова два синдиката који дјелују у "Далеководу", у вези са одговорношћу и нелегалној продаји имовине предузећа у предстечајном поступку.

Управа ТКС "Далековод" предала је 28. априла прошле године Привредном суду у Добоју приједлог за отварање стечајног поступка.

Већински власник из Загреба одлуку је образложио да би у фази реконструкције матичне фирме, трошкови пословања, те дугови "Далековода" из Добоја настали од 2009. године до 2012. године били превелики за наставак производње.

Производња у предузећу послије четири мјесеца рада обустављена је у фебруару прошле године, а 140 радника тада упућено је на принудни годишњи одмор.

Производња у добојском "Далеководу " претходно је покренута у октобру 2013. године послије тромјесечног штрајка радника због неисплаћених плата и регреса. Фабрика је основана 1972. године, а до 1992. године пословала је у саставу сарајевског "Енергоинвеста", те запошљавала око 1.100 радника.

Послије приватизације 2004. године послује у саставу загребачке компаније "Далековод", која је данас власник више од 97 одсто капитала.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брод

03.02.2015 14:13

Овај проблем ће да ријеши велики вођа преко његовог представника у предсједништву БиХ Драгана Човића. Може се фактички очекивати помоћ и предсједнице Владе она се јако разумије у проблеме привреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗГ

03.02.2015 14:46

ТО МОЗЕ РИЈЕСИТИ САМО ФЕРИД И РАСИМ СИНАНОВИЦ

ОДГОВОРИТЕ