Од овог синдрома пати велики број људи, а можда и ви

“Добра“, “Љубазна“, “Образована“ су само неке од речи којима вас људи описују, а ви уопште нисте у стању да се повежете с овим особинама? Да ли вам се десило да се не осећате онако како вас други људи представљају и виде?

Здравље 03.02.2015 | 10:10
Од овог синдрома пати велики број људи, а можда и ви

Сваки пут када вам неко каже нешто лепо или вам удели комплимент, ви сами са собом коментаришете "Ех, да ти само знаш“. То је зато што у неком делићу мозга сматрате да сте варалица и да нисте оно што јесте пред другим људима. Овај осећај зове се синдром варалице, а социјални психолози га студирају од 1970. године.

Многи људи који пате од синдрома варалице убеђују себе да нису ни упола добри као што их околина види и да живе у лажи. Колико је овај синдром заступљен сведочи и чињеница да га многе познате личности имају.

У суштини овај синдром се јавља, а посебно истиче када је особа усамљена и пуна страхова. Увек мислите да ће вас неко открити и видети ваше право лице, па се стално трудите да држите ствари у равнотежи. Што је најгоре, увек имате осећај да ће се све распасти за секунд, те да ћете остати разоткривени.

Прочитајте искуства људи који пате од синдрома варалице:

“Што се се више образујем то ми је испољенији овај синдром. Када сам завршио студије и постао хортикултуролог дизајнирао сам скромне баштице. Никада ми није пало на памет да ће моје мишљење једног дана нешто вредети. Сада радим на пројектима који вреде неколико милиона долара годишње. Морам да игноришем оптерећујући осећај да неко једва чека да докаже да ја су моје методе глупе и да разоткрије да ништа не вредим“

“Банкарство је игра самопоуздања, па зато мислим да се овде и жене и мушкарци често осећају као варалице, али мислим да је теже женама које сигурно имају овај синдром. 'Факе ит ’тил yоу маке ит' (Глуми док не успеш) је сигурно мото банкарске индустрије. А и похлепа није лоша особина за овај посао“

“Тешко је бити запослени глумац јер некада имам осећај да ми то и није посао пошто некако на крају завршим радећи много других послова само како бих скрпио крај са крајем. У већини случајева се осећам као варалица када упознам друге ’успешне’ или полу-успешне људе из ове индустрије и кажем им да сам глумац. Када ме питају где глумим осетим се као варалица јер ми је последња улога била у једној серији која се више ни не емитује“ .

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

М.

05.02.2015 16:49

Сада све прогласавају синдромом да би фармацеути продавали таблетице по папреним ценама и богатили се. Наравно, У сарадњи са СЗО и америцком заједницом психијатара који за све имају име да би узимали људима лову за седење код њих. Паметни људи то потросе са пријатељима. Наивни људи испраног мозга тросе на овакве преваранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мене казу

05.02.2015 19:40

Да волим ред, да сам непријатна, да заузим простор не само физицки и да сам неко коме се мозе вјеровати. Нико ми не реце да сам љубазна, туго моја. Који је то синдром?

ОДГОВОРИТЕ