Grčka predlaže trajne obveznice

Grčka neće tražiti jednokratni otpis duga čija je visina oko 315 milijardi evra nego će predložiti druge prihvatljivije modalitete za njegovo umanjenje, rekao je grčki ministar finansija u intervjuu za Fajnenšl tajms.

Svijet 03.02.2015 | 14:30
Grčka predlaže trajne obveznice

Janis Varufakis je rekao da bi takvo rješenje mogla da bude zamjena grčkih državnih obveznica, a da u posjedu Evropske centralne banke, novim obveznicama vezanim za rast ili obveznicama sa neograničenim rokom za naplatu.

Za uzvrat Grčka će se obavezati na budžetski suficit od 1 do 1,5 odsto, ne računajući obaveze po kamatama, pa makar to značilo i da vlada u Atini neće ispuniti sva svoja predizborna obećanja.

Izvori njemačkog Frankfurter algemajne cajtunga tvrde da bi privatni povjerioci, čija se potraživanja od Grčke još utvrđuju, trebalo da budu izuzeti iz ovog restrukturiranja duga.

Grčki premijer Aleksis Cipras i ministar finansija Janis Varufakis putuju po evropskim prijestonicama ne bi li zadobili evropske partnere za ublažavanje kreditnih obaveza Grčkoj.

Susret sa predstavnicima Vlade SR Njemačke, koja odbija i otpis duga i uklanjanje Trojke, još nisu predviđeni, prenose agencije.

Komentari / 0

Ostavite komentar