Ко је угасио свјетло у Смедеревској Паланци?

Већ пет месеци Смедеревска Паланка, због дуговања за електричну енергију, нема јавну расвету, пишу Вечерње новости.

Србија 03.02.2015 | 09:35
Ко је угасио свјетло у Смедеревској Паланци?

Град за струју дугује 886 милиона динара - што је равно његовом буџету. Политичари се препуцавају, а народ ћути и трпи.

Са првим мраком, излазак из кућа и ходање улицама Смедеревске Паланке претвара се у изазивање судбине. Јер, пре пет месеци уличну расвету укинули су дугови за струју, па становнике градића на Јасеници у мраку вребају отворени шахтови и пси луталице, као и бахати возачи који не могу на време да их уоче.

Због ноћних рестрикција у домовима 50.000 житеља варошице и седамнаест околних села често, у време када се свуда у Србији, осим овде, пале улична светла, пресуше и славине због ноћних рестрикција.

У кафаници поред градске куће, гости и власник на питања репортера "Новости" како живе без струје, са рестрикцијама воде, одговарају углас: Ево, баш о томе причамо. То је главна тема!

"Коментаришемо како град убрзано пропада. Цвета само продаја батеријских лампи", каже власник кафане.

У мраку се најбоље сналазе мешетари разних фела.

"Краде се навелико, све и свашта, од аутомобила до зимнице. У селима када падне мрак завлада хаос. Лопови трљају руке, а ми их кршимо. Политичари се препуцавају, општина нема пара, ми ћутимо и трпимо", разочарано говори Драгомир Шкобо, гост у кафаници.

Старији Паланчани страхују за безбедност, посебно деце.

"Ноћу светли пар прилазних путева и једна улица. Не излазимо увече. Најгоре је за децу када иду у другу смену у школу, родитељи морају да их чекају", каже Мирко Вељовић.

Смедеревска Паланка, један је од најзадуженијих српских градова, постао је као "ратна" зона. Највише ратују општина и Електродистрибуција, а и за грађане је струја најболнија тема.

У "Електроморави" кажу да их оптужују и за учестала разбојништва, као и зато што људи гину у саобраћајним несрећама.

"Безбедносна и социјална ситуација из дана у дан се погоршава. Стање је неодрживо и највише пате грађани. Има случајева самовољног прикључења јавне расвете уз рискантно премошћавање система даљинске контроле, што посматрамо као део истог сценарија, да се ЕПС-у нанесе штета", каже директор погона "Електромораве" у Смедеревској Паланци Петар Милић.

Директор добија претеће поруке, а његов син, новопечени средњошколац, у град иде са батеријском лампом.

Град за струју дугује око 886 милиона динара, што је приближно једнако целокупном буџету општине за ову годину.

Дуг за јавну расвету је око 440 милиона динара и да би била прикључена неопходно је уплатити бар десет одсто.

"Док грађани последње паре од уста одвајају да плате струју, општина је не плаћа бар седам осам година. Где можете да изгурате пуна колица робе из маркета и кажете касирки, извините ово ми треба, а немам да платим", каже директор Милић.

У последње три године, рачун буџета општине је од 1.100 дана у блокади био 956.

"Довијамо се како знамо да обезбедимо функционисање. Општина живи захваљујући могућности да троши половину средстава са рачуна", каже председник Општине Радослав Милојичић.

Скоро сви буџетски корисници су у блокади. Од 15 школа, крајем прошле године 14 је било у блокади, углавном због дуга за електричну енергију. Школе из општинског буџета добијају новац ако и када има пара.

Државна ревизорска институција поднела је пријаве против лица одговорних за ово стање. А ко је одговоран, зависи кога питате.

На власти су ДС и СПС. Док надлежни тврде да нема политичког препуцавања преко леђа грађана, супротстављени страначки табори не штеде једни друге.

Тако председник општине Радослав Милојичић Кена, демократа, неретко за финансијски слом оптужује и републичку власт "која не показује солидарност управо како би сломила њега и његову странку".

СНС, пак, оптужује ДС да су довели градић на руб слома.

"Нема воде, уличне расвете, инвестиција, нема посла, културе, у школама нема грејања. Ако би Милојичић остао на власти, не би било ни живота. Има сликања и позирања, лагања и обмањивања, има рупа у буџету и на улицама, пропадања и затварања јавних предузећа", саопштавају из општинског СНС-а.

Привредни колапс у граду на Јасеници започео је пропашћу ХК "Гоша" која је у поступку реструктурирања од 2003. године. У саставу холдинга пословала су 22 предузећа, а до данас је приватизовано осам.

Само "Гоша" некада је имала 10.000 запослених, а данас у читавој варошица ради 7.629 људи. Без посла је 3.846 људи. Стопа незапослености износи 28,5 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар