Грчка предлаже трајне обвезнице

Грчка неће тражити једнократни отпис дуга чија је висина око 315 милијарди евра него ће предложити друге прихватљивије модалитете за његово умањење, рекао је грчки министар финансија у интервјуу за Фајненшл тајмс.

Свијет 03.02.2015 | 14:30
Грчка предлаже трајне обвезнице

Јанис Варуфакис је рекао да би такво рјешење могла да буде замјена грчких државних обвезница, а да у посједу Европске централне банке, новим обвезницама везаним за раст или обвезницама са неограниченим роком за наплату.

За узврат Грчка ће се обавезати на буџетски суфицит од 1 до 1,5 одсто, не рачунајући обавезе по каматама, па макар то значило и да влада у Атини неће испунити сва своја предизборна обећања.

Извори њемачког Франкфуртер алгемајне цајтунга тврде да би приватни повјериоци, чија се потраживања од Грчке још утврђују, требало да буду изузети из овог реструктурирања дуга.

Грчки премијер Алексис Ципрас и министар финансија Јанис Варуфакис путују по европским пријестоницама не би ли задобили европске партнере за ублажавање кредитних обавеза Грчкој.

Сусрет са представницима Владе СР Њемачке, која одбија и отпис дуга и уклањање Тројке, још нису предвиђени, преносе агенције.

Коментари / 0

Оставите коментар